Ona zna, nikad nije kasno preći na sportski kolosek

"Nikad nije kasno" u nekim slučajevima nije samo otrcana fraza ili naziv emisije koju obično naši roditelji vole da gledaju.

Izvor: B92

Sreda, 23.08.2017.

11:00

Ona zna, nikad nije kasno preći na sportski kolosek
Foto: Wikimedia Commons/George Grantham Bain

Ne uvek, ali nekada ova rečenica dobije i pravo značenje, vrlo često u okvirima sporta.

Jedan takav primer imamo u tenisu još sa početka veka, kada je 'beli sport' bio u začetku i kada je postajao sve popularniji.

Istorija US opena podarila nam je mnoge zanimljive likove i šampione, ali verovatno niko nema put kakav je imala Mod Barger, kasnije udata Valas.

Njujorčanka rođena 15. juna 1870. godine nije planirala da bude teniserka, a otac Semjuel F. Berger, koji je bio advokat i direktor njujorške železnice, sigurno na pameti nije imao da mu se ćerka bavi udaranjem tada bele loptice.

Međutim, put je odveo baš na tu stranu kada je, verovali ili ne, već napunila 30 godina. Tada je prvi put uzela drveni reket u ruke, da bi 1908. postala najstarija šampiona US opena. Kasnije je nadmašila jedino Mola Melori čiji rekord verovatno niko neće dostići.

Imala je 38 godina kada je u finalu savladala Evelin Sirs, rezultatom 6:3, 1:6, 6:3. Opisivali su je kao devojku koja ima mekan, ali precizan forhend i nešto slabiji bekhend koji je izbegavala da koristi. Posedovala je veliku tenisku inteligenciju i odlučnost uz, za to vreme, standardni servis "iz ruke".

Dve godine ranije izgubila je u borbi za trofej, a nije uspela ni da ga odbrani 1909. jer joj Hejzel Hočkins prepustila samo jedan gem.

Mod ipak nije odustajala od velike ljubavi, uprkos tome što više nije imala značajnijih rezultata (osim finala dublova 1912), pa je u decenijama koje su sledile posećivala Dejvis kup takmičenja i turnire, učestvujući u svečanim ceremonijama dodele pehara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: