Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 10.09.2018.

02:25

"Novak je sada kao 'ljudski zid', a setimo se Majamija..."

Mats Vilander, nekadašnji švedski teniser, rekao je da Novak Đoković može da postane najbolji teniser svih vremena.

Izvor: B92

Autor:B92

Photo by Brendon Thorne/Getty Images

Đoković je osvojio titulu na US openu pobedom u finalu nad Huanom Martinom del Potrom – 6:3, 7:6 (7-4), 6:3.

Novak je nastavio fantastičnu drugu polovinu godine i posle trofeja na Vimbldonu i u Sinsinatiju, za nešto više od tri sata dodao i ovaj iz Njujorka, ukupno treći u karijeri.

Došao je do 14. Grend slem pehara u svom 23. finalu, pa se sada izjednačio sa idolom Pitom Samprasom na večnoj listi – sada su ispred njega samo Rodžer Federer (20) i Rafael Nadal (17).

"Setimo se Indijan Velsa i Majamija, pa posle i Rolan Garosa kada je izgubio od Marka Čekinata. Nije se očekivalo da će uopšte moći da osvaja Grend slemove. Takođe, treba se podsetiti i 2015. i 2016. godine kada je dominirao, ali sada je mnogo svežiji", rekao je Vilander u svojoj emisiji "Game, Shett and Mats".

Osvajač sedam najvećih trofeja osvrnuo se potom na sam meč.

"Đoković je na početku igrao taktički mnogo pametnije, Huan Martin je čekao da sve reši servisom, dok je u drugom setu bio bolji igrač. Ponekad se videla snaga Delpovog forhenda. Igrao je finale posle devet godina, ali Novak je kompletan teniser. Pametno je birao trenutke kada će izlaziti na mrežu, dok je Argentinac ostao bez 'goriva' u momentima kada je trebalo da napada".

Zbog toga je Novak imao prednost u najvažnijim poenima.

"Postoji razlika u nijansama kada su najveći igrači u pitanju. Talenat nesumnjivo postoji, ali najveće odvaja ono što najbolji mogu da izvuku kao iznenađenje".

Šta je ono što srpskog igrača odvaja od ostalih?

"Kretanje mu je izuzetno – stiže na svaku lopticu, u glavi je veoma jak i izgleda kao 'ljudski zid'. Kada govorimo o teniskim rekordima, treba govoriti o Đokoviću kao nekome ko ih iznova postavlja. Kada je on na vrhuncu, to je najbolji tenis ikada igran, ne postoji bolje od toga. Uz njega su posle Rodžer Federer i Rafael Nadal", zaključio je Vilander uz napomenu da bi Đoković mogao da stigne Federera po broju Grend slemova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

161 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve