Nova vest
Zimski sportovi

Petak, 19.02.2010.

22:16

Svindalu 'zlato' u superveleslalomu

Zlatnu medalju u superveleslalomu osvojio je Norvežanin Svindal, srebro je pripalo Amerikancu Mileru, a bronza još jednom takmičaru iz SAD, Endrjuu Vajbrehtu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Aksel Lund Svindal, prošlogodišnji pobednik Svetskog kupa, stigao je do zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Vankuveru sa rezultatom 1.30,34. Norvežanin je dva dana ranije osvojio srebro u spustu. Drugo mesto i srebrna medalja pripali su Amerikancu Bodiju Mileru, 'bronzanom' u spustu. Miler je za Svindalom zaostao 28 stotih delova sekunde.

Najveće iznenađenje priredio je osvajanjem bronzane medalje Endrju Vajbreht. Amerikanac ima 24 godine, u Vankuveru je stigao do pobedničkog postolja, a najbolji plasman u Svetskom kupu u karijeri su mu tri 11. mesta. Na svetskom prvenstvu ima tri starta i jedno 39. mesto. Na olimpijskoj stazi bio je hrabar i brz i stigao do istorije.

Borba za medalje bila je više nego uzbudljiva, u samo tri stotinke 'stali su' Vajbreht i dvojica manje srećnih, Italijan Verner Hel i kanadski skijaš Erik Gvaj.

Italijani imaju razloga da budu zadovoljni nastupima svojih skijaša jer su u sedam najboljih i Inerhofer i Štaudaher, a tri mesta u prvih deset ipak su samo razočaranje za Švajcarce. Janka je bio osmi, Grinefelder deveti a Didije Kuše deseti.

Razlika između prvoplasiranog Svindala i Austrijanca Benjamina Rajha koji je završio na 14. mestu bila je stotinku više od sekunde, a 1,01 sekunda.

Naredno takmičenje u alpskom skijanju muškarce očekuje u nedelju za kada je zakazana superkombinacija, koja je već više puta odlagana.

Dvadesetsedmogodišnji Svindal imao je ozbiljnu povredu kolena u oktobru a novogodišnje praznike proveo je lečeći se od gripa.

"Puno sam radio da bih stigao do ovoga," rekao je posle trke i dodao da je bio rasterećen posle uspeha u spustu i osvojene medalje, "Rezultat je bio poslednja stvar o kojoj sam razmišljao kada sam krenuo. Znao sam da imam srebro i da mogu samo bolje. Rekao sam sebi - uživaj i daj sve od sebe."

Prezadovoljan je bio i Bode Miler koji sada ima četiri olimpijske medalje, u četiri različite discipline.

"Mislim da sam od početka priprema radio prave stvari. Na stazi je sve bilo dobro, bio sam dovoljno agresivan," rekao je Miler.

"Nikada u karijeri nisam bio prvi kada sam došao do cilja. Mislio sam da ću ostati 'na podijumu' dok se ne spuste desetorica momaka a ostao sam tu do kraja," bile su reči presrećnog Vajbrehta.

Miler i Vajbreht postali su prvi Amerikanci koji su uspeli da u istoj dosciplini na jednim IGrama osvoje medalje još od legendarne 'dvostruke pobede braće Mer u Sarajevu 1984.

U konkurenciji žena to su uradile na ovim Igrama i Lindzi Von i Džulija Mankuzo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

24 d

U fokusu

Vidi sve