Nova vest
Zimski sportovi

Subota, 27.02.2010.

20:29

Zlato u slalomu Racoliju

Italijanski skijaš Đulijano Racoli osvojio je zlatnu medalju na takmičenju slalomaša. 'Srebro' je pripalo Kosteliću iz Hrvatske, a 'bronza' Šveđaninu Mireru.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Dvojica najboljih Austrijanaca na olimpijskoj trci, Benjamin Rajh i Marsel Hiršer, završili su na 'najtužnijim mestima', četvrtom i petom. Racoli je olimpijskim 'zlatom' krunisao odličnu sezonu i doneo Italiji veliku pobedu.

Kostelić je drugom srebrnom medaljom na Igrama u Vankuveru postao najuspešniji hrvatski 'zimski sportista' svih vremena a sa sestrom Janicom, dominantnoj u konkurenciji žena do povlačenja 'porodičnoj firmi' doneo deveto odličje sa Olimpijskih igara.

Šveđanin Miren postigao je najveći uspeh u karijeri i nastavio tradiciju autsajdera koji se sa Igara vraćaju ovenčani slavom.

Dvadesetpetogodišnji Racoli, učenik italijanskog velikana Alberta Tombe, imao je prednost posle prvo trke a u dve vožnje imao je ukupno vreme od jednog minuta, 39 sekundi i 32 stotinke. Kostelić je zaostao 16 stotinki, Mirer 44.

Branilac olimpijske titule u slalomu, Benjamin Rajh ostao je bez medalje za pet stotinki, a Bodi Miler, koji je u Vankuveru osvojio već tri odličja, pao je na prvoj stazi. Promašio je petu kapiju.

Racoli je izdržao pritisak Kostelića i njegove odlične druge vožnje i postao prvi Italijan koji je osvojio medalju u alpskim disciplinama od Tombe, 1994. godine. Debora KOmpanjoni bila je olimpijska pobednica 1998.

"Ovo je neverovatno," rekao je posle trke Racoli, "Srećan sam zbog svoje zemlje."

Sat pred početak prve vožnje Tomba je Racoliju poslao sms poruku.

"Rekao sam mu da bude miran u prvoj trci i da napadne u drugoj," rekao je Tomba novinarima.

Racoli je pomenuo Tombinu poruku i objasnio da "je znao sve ali nije mogao da se zaustavi".

Đulijano Racoli prvi put je nastupio na Olimpijskim igrama kao takmičar, u Torinu 2006. godine bio je predvozač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

28 d

U fokusu

Vidi sve