Nova vest
Tenis

Četvrtak, 24.08.2017.

10:00

'Norveški grom' pucao i u petoj deceniji

Iako je osvojila bronzu na Olimpijskim igrama 1912. godine u Stokholmu i bila višestruka šampionka svoje zemlje, retko ko je znao kada je stigla u Njujork.

Izvor: B92

Autor:B92

'Norveški grom' pucao i u petoj deceniji
Wikimedia Commons/Bain News Service

Već tada je nekoliko puta bila prvakinja Norveške, ali je 1915. u 'Veliku jabuku' stigla kako bi radila kao maserka.

Ipak, to joj nije smetalo da od tog trenutka uspostavi dominaciju kakva je retko viđena na US openu – Mola Malori je prvo u finalu savladala prošlogodišnju šampionku Mari Vagner sa dva puta po 6:4, da bi u sledećih 10 godina pobednički pehar podizala još sedam puta.

Nikada joj tehnika nije bila veliki kvalitet, ali je sve nedostatke uspevala da nadomesti velikom borbenošću, požrtvovanjem i konstantnim trčanjem za lopticom. Šta drugo i očekivati od čvrste žene iz i ćerke vojnog oficira iz Mosvika, malog sela na jugozapadu Norveške.

"Izgledala je i ponašala se opako udarajući lopticu na teniskom terenu. Hodala je tako da biste rekli drugima da je bolje da se pripaze ili će ih odalamiti. Bila je trkačica i veliki borac", opisivali su je skupljači loptica.

Kao mnoge legende ženskog tenisa koje su pobeđivale na US openu početkom prošlog veka, ni ona nije volela da izlazi na mrežu, a mnoge mečeve je dobijala jednostavno nadjačavajući protivnice. Posebno je ubitačan bio njen pasing šot.

"Mislim da devojke ne udaraju onoliko jako koliko bi mogle. Verujem da uvek treba udarati iz sve snage, ali kod mnogih mojih protivnica je to da loptica ‘samo pređe mrežu’. To za mene nije tenis", izjavila je jednom prilikom.

Uprkos stilu igre u kojem je dominirao fizički aspekt, ostala je upamćena u istoriji tenisa kao najstarija šampionka njujorškog Grend slema. Godine 1926. je sa pune 42 napravila neverovatan preokret u finalu za svoju osmu titulu – protiv Elizabet Rajan je nadoknadila 0:4 u trećem setu i na najbolji mogući način zaokružila veliku karijeru.

Međutim, vlasnica je i jednog negativnog rekorda – četiri godine pre poslednjeg slavlja na US openu izgubila je finale Vimbldona od još jedne legende, Suzan Lenglen, sa kojom je imala veoma intenzivno rivalstvo. Francuskinja joj je prepustila samo dva gema (6:2, 6:0) u zvanično najkraćem finalu Grend slema svih vremena.

Duel je trajao samo 23 minuta, ali trećina tog sata ne može da izbriše ogroman trag koji je stamena Norvežanka ostavila u ‘belom sportu’.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve