Novak, Rafa, Rodžer... ili konačno neko drugi?

Novak Đoković je favorit za osvajanje US Opena, odmah iza njega sledi Rafael Nadal, a nikada ne možemo otpisati ni Rodžera Federera, a što se ostalih tilče...

Izvor: Luka Nikoliæ

Nedelja, 26.08.2018.

09:00

Novak, Rafa, Rodžer... ili konačno neko drugi?
Foto: Getty Images

Po čemu su kladionice okategorisale Novaka kao favorita za titulu na USO? Mentalna sprema, forma ili jednostavno momentum? Da li je Đoković favorit samo zato što je uvek budni prst javnosti uperen u njega, ili je stvarno trenutno najbolji teniser sveta (po igri, ne rankingu) i samim tim ima najveće šanse da "digne" svoj treći trofej u Flašing Medousu?

Dugo se mučio, dugo su njegovi navijači patili, dugo se i sam preispitivao... ali onda je došao Marjan Vajda i sada je sve moguće, kao nekada.

Novak sada igra fantastično, a kako je sam rekao od Rafe i Rodžera je "pokupio fore". Od Španca da b ude maksimalno posvećen treningu i od Švajcarca da pažljivo bira turnire koje će igrati, za koje će tempirati formu.

Ipak, mišljenje je da je ovo drugo na šta je fokusiraniji srpski teniser, a primeri se sami pišu. Posle neverovatnih partija na Vimbldonu, na kojima je pokazao svetu zašto je takav šampion kakavv jeste, napravio je pauzu i zatim se pojavio na Mastersu u Torontu.

Mečevi protiv Mirze Bašića i Pitera Polanskog su bili izuzetno lošti. Nije Novak izgubio nijedan set u ta dva duela, ali igra koju je prikazao, a na to dodat i manjak želje i koncentracije, rezultovao je porazom od grčkog tenisera Stefanosa Cicipasa. Ne shvatite pogrešno, Cicipas je odigrao odličan meč i zaslužio je prolaz (a kasnije i finale), ali Novak jednostavno nije bio ni blizu svog nivoa.

Razlog? Možemo samo da spekulišemo, ali voljni momenat nije bio dovoljno jak. Izgledalo je kao da Novak već razmišlja o Sinsinatiju, jedinom turniru iz Masters kategorije koji do sada nije osvojio, i Toronto nije iziskivao dovoljno motivacije iz njega.
Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Došao je Sinsi, došao je i Novak – spreman, motivisan, oran za trijumf i to se i desilo. Nije bilo lako, bilo je loše igre, bilo je preokreta protiv Dimitrova, Raonića, Čilić je imao svoju priliku da ga eliminiše, ali je u finalnom meču velikim Rodžerom Federerom pokazao da je njegov trenutak došao. Federer je, pa u neku ruku rutiniran, i "Golden Masters" je zauvek u Novakovoj riznici.

Sada, na redu je US Open, turnir koji je Srbin osvajao samo dva puta. Zvuči čudno, osvojiti neki od Grend slemova samo dva puta, ali je tako. Podloga je ta koja mu najviše odgovara, taj voljeni beton, a s obzirom da je u Melburnu trijumfovao čak u šest navrata, osećaj je kao da je mogao da se "provuče" još jedan USO.

Noletov put do finala nije preterano težak, kako je znao da bude, a prema svemu sudeći opet će morati da, ukoliko dođe do tiutule, pobedi nekog od "velike četvorke", nešto što je činio prilikom osvajanja svih svojih 13 Grend slemova (Federer samo 8/20 primera radi).

Najbolji srpski teniser svih vremena u prvom kolu igra protiv Mađara Martona Fučoviča, nekada prvog juniora sveta. Zatim mu slede ili Viktori Troicki ili Tenis Sandgren, a potom najverovatnije Rišar Gaske, ukoliko Laslo Đere ne napravi iznenađenje. Potencijalni protivnici u osmini finala su mu Španac Pablo Karenjo-Busta, prošlogodišnji polufinalista, i Francuz Luka Puj, talentovani teniser koji još od početka sezone nikako ne može da pronađe formu.

Ne pretežak put, uzimajući u obziro da se radi o Grend slemu. Niko od Novakovih protivnika nije u najboljoj formi, a nisu ni preterano teški gledajući stil igre. U četvrtfinalu, kao što već dobro znate, dolazi mu Rodžer Federer, dok u polufinalu mnogi očekuju Marina Čilića ili Sašu Zvereva, mada predviđati ovog Nemca u polufinalu nekog Grend slema je suludo.

Finale, nadamo se 53. izdanje "Rafole".
Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Nego, nije Novak jedini teniser koji će učestvovati na poslednjem Slemu sezone.

Rodžer Federer. Neumorni Rodžer Federer. Kako ovaj čovek, sa 37 godina, i dalje beleži ovakve rezultate? Kako neko ko od 2012. do 2017. nije osvojio ni jedan Grend slem odjednom u 37. godini života osvoji još tri komada? Da li je tenis toliko "propao", kao što dosta ljudi priča, ili je on pronašao neku formulu, neki "cheat code"!?

Bilo kako bilo, Federera nikada ne treba otpisati, ali je zasluženo treći favorit za osvajanje US Opena. U Sinsinatiju smo videli šta je bilo potrebno – Đoković je bio značajno bolji teniser na terenu, a Švajcarac nije imao šanse.

Ako kažemo da je Srbin slavio olako, a nije bio ni blizu svog trenutnog maksimuma, onda moramo da pomenemo da nije bio ni Federer. Ipak, godine nisu samo broj, i Novakovih 70% je u ovom trenutku mnogo bolje od Federerovih, dok isto važi i za njihove maskimume, samo ako Nole "zadrži glavu".

Rodžer ima šanse, svakako, ali već u trećem kolu može da ima problem, jer mu dolazi Nik Kirjos.

Australijanac već duže vreme vuče povredu, tačnije povrede, s obzirom da njegov način života nije predviđen za ogromne napore koje zahteva profesionalno igranje tenisa. Samim tim, Nik je često povređen, a povrede su raznovrsne.

Ali, to je Nik Kirjos. Svi znamo šta i koliko može, kada hoće. Ukoliko bude imao dan, reprizu finala Sinsinatija možda nećemo ni gledati, jer je mladi Australijanac sigurno neko ko Federeru može da pomrsi račune pre tog četvrtfinala, u kojem je predviđeno da se sastane sa Novakom.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Rafael Nadal je branilac titule, jer je prošle godine pobedom u finalu nad Kevinom Andersonom (da, Anderson je aktuelni finalista dva Grend slema) osvojio svoju treću US Open titulu. Rafa dobro igra u "Velikoj jabuci", a na tom Slemu ima najviše titula, posle jelte Rolan Garosa.

I on je, kao i Novak, u dobroj formi, i zato je sigurno mnogo bolje što se Đoković nalazi sa Federerom u četvrtfinalu, a sa Špancem tek u finalu.

"Bik sa Maljorke" se u prvoj rundi sastaje sa sunarodnikom Davidom Fererom, nikad umornim Špancem, nekada trećim teniserom sveta, kome će ovo biti poslednji US Open u karijeri.

Repriza prošlogodišnjeg finala sa Andersonom je zakazana za potencijalno četvrtfinale, dok mu pre toga najviše problema može naneti Britanac Kajl Edmund u osmini.

Rafa je po kladionicama drugi favorit za osvajanje US Opena, ali gledajući igru prikazanu u Torontu, Mastersu koji je nedavno osvojio, ali i polufinalu Vimbldona, kada je Novak posle nadljudskog tenisa bio bolji, mišljenje je da Srbinu i Špancu moramo dati podjednake šanse za osvajanje turnira.

Što se tiče ostatka teniskog sveta, izrazitih kandidata za potencijalno iznenađenje i titulu nema.
Foto: Getty Images
Marin Čilić, kada igra kako zna i ume što nije tako često, uvek može da ugrozi najveće favorite. Svoju jedinu Grend slem titulu je upravo ovde osvojio, a dobro je igrao u Sinsinatiju. Ako Marin bude došao sa dovoljno velikom dozom samopouzdanja, nije nemoguće da njega gledamo u polufinalu sa, nadamo se Novakom.

Glavni rival za najbolja četiri hrvatskom teniseru je sjajni Saša Zverev. Nemac igra dobro ove sezone, napredovao je u fizičkoj spremi najviše, ali još uvek nedostaje ono najbitnije, a to su dobre igre na Slemovima.

Pokazao je tračak nade za svoje navijače igravši četvrtfinale Rolan Garosa, što mu je najveći uspeh u karijeri na GS, ali vreme je da prevaziće tu psihičku prepreku i da opasno pripreti. Ako se to ne desi na ovom US Openu, desiće se uskoro, to je sigurno, ali ne treba isključiti ni mogućnost da ove godine Saša uradi nešto više. Međutim, poznajući ga, ne sme se puno nadati...

Grigor Dimitrov i Sten Vavrinka nisu imali sreće tokom žreba, pa će se upravo oni sastati u prvom kolu. Švajcarac je trijumfovao na Vimbldonu, na opšte iznenađenje, a Bugarin sada "juri" osvetu. Neće mu biti lako, jer ako ga je Sten pobedio na omiljenoj podlozi Bugarina, a svojoj najgoroj, onda je i sada definitivno favorit. Takođe, bivši treći teniser sveta je značajno digao formu u poslednjih par nedelja, a svi znamo šta "Stan the man" može kada mu se igra.

Ne sme se izostaviti ni bivši osvajač takmičenja Huan Martin del Potro. Argentinac je sjajno počeo godinu, usledio je mali pad, logičan usled sezone na šljaci. Delpo ipak pred US Open nije u najboljoj formi, uzeo je neke taktičke pauze, i sve izgleda kao da se mentalno i fizički pripremao za ozbiljan napad u Njujorku.

"Div iz Tandila" u trećoj rundi može na Endija Marija, koji još nije ni blizu potpunog oporavka i povratka na pobedničke staze.

Mari je pokazao tračke nade za njegove navijače partijama u Vašingtonu, ali je posle toga uzeo odmor kako bi se što bolje spremio za US Open. Ipak, prema njegovim komentarima, ni on sam ne očekuje neki veći uspeh i ovaj turnir će za njega biti samo dodatan korak ka potpuno oporavku posle operacije kuka.
Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
E sad, što se Srba tiče...

U kvalifikacijama smo imali nekoliko takmičara, nažalost nijedan nije uspeo da dogura do glavnog žreba. Nikola Milojević je u drugom kolu eliminisao mladog Miomira Kecmanovića, ali je "poklekao" u finalnom protiv Španca Marsela Granoljersa.

Filip Krajinović, drugi "reket" Srbije, u prvoj rundi sastaje se sa neugodnim Australijancem Metjuom Ebdenom. Ukoliko uspe da iskontroliše servis protivnika, imaće dobre šanse da se vrati na pobednički put. Posle toga, slede mu dueli (najverovatnije) sa Filipom Kolšrajberom i Sašom Zverevim. Ipak, Filipu je primarno da formu podigne do Mastersa u Parizu krajem godine, gde brani finale, jer ako tu popusti značajno će pasti u renkingu.

Dušan Lajović je imao neke fantastične partije ove sezone, ali one su se desile mahom početkom sezone. Na početku USO igra u balkanskom okršaju sa Bosancem Damirom Džumhurom, i ta prepreka neće biti nimalo laka.

Viktor Troicki i Laslo Đere su jako blizu jedan drugog u žrebu, kao i Novaku. Ukoliko Troicki savlada Tenisa Sandgrena iz SAD, sastaje se upravo sa Novakom, dok Đere ima težak put kako bi došao do Novaka u trećoj rundi. Ipak, savladati Lea Majera i Rišara Gaseka u ovom trenutku izgleda nemoguće.

Veliko je pitanje šta je sa Troickim. Poraz za porazom, povreda za povredom, i sve lošiji renking i maltene nepostojeća igra. Možda bi jedno veliko takmičenje bio pravi „lek“ za Viktora, a osećaj je da je većina njegovih problema, pored onih koje vuče povreda, u njegovoj glavi.
Photo by Chris Trotman/Getty Images for USTA
Bilo kako bilo, biće zanimljivo. Možda su favoriti jasni, ali bili su i prethodnu deceniju, pa su neki turniri i dalje bili veoma interesantni. Vavrinka i Mari su osvajali Grend slemove u trenucima dominacije "velike trojke", a krajnje je vreme da se neko od buduće generacije priključi borbi za najveće turnire.

Zverevu je uveliko vreme, tu su Šapovalov, Cicipas, De Minaur, Tiafo, Rubljev, Medvedev, Čung. Od "stare garde" ne bi trebalo očekivati previše i, ako dođe do neke senzacije, nju očekujemo da će prirediti neko od mlađih tenisera. Barem bi tako bilo logično, a možda čak i poželjno.

Federer "napada" šesti US Open, prvi posle deset godina, Rafa četvrti, Novak treći... naravno, nije nemoguće da neko drugi pripreti, kao npr. Kevin Anderson prošle godine, ali je malo verovatno.

Đoković i Nadal su favoriti, Federer odmah iza njih, a ostali neka se poređaju po volji...

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: