Kakvo iznenađenje nam spremaju žene na US Openu?

Ženski tenis je oduvek bio nepredvidiv, ali je poslednjih godina to još izraženije, i pobednica US Opena može biti bilo ko.

Izvor: Luka Nikoliæ

Subota, 25.08.2018.

16:30

Kakvo iznenađenje nam spremaju žene na US Openu?
Foto: Getty Images

Titulu brani Sloun Stivens, koja je prošle godine osvojila svoj prvi Slem, a u dobroj je formi i pred ovogodišnje izdanje turnira, s obzirom da je nedavno došla do finala Rodžers kupa.

Amerikanka u prvom kolu igra protiv neugodne Evgenije Rodine iz Rusije, u drugom protiv kvalifikantkinje, a zatim možemo imati pravi spektal u meču protiv Vike Azarenke.

Što se tiče Beloruskinje Azarenke, njen vrhunac je davno prošao i, prema svemu sudeći, nećemo gledati onu Azarenku kakva je bila ranije, kada je npr. igrala dva finala US Opena.

Stivens ima igru, ima formu, i sigurno je jedna od teniserki na koju treba obratiti posebnu pažnju tokom dve nedelje u Njujorku. Mnoge je iznenadila osvajanjem USO prošle godine, ali ove godine oči javnosti su uprte u nju i dobre igre tamnopute Sloun nikako ne bi trebalo da budu iznenađujuće.

Srena Vilijams, osvajačica 23 Grend slem titule, na prethodnom Grend slemu Vimbldonu igrala je finale, gde je ubedljivo poražena od Anđelik Kerber, ali igra koju je prikazala tokom celog turnira nije bila na uopšte zavidnom nivou. Na US Openu, doduše, važi za glavnog favorita. Dugo je Serena pričala o problemima koji su joj nastali posle trudnoće i porođaja, ali dosta je vermena od tada prošlo.

Jedini razlog zašto jasnog favorita među teniserkama nema jer taj što Vilijams nije u formi. Najbolja teniserka svih vremena je ostavila takav trag u ženskom tenisu, kakav nisu ni Federer ni Novak ni Nadal u muškom, ali, sada već 36-godišnja Amerikanka, nema još puno "goriva" u sebi i pitanje je koliko će vremena još posvetiti tenisu i kada će se kompletno fokusirati na porodicu.

Ipak, ako pričamo o favoritima, verovatno je ona glavni, a sigurno je da, ako na terene Flašing Medousa dođe potpuno spremna, može da se "prošeta" do titule.
Photo by Chris Trotman/Getty Images for USTA
Simona Halep je konačno, posle toliko propuštenih prilika, došla do svoje prve Grend slem titule, pobedom upravno nad Sloun Stivens u finalu Rolan Garosa. Nedavno je, protiv iste protivnice, osvojila i Rodžers kup, a u Sinsinatiju nije došla do finala, a tako je možda i bolje jer ona u planu u Njujorku ima samo jedno – osvajanje novog Grend slema.

Najbolji učinak u karijeri joj je polufinale iz 2015, ali sada, kao prva teniserka sveta, mora da podigne svoja očekivanja i to njeni navijači od nje i očekuju.

Put joj je na početku prilično lak. Igra protiv Kaje Kanepi iz Estonije, zatim verovatno protiv slovenačke teniserke Dalile Jakupović, a u četvrom kolu očekuje je derbi sa jednom od sestara Vilijams, ako neka one ne kiksnu.

Da, dobro ste pročitali, klasik između Serene i Venus zakazan je za eventualnu treću rundu, a ukoliko jedna od sestara "dogura" do osmine finala, tu je čeka Simona Halep. "Paklen" žreb, mora se priznati.

Ni o čemu ne možemo suditi pre početka turnira, ali bi u toj eventualnoj osmini finala između Serene i Simone sigurno Rumunka bila favorit. Ipak, samo će vreme pokazati kakve igre možemo da očekujemo od učesnica ovog nepredvidivog sporta.

Nemica Anđelik Kerber, bivša šampionka, ne bi trebalo da ima većih problema, i ta četvrtina žreba ne izgleda "natrpano" kao ostale. Endži u trećoj rundi može na Dominiku Cibulkovu, a zatim na prošlogodišnju finalistkinju Medison Kiz, dok je u eventualnom čevtrtfinalu mogu sačekati, Karolin Garsija, Jelena Ostapenko ili Marija Šarapova, koja igra protiv "besmrtne" Peti Šnider.
Photo by Bryn Lennon/Getty Images
Što se tiće srpskih teniserki, slabo...

Aleksandra Krunić jedina će predstavljati Srbiju u singlu US Opena, a njoj je rivalka u prvom kolu Timea Bačinski iz Švajcarske. Krunićeva je u katastrofalnoj formi, tako da bi njoj ogroman uspeh bio prolaz u drugo kolo.

Ako mislite da je preterivanje, Aleksandra je posle osvajanja prve WTA titule u karijeri u Hertogenbošu, pobedila još jedan meč, a zatim nanizala pet poraza. Možda to ne bi bilo toliko katastrofalno, da u poslednja tri meča nije osvojila samo četiri (4!) gema. Da, gubila je setove tri puta po 6:0, dva puta po 6:1 i jedanputa je uspela da "dogura" do dva osvojena gema.

Radanović i Jovanovski nisu uspele da prođu kroz kvalifikacije, a nije ni "čudo od deteta" Olga Danilović, na koju su mnogi računali da bi mogla da uradi nešto više ove godine. Tako nešto možda nije bilo realno, alo poraz od Australijanke Džejmi Furlis nije morao da se desi. Ipak, za Olgu ima vremena, i više nego, tako da ne bi trebalo previše žaliti.

Serena je prvi favorit, ali je to jako spekulativno, dok su odmah iza nje Stivens i Halep. Pliškova, Svitolina, Voznijaki, Kvitova... sve one "vrebaju" i čekaju šansu, koju i imaju – a ko će osvojiti US Open u ženskom singlu, e pa to je apsolutno nemoguće predvideti.

Ne bi previše čudilo da "krunišemo" neku Grend slem šampionku po prvi put...

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: