Nova vest
Tenis

Četvrtak, 18.08.2022.

16:00

Švjontek: Loptice za US Open su užasne

Najbolja teniserka sveta, Poljakinja Iga Švjontek, požalila se na kvalitet loptica kojim će se igrati na US Openu.

Izvor: B92

Autor:B92

Švjontek: Loptice za US Open su užasne
Foto: Profimedia/Matthew Stockman

Ona je zamerila organizatorima turnira što koriste sasvim različite loptice u ženskom u odnosu na muški turnir.

Kod teniserki se koriste nešto lakše loptice, što je za igračice, koje se kao Švjontek odlikuju igrom sa nešto jačim udarcima, veliki problem.

Ona je otuda zatražila da se stvari izjednače i u tom pogledu i da se igra sa identičnim lopticama.

"Pravimo više grešaka sa ovim lopticama. Nije lepo za gledanje, ne znam zašto se naše loptice razliku od onih kojim igraju muškarci. Pre 15 godina teniserke su imale povrede lakta zbog lotica koje su bile teže i oni su ih promenili. Sada smo fizički spremnije i mislim da se tako nešto ne bi dešavalo. Loptice je jako teško kontrolisati, ali isti su uslovi za sve, tako da pokušavamo da se izborimo sa tim. Ne razumeš zašto se sve razlikuje, iskreno", priznača je Švjontek.

Od 2019. godine promenjene su loptice sa kojim se igra na US Openu na WTA Turu. Sada svi turniri u letnjoj seriji u Americi i Kanadi se igraju sa tim lopticama.

Problem je što muškarci i žene u ostatku sezone igraju sa istim lopticama.

O problemu je razgovarala i sa predsednikom WTA Stivom Sajmonom.

"Ove loptice su užasne, naročito recimo posle tri gema žestokog udaranja. Postaju sve lakše i lakše. Na kraju, ne možete da odswervirate ni 170 na sat jer će da lete kao lude. To je zaista loše. Znam da se mnoge igračice žale, mnoge od njih iz Top 10. Paula Badosa i ja smo pročle nedelje pričali sa Stivom Sajmonom o promeni loptica. Mislim da to ne bi trebalo da bude problem. Možda moramo više da pritiskamo", zaključila je Poljakinja.

Ona je pobedila Sloun Stivens sa 6:4, 7:5 i u narednom kolu u Sinsinatiju igra protiv još jedne Amerikanke, Medison Kiz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve