Nova vest
Zimski sportovi

Sreda, 17.02.2010.

21:26

Zlato za Lindzi Von u spustu

Amerikanka Lindzi Von osvojila je titulu olimpijske šampionke u spustu na Igrama u Vankuveru.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Vonova je do svog prvog olimpijskog zlata na trećem učešću na Olimpijskim igrama došla u vremenu od 1:44.19 minuta i s prednošću od 56 stotinki u odnosu na sunarodnicu Džuliju Mankuzo. Na treći stepenik pobedničkog postolja u najbržoj skijaškoj disciplini popela se Austrijanka Elizabet Gergl.

Učešće Vonove na Igrama u Vankuveru bilo je pod znakom pitanja zbog povrede potkolenice, ali je svetska šampionka u spustu i aktuelna osvajačica Svetskog kupa, već na treningu pokazala da i povređena može da dođe do samog vrha. Tako je bilo i u borbi za medalje, gde je na kraju postala prva Amerikanka koja je osvojila zlatnu medalju u spustu na nekim Olimpijskim igrama.

Na početku prve trke u alpskom skijanju u konkurenciji žena u Vankuveru najbolja je bila Mankuzo, još uvek aktuelna olimpijska šampionka u veleslalomu. Ipak, Amerikanka se nije dugo zadržala na vrhu jer ju je Vonova ubedljivom vožnjom nadmašila i zadala težak zadatak rivalkama koje su krenule posle nje. Najviše od svih očekivalo se od Nemice Marije Riš, koja je ove sezone jedina uspela da pobedi Vonovu u spustu, ali je ona bila previše nervozna i morala je da se zadovolji osmim mestom.

Iza osvajačica medalja našla se još jedna Austrijanka Andrea Fišbaher, a potom su sledile Fabijen Zuter iz Švajcarske, domaća skijašica Brit Janik, koja je bila najbolje plasirana Kanađanka, Francuskinja Mari Maršan-Arvije i Rišova, dok su prvih deset kompletirale Lucija Rećia iz Italije i Nemica Đina Štehert.

Pored ubedljivog trijumfa Vonove trku je obeležio i veliki broj padova. Najteži pad imala je Švajcarkinja Dominik Žisin, koja je pala na stazi, a potom se neko vreme klizala u da bi je blizu cilja nabacan sneg pored staze odbacio nekoliko metara. Usledila je kratka pauza pošto su se treneri skijašica požalili zbog te izbočine, a organizatori su je uklonili i takmičenje je nastavljeno.

Posle nje još nekoliko skijašica nije uspelo da završi trku, a među je bila i bivša osvajačica Svetskog kupa Šveđanka Anja Peršon, koja je letela 60 metara u poslednjem delu staze a potom je teško pala pre samog cilja.

Naredno takmičenje u alpskom skijanju žene očekuje već u četvrtak, kada je na programu superkombinacija koja će se sastojati iz spusta i slaloma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

2 d

U fokusu

Vidi sve