Nova vest
Zimski sportovi

Nedelja, 21.02.2010.

21:59

Mileru zlato u superkombinaciji

Amerikanac Bodi Miler novi je olimpijski šampion u superkombinaciji, dok je srebro pripalo Hrvatu Ivici Kosteliću, a bronza Silvanu Curbrigenu iz Švajcarske.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Miler je do svog prvog olimpijskog zlata u karijeri došao u vremenu od 2:44.92 minuta, posle takmičenja u spustu i slalomu. Amerikanac je već na Olimpijskim igrama u Vankuveru osvojio srebro u superveleslalomu i bronzu u spustu i broj svojih olimpijskih medalja je doveo do pet. Prethodno je osvojio dva srebra u Solt Lejk Sitiju pre osam godina.

Srebrnu medalju, sa 33 stotinke zaostatka, osvojio je Kostelić, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Curbrigen. Kostelić je Hrvatskoj doneo devetu medalju na Zimskim Olimpijskim igrama, a drugu u Vankuveru, posle Jakova Faka u sprintu na deset kilometara u bijatlonu. Zanimljivo je da su do Vankuver medalje za Hrvatsku odvajali samo Ivica i Janica Kostelić.

Posle spusta u ubedljivom vođstvu se nalazio Aksel Lund Svindal, novi olimpijski šampion u superveleslalomu, ispred Italijana Dominika Pariza i Karla Janke iz Švajcarske, dok je Miler bio sedmi.

Ipak, posle fantastičnog izdanja u slalomu, koji nije njegova omiljena disciplina, Amerikanac je došao do prvog mesta, a potom je ispratio četvoricu takmičara koji nisu uspeli da ga preteknu. Kada je red došao na poslednju dvojicu koji su mogli da ga ugroze na putu do prvog olimpijskog zlata u karijeri nije želeo to da gleda.

Tada je na stazu izašao Pariz, koji nije uspeo da zadrži priključak i na kraju je osvojio 13. mesto. Poslednji na redu je bio Svindal, koji je u prvom delu staze imao brže vreme od Amerikanca, ali je onda usledila greška i odustajanje, a potom i veliko slavlje Milera, koji je sada jedini skijaš koji se u sve tri discipline koje su do sada održane u Vankuveru bio na podijumu.

Kada je pre četiri godine došao u Torinu Miler je u svom posedu imao dva srebra iz Solt Lejk Sitija, ali je insistirao da mu zlatna olimpijska medalja ne znači baš ništa. Tada je ostao praznih šaka, a usledio je i njegovo napuštanje nacionalnog tima Sjedinjenih Država. Ali, onda je postao otac i sve se promenilo, vratio se u američku reprezentaciju, a rezultat je vidljiv jer je konačno došao do zlata, i može se reći da je bilo i vreme.

Iza osvajača medalja u superkombinaciji našao se Janka, a potom su sledili Amerikanac Ted Ligeti, koji je branio titulu osvojenu Torinu, vodeći u generalnom plasmanu Svetskog kupa Benjamin Rajh iz Austrije, Čeh Ondrej Bank, Kristof Inerhofer iz Italije, Norvežanin Ćetil Jansrud i još jedan Amerikanac Vil Brandenburg.

Naredno takmičenje u alpskom skijanju muškarce očekuje u utorak, za kada je zakazan veleslalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

1 d

U fokusu

Vidi sve