Nova vest
Tenis

Sreda, 23.08.2017.

15:10

Ćelavac koji je "izmislio" ritern pod noge...

Kada pomislite ko ima najbolji ritern u tenisu, odmah vam sinu dva imena – Novak Đoković i Andre Agasi.

Izvor: B92

Autor:B92

Ćelavac koji je
Photo by Central Press/Hulton Archive/Getty Images

Srbin i Amerikanac definitivno drže primat kada je reč o tom udarcu, ali Đoković ipak ima malu prednost zbog izuzetno brzih reakcija kod snažnih servisa.

Poznat je da iz gotovo svake situacije može protivniku da vrati loptu pod noge, bilo na osnovnu liniju ili pri izlasku na mrežu, pa ni oni koji idu preko 220 kilometara na čas nisu sigurnost za osvajanje poena.

Međutim, nije Novak "izmislio" ritern pod noge, već je to prvi patentirao ne baš poznati momak iz Meksika, sredinom prošlog veka.

U četvrtom meču Dejvis kupa protiv Australije 1969. godine, Rafael Osuna Erera igrao je protiv Bila Bourija i demonstrirao do tada nepoznatu taktiku.

U prvom delu susreta vraćao je duboke loptice na osnovnu liniju i "šetao" protivnika s jedne na drugu stranu, da bi u četvrtom setu, pri vođstvu od 2-1, krenuo sa drugačijim udarcima.

Svaki servis je blokirao, slao loptice pod noge Australijanca, koji od tog trenutka nije odigrao niti jednu servis-volej kombinaciju. A znamo koliko je ovaj način tenisa bio popularan ranije...

Već u tom periodu popularni 'Ćelavac' (El Pelon) važio je za osvajača Grend slema (US open 1963. u singlu) i čoveka koji se na terenu kretao "graciozno kao panter".

Bez konkurencije je najbolji meksički igrač svih vremena, jedini iz ove zemlje koji je uvršten u tenisku Kuću slavnih, a 1968. je osvojio olimpijski turnir u domovini, koji nije vrednovan medaljama, već je samo bio "pokazni".

Osim svega navedenog, zanimljivo je da Rafael nije imao apsolutno nikakvog uspeha na drugim Grend slemovima – u Australiji nije igrao, na Rolan Garosu mu je najbolji rezultat četvrto kolo, dok je na Vimbldonu u tri navrata stizao do četvrtfinala.

Nažalost, bio je jedna od 79 žrtava avionske nesreće, kada se avion "Meksikana flajt 704" srušio blizu Montereja – imao je samo 30 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

18 h

U fokusu

Vidi sve