Videli smo dramu, a i pobednik će imati snage za sledeći meč

Rafael Nadal i Dominik Tim odigrali su protekle noći jedan od najboljih mečeva ove godine, a posle skoro petočasovnog maratona slavio je Španac.

Izvor: AK

Sreda, 05.09.2018.

13:20

Videli smo dramu, a i pobednik će imati snage za sledeći meč
Foto: Tanjug/AP Photo/Adam Hunger

Međutim, pitanje je koliko bi ovaj meč trajao da na US openu za razliku od preostala tri Grend slema (Australijen open, Rolan Garos, Vimbldon) nema taj-brejka u petom setu.

U Melburnu, Parizu i Londonu se peti set igra na razliku, pa su se tako 2010. Džon Izner i Nikola Mau "mučili" 11 sati.

Ali, to je nemoguće u Njujorku od 2016. kada su čelnici poslednjeg Grend slema u sazoni odlučili da prekinu sa tradicijom i uvedu taj-brejk i u odlučujući peti set.

Tako su verovatno omogućili Nadalu da relativno spreman dočeka narednu rundu uprkos maratonu i teškim uslovima za igru, što će svakako biti dobra stvar za USO.

Domaćinu sigurno ne bi odgovaralo da Španac nema snage da se suprotstavi odmornom Huanu Martinu del Potru u polufialu, a svejedno su imali dramu u ovom meču.

Ipak, ostali Grend slemovi se i dalje drže tradicije, ali postepeno popišta njihov konzervativni otpor jer im je važnije da iz svakog meča izvuku maksimalnu dramu, bez obzira da li će igrači biti spremni da nastupe dan ili dva kasnije.
Foto: Tanjug/AP Photo/Jason DeCrow
Spekuliše se da u Londonu i pomalo neočekivano u Melburnu, koji je uglavnom najtvrdokorniji kada su u pitanju promene teniskih pravila, razmatraju mogućnost da krenu putem Njujorčana. Jedino se iz Pariza još nisu oglasili.

Što se tiče samih igrača, i tu postoje različiti stavovi, prošle godine je Đoković kritikovao organizatore Vimbldona da ne misle na tenisere i njihova tela odbijanjem predloga da uvedu taj-brejk u peti set.

Povod je bio njegov duel sa Kevinom Andersonom, koji je 40 sati nakon maratona od 99 gemova sa Iznerom igrao protiv Srbina i glatko izgubio.

"Hoćete dramu? A šta je sa našim telima? Taj igrač koji je pobedio posle pet sati sutradan ili kroz dva dana mora da igra opet. Možda je lepo za gledaoce, ali ako igrač u roku od dan-dva ponovo mora na teren, to i nije baš nešto što telu odgovara. Ako se već dođe do 6:6 u petom setu, zašto se jednostavno ne igra taj-brejk", istakao je Đoković.

Za taj-brejk u petom setu zalaže se i Endi Mari, dok se u januaru 2017. tome protivio Rodžer Federer, koji ima veliki autoritet u svetu tenisa.

"Sviđa mi se ovaj format. Kada su ovakvi mečevi sve staje. Ljudi u svlačionici gledaju, ja takođe volim čak i u snimku da pogledam takav meč. Naravno, problem je za tenisere jer se mnogo iscrpe, kada moraju u petom setu 10, 20, 30 ili 40 puta da brane servis. Možda treba naći neki kompromis, da ako bi bio taj brejk da na primer, bude kod 12:12. Ako bi nešto trebalo da se menja, onda je to kalendar. Mislim da ovakav kakav je nije najbolji što može da bude", rekao je Federer uoči Australijen opena koji je osvojio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: