Nova vest
Tenis

Utorak, 11.09.2018.

13:00

Rodžerovih 50°C, Rafino koleno, tetošenje Kirjosa, Serenin bes FOTO

Novak Đoković je trijumfovao treći put u Njujorku, a Naomi Osaka prvi. Međutim, to nisu jedini detalji po kojima ćemo pamtiti ovogodišnji US open.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Rodžerovih 50°C, Rafino koleno, tetošenje Kirjosa, Serenin bes FOTO
Foto: Getty images

Iznenađenje, pakleno vreme, odlasci legendi, povrede, kontroverze, predaje, porazi favorita prožimali su se tokom protekle dve nedelje na Flašing Medouzu.

Ovo 138. izdanje Otvorenog prvenstva Amerike će dugo popunjavati medijski prostor, što po lošim što po dobrim stvarima.

Mi smo izdvojili sledeće najjače utiske 138. izdanja US opena:

Simona ne voli Njujork

Da nas čekaju dve uzbudljive nedelje na Flašing Medouzu videli smo već prvog dana, kada je odmah eliminisana najbolja teniserka sveta.

Simona Halep je stigla u Njujork kao šampionka Ronal Garosa i vicešampionka Australijen opena, ali je opet bila na svom njujorškom "nivou".

Drugu godinu u nizu poražena je već u prvom kolu US Opena, a bolja od nje bila je Kaja Kanepi u dva seta.

Vrućina "pokosila" tenisere

Visoke temperature i pre svega ogromna vlažnost vazduha diktirale su ritam na turniru, trećeg dana teški uslovi su primorali čak petoricu tenisera da predaju svoje mečeve.

"Srećni su što su samo morali da predaju mečeve", objasnio je Žilije Beneto kakvi su uslovi vladali.

Naravno, neki su imali i drugačije mišljenje, poput legendarnog Džimija Konorsa.

"Je li vruće? Da imam šansu da igram za 3,5 miliona dolara, igrao bih u podne u Sahari. To je deo igre. Izađite na teren i dajte sve od sebe. Srećno, igrači!", reagovao je Konors

"Niče, hajde igraj, znam da si dobar"

Bizarna situacija dogodila se četvrtog dana turnira, kada je glavni sudija bukvalno molio Nika Kirjosa da se malo potrudi na terenu.

Sudija Mohamed Lajani je uspeo da probudi Austalijanca koji je preokrenuo 0-1 i 0:3 protiv Pjer-Iga Erbera i plasirao se u sledeću rundu.

Mnogo kontroverzni je podigao Lajanijev gest, teniska javnost ga je osudila za neprimerenu reakciju.

"To nikako nije njegov posao, imao je uticaja na meč. Mislim da je najbolji sudija, ali mora da bude kažnjen zbog ovoga", rekao je između ostalih Robin Hase.

Međutim, ni sudija nije mogao da zainteresuke Kirjosa protiv Rodžera Federera u trećem kolu.

Ozi sprečio klasik

Od trenutka kada je žreb pokazao da su potencijalni rivali u četvrtfinalu Federer i Đoković, ljubitelji tenisa su čekali taj susret.

Međutim, planove je svima pokvario čovek čije ime mnogi nisu nikad ni čuli, Australijanac Džon Milman.

Iako je izgubio prvi set, priredio je senzaciju preokretom protiv jednog od najboljih tenisera svih vremena za 3:6, 7:6 (9-7), 7:5, 7:6 (7-3).

"Bilo je mnogo vruće, jedna od onih večeri kada osećam kao da ne mogu da dišem. Bilo mi je neprijatno, sve više i više sam se zojio, kako je meč tekao gubio sam energiju. Trenirao sam u težim uslovima, igrao usred dana na 50 stepeni, ali postoje dani kada tvoje telo jednostavno ne može da se izbori s tim. Mislim da zbog krova vazduh nije mogao da cirkuliše. To je potpuno drugačiji US Open, na sve to uslovi za igru su sporiji ove godine, a onda imaš znojem natopljen šorts, sve je natopljeno, i lopte pa je sve sporije dok pokušavaš da napraviš viner", tražio je Federer opravdanje u teškim uslovima za igru.

Međutim, protiv Novaka Đokovića nije mu pomogao ni njujorški "pakao".

Oproštaj ratnika, reket okačila i Italijanka

Ovogodišnji US Open stavio je tačku na dve bogate karijere, od Grend slem turnira se oprostio David Ferer, dok je tenis zauvek napustila Frančeska Skjavone.

Ferer je poslednji meč na velikim turnirima u karijeri odigrao protiv dobrog prijatelja Rafaela Nadala, ali nažalost nije uspeo da ga završi zbog povrede.

"Bilo je posebno jer sam završio poslednji GS na centralnom terenu sa mojim dobrim prijateljem Rafaelom. Tužan sam što nisam mogao da završim meč. Ali nije problem. Ja sam srećan čovek", rekao je Ferer.

Ferer je tokom karijere osvojio 27 ATP titula, a najbolji plasman ostvario je u julu 2013. kada je bio treći igrač sveta. Najveći uspeh na GS bilo mu je finale Rolan Garosa 2013, dok je dva puta stizao do polufinala USO.

"Krajnje poštovanje za ratnika", oprostio se od Ferera i Rodžer Federer.

U međuvremenu, Italijanka Skjanove je tokom turnira objavila da se povlači iz profesionalnog tenisa, a istakla je da je presudilo srce.

Najbolji plasman imala je 31. januara 2011. kada je bila četvrta teniserka sveta, a 2010. je osvojila Rolan Garos. U tenisu je bila 20 godina.

Prokleto koleno!

Nismo dobili Đoković – Federer, ali niko nije sumnjao da ćemo videti Đoković – Nadal. Međutim, izdalo nas je jedno koleno.

Najbolji teniser sveta nije uspeo da izdrži, zbog bolova u kolenu desne noge Španac je morao da preda polufinale Huanu Martinu del Potru na kraju drugog seta.

"Danas nije moglo da se poporavi. Na kraju to nije bio teniski meč, jedan stajao, dok je drugi igrao", rekao je Nadal.

Španac će propustiti polufinale Dejvis kupa sa Francuskom sledećeg vikenda, nema informacija koliko dugo će morati da pauzira i da li mu je ugrožena završnica sezone.

Bahata legenda ili seksizam sudije?

Nažalost, ženski turnir ostaće upamćen po kontroverznom sukobu Serene Vilijams sa sudijom Karlosom Ramosom u finalu.

Ramos je kaznio Amerikanku zbog "koučinga", nakon što ju je već opomenuo, ali ona je uverena da potez njenog trenera Patrika Muratoglua nije bio nedozvoljen.

"Ja nisam varalica, nikada u životu nisam varala, imam ćerku i zalažem se za pravdu. Nikada više nećeš suditi moje mečeve. Ti si lopov jer si mi ukrao poen. Duguješ mi izvinjenje", urlala je Amerikanka na "Arturu Ešu".

Dobar deo teniskog sveta, mahom njeni zemljaci Amerikanci su stali na Sereninu stranu, neki su čak optužili Ramosa za seksizam, dok je sudija dobio podršku ITF i mnogih "neutralnih" posmatrača.

Serena joj je upropastila najlepšli dan u životu

U svakom slučaju, Serena je ukrala mladoj Japanki Naomi Osaki najlepši trenutak u karijeri i njenu prvu Grend slem titulu.

Štaviše, Vilijamsova je morala razumnije da reaguje ako ništa onda što je Osaka uoči meča nekoliko puta isticala da joj je ona idol, da je obožava i da je sanjala da igra protiv nje.

Serenina reakcija je pokrenula lavinu zvižduka sa tribina što je rasplakalo Osaku, što Amerikanka nije uspela da ispravi time što ju je tešila.

Kralj Njujorka

"Novak Đoković se još dobro seća kada je kao dečak priželjkivao da jednom bude dobar i uspešan kao veliki Pit Sampras. Amerikanac je tokom karijere osvojio 14 frend slem titula, a sada je i nekadašnji dečak na tom broju. Pre osam meseci malo je ko računao sa tim kada je Đoković imao operaciju desnog lakta, ali ako nas ovaj povratak uči nečemu onda je to da sa velikanima ovog sporta ništa nije nemoguće", opisao je trijumf Srbina u Njujorku Berliner cajtung.

Izjednačio se sa svojim idolom po broju osvojenih GS, te se primakao Rafaelu Nadalu na tri, a Rodžeru Federeru na šest najvećih trofeja.

Međutim, trenutno je najvažnije da je trećom pobedom na US Openu bivši prvi teniser sveta zacementirao poziciju trenutno najboljeg igrača na svetu.

S obzirom da Nadal i Federer do kraja sezone brane dosta bodova, a Đoković nijedan, jer nije igrao u drugoj polovini prošle godine, neće biti iznenađenja ako Srbin posle Završnog mastersa opet bude na ATP tronu, 25 meseci kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

10 h

U fokusu

Vidi sve