Nova vest
Zimski sportovi

Utorak, 23.02.2010.

04:56

Hokejašice SAD i Kanade u finalu

Selekcije Sjedinjenih Država i Kanade sastaće se u finalu Olimpijskih igara u Vankuveru u hokeju na ledu u konkurenciji žena.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Obe reprezentacije su u polufinalu ostvarile ubedljive trijumfe, SAD je slavila protiv Švedske sa 9:1, a Kanađanke bile protiv Finske rezultatom 5:0. Borba za zlato, ujedno repriza prošlogodišnjeg finala Svetskog prvenstva, zakazana je za petak od 00.30 časova po srednjeevropskom vremenu, dok je meč za bronzu između Švedske i Finske na programu četiri i po sata ranije (četvrtak, 20.00).

U prvom polufinalnom susretu Amerikanke, aktuelne svetske šampionke, nisu imale težak posao protiv Šveđanke, koje na Igrama u Torinu pre četiri godine osvojile bronzu.

Već posle prve trećine svetske šampionke su vodile sa 2:0, a u drugoj je već bilo jasno da će njihova pobeda biti veoma ubedljiva kada su postigle tri gola, a protivnicima za 40 minuta dozvolile da im samo jednom zatresu mrežu. Kasnije se ispostavilo da je to jedini pogodak koji su Šveđanke postigle na utakmici, dok su Amerikanke još četiri puta savladale čuvara mreže srebrnih devojaka iz Torina.

U pobedi SAD Monik Lamoru je učestvovala sa tri gola, dok je Dženi Poter, koja je bila zvezda američkog tima u grupnoj fazi takmičenja, ovoga puta bila asistent i to dva puta. U strelce su se upisale i Keli Stek, Keri Vajlend, Karen Tačer, Kejtlin Keou, Anđela Rugeiro i Megan Dugen, dok je jedini pogodak za Švedsku postigla Pernila Vinberg.

Uprkos odličnim odbranama golmana finske selekcije Nore Rati domaće hokejašice su uspele da nađu put do njene mreže, a i do trijumfa u polufinalu.

20-godišnja Ratijeva je imala čak 45 odbrana, ali su Kanađanke uspele da zatresu njenu mrežu, a da ne prime nijedan gol i tako osiguraju medalju na svom ledu. Ratijeva nije imala pravu podršku u saigračicama pa su Finkinje doživele mnogo ubedljiviji poraz nego što su mnogi predvideli. Najefikasnija u trijumfu domaće selekcije bila je Hejli Irvin, dok su po jedan pogodak postigle Karolin Ulet, Šeri Pajper i Megan Agosta.

U finalu prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva, koje je održano u Finskoj, Amerikanke su slavile sa 4:1.

U borbi za peto i šesto mesto, hokejašice Švajcarske savladale su Rusiju sa 2:1. Ruskinje su povele golom Olge Sosine, ali je Švajcarska uspela da preokrene golovima Nikol Bulo i Stefani Marti. Sedma pozicija pripala je Kineskinjama koje su pobedile Slovakinje sa 3:1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

29 d

U fokusu

Vidi sve