Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 08.02.2010.

21:48

Gregor Šlirencauer, olimpijsko zlato - logičan sledeći cilj

Sa osam godina je počeo da trenira ski skokove. Sa 16 je debitovao u Svetskom kupu i iste godine osetio slast pobedničkog šampanjca. Sa 18 je postao svetski šampion, a sa 19 je došao do svog prvog Kristalnog globusa. Sa 20 već ima 32 pobede u Svetskom kupu iza sebe, a mnogi bi rekli da bi s olimpijskim zlatom iz Vankuvera oko vrata bio na pravom putu da nadmaši sve prethodnike. Da, reč je o mladom Austrijancu Gregoru Šlirencaueru.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

U poslednje tri godine sve u njegovom životu se promenilo, a Šlirencauer je, kao i uvek, nasmejan, spreman za šalu, i čvrsno na zemlji. Uvek je spreman da izađe u susret brojnim fanovima koji žele autogram ili da se slikaju sa njim. Za slavu kaže da mu nije uopšte važna iako je potpuno svestan da je veliki broj ljudi zavoleo ski skokove upravo zbog njega.

Pored Šlirencauera postoji još mnogo fantastičnih skakača, ali se on, ipak, izdvaja jer je za tako kratko vreme postigao uspeh kakav mnogi sanjaju, a on je tek na početku karijere. Više pobeda od njega u Svetskom kupu imaju samo četvorica skakača, a od najboljeg na listi Harija Nikanena ga deli ’samo’ 14 trijumfa. Od još uvek aktuelnih skakača ispred njega su Adam Mališ sa 38 i Jane Ahonen sa dve manje, a obojica su takmičenje u Svetskom kupu počeli dok Šlirencauer nije ni pošao u školu.

Olimpijska medalja je nešto što treba da ti se desi. Sve treba da se poklopi, a uz to je potrebna i sreća. Nešto takvo ne može da se planira ili silom uradi, već samo da se kreiraju optimalni uslovi“, rekao je Šlirencauer.

Pored takmičenja na normalnoj i velikoj skakaonici Šlirencauer će se zajedno sa kolegama iz reprezentacije, Martinom Kohom, Andreasom Keflerom, Volfgangom Lojclom i Tomasom Morgenšternom, boriti da Austriji donese timsko zlato u Vankuveru.

Uvek jedan drugoga guramo do vrha“, istakao je Šlirencauer svoje mišljenje o drugovima, koji se, takođe, nalaze na listi favorita uz njega, Švajcarca Simona Amana i veterana Ahonena. Ipak, upravo on je taj koji je na putu da bude najbolji ikada i zato i zaslužuje da bude imenovan za prvog favorita Igara u Vankuveru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

21 d

U fokusu

Vidi sve