Nova vest
Tenis

Utorak, 22.08.2017.

15:30

Akademski građanin koji nije umeo da izgubi

Sa 18 godina je naučio da igra tenis, a već sa 20 je bio šampion US opena. Do kraja te decenije u vitrinama je imao sedam pehara u singlu i šest u dublu.

Izvor: B92

Autor:B92

Akademski građanin koji nije umeo da izgubi
Foto: Wikimedia Commons/Tennis:Cultural History By Heiner Gillmeister

Ričard Dadli 'Dik' Sirs je bivši teniser iz Sjedinjenih Država koji je osvojio prvo izdanje američkog Grend slema i čovek koji, uz Vilijema Lernda i Bila Tildena, drži rekord po broju trofeja sa US opena – naravno, u vreme kada je tenis bio mnogo drugačiji nego danas.

U to vreme je postojalo pravilo da se prošlogodišnji šampion automatski plasira u finale, Sirs je bez poteškoća osvajao titule, trijumfujući na prva tri turnira bez izgubljenog seta.

Ostaće upamćen po, za tadašnje uslove, neverovatnom nizu od 18 uzastopnih pobeda koje je nadmašio mnogo poznatiji Bil Tilden.
Braća Filip i Ričard takođe su bili teniseri, ali je za razliku od njih, Ričard je uporedo sa teniskom karijerom pohađao jedan od najpoznatijih fakulteta i stekao diplomu na Harvardu.

Sirs je uvršten u tenisku Kuću slavnih 1955. gde mu se kasnije pridružila i rođaka Eleonora Sirs.

Procentualno najsupešniji šampion US opena dominirao je turnirom od njegovog osnivanja, osvojivši ukupno 13 titula. Prave konkurencije nije bilo, a on je na samom vrhuncu odlučio da je kraj.

Dovoljno za nekoga kome tenis nije bio prvi izbor u životu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve