Repriza RG: Novak dobio set, pa prepustio titulu Vavrinki

Novak Đoković nije uspeo da odbrani titulu na US openu, pošto je u finalu poražen od Stana Vavrinke sa 6:7 (1-7), 6:4, 7:5, 6:3.

Izvor: ÐN

Nedelja, 11.09.2016.

21:30

Repriza RG: Novak dobio set, pa prepustio titulu Vavrinki
Photo by Elsa/Getty Images

Đoković je kao na Rolan Garosu 2015. godine dobio prvi set, ali je onda počeo da pada i izgubio posle skoro četiri sata iznurujuće borbe.

Novak je na taj način doživeo peti poraz u sedmom finalu u Njujorku, pa je ostao na 12 Grend slem titula iz 21 finala.

S druge strane, Vavrinka je podigao i treći različiti trofej na najvećim turnirima na svetu i ostao mu je samo Vimbldon kako bi kompletirao Grend slem. Švajcarac je odigrao po finale na Australijan openu, Rolan Garosu i US openu – sva tri je osvojio, a osim 2.000 bodova, dobio je 3,5 miliona dolara.

Nema dileme da su dva razloga za poraz najboljeg igrača – slab prvi servis i očajna realizacija brejk prilika. Početnim udarcem nije pravio dovoljnu razliku, ubacivao je tek 50%, dok je od 17 prilika samo tri pretvorio u brejkove.
Photo by Elsa/Getty Images
Stan je u tom segmentu bio mnogo bolji, pošto je šest puta oduzeo servis rivalu iz 10 pokušaja.

Počelo je odlično za Đokovića koji je fantastičnim defanzivnim udarcima došao do brejka već na startu. Odlično je miksovao napadačke i defanzivne udarce što mu je donelo dve prilike da ponovo oduzme servis protivniku i završi set.

Jeftino ih je propustio i tek tada je Vavrinka ušao u meč – počeo je da pogađa u serijama, servis je funkcionisao, pa se rezultatski vratio. Otišlo se u taj brejk koji je Novak prelomio pasingom iz bekhenda i došao do prednosti.

Međutim, nivo igre počeo je da opada, dozvolio je Stanu da mu oduzme servis za 1:3 u drugom setu, posle čega je počeo da promašuje prilike u serijama. Propustio je četiri brejk šanse pre nego što je konačno smanjio na 3:4.
Photo by Al Bello/Getty Images
U finišu drugog seta videli smo nešto na šta nas najbolji igrač planete nije navikao, a to je da popusti kada je najvažnije. Nekoliko nekarakterističnih grešaka za 1-1 u setovima. Identična situacija dogodila se i u završnici trećeg dela igre – pošto je teškom mukom vratio izgubljeni brejk, imao 30:0 u 12. gemu, ali je izgubio četiri poena u nizu, automatski i set.

Takođe, bio je previše nervozan, često je mrmljao sebi u bradu i ironično komentarisao ka svom boksu i publici. Još jedna osobina koju dugo nismo videli kod Đokovića.

Početkom četvrtog seta pojavili su se i zdravstveni problemi, prvo grčevi u preponskom delu, potom i žuljevi, što je momak iz Ženeve dodatno iskoristio. Oduzeo je servis na startu, preživeo težak gem sredinom seta i rutinski priveo meč kraju.

Agresivna igra mu se isplatila – upisao je 46 vinera i 51 neiznuđenu grešku, dok je Đoković bio u velikom minusu sa 30 direktnih poena i 46 grešaka.

Tok meča:

Photo by Elsa/Getty Images
Đoković je svojim servisom otvorio meč, a Vavrinka je prvu grešku napravio bekhendom. Tim udarcem osvojio je prvi poen, a pošto je Novak izbacio svoj bekhend u aut, bilo je 15:30. Ipak, usledio je poen u kom se dobro odbranio, potom dobar servis i još jedan poen za 1:0.

Prvi gem na servis Švajcarca otvoren je nestvarnom defanzivom Srbina koji je izvukao u više navrata izgubljeni poen. Tada je Stan pronašao početni udarac, ali je Đoković uspeo da izjednači. Odličnim riternim iznudio je još dve greške rivala i napravio brejk – 2:0.

Usledio je ekspresan gem sa dva asa i vođstvo od 3:0 na početku finala.

Srbin je odlično čitao servise rivala, ali su napadi Vavrinke bili toliko agresivni da je u sledećem gemu uspeo da osvoji samo jedan poen. Malo je zabrinuo navijače velikim promašajem iz forhenda, da bi vezao četiri poena i otišao na 4:1.

Nastavio sa veoma dobrim plasiranjem udaraca – jednako je opterećivao oba osnovna udarca Stana i dubokim lopticama iznuđivao greške. Na 0:30 Švajcarac se drugim servisima vratio u gem i stigao do gem lopte. Greške su ga koštale, pa je morao da se suočava sa novom brejk šansom. Tada mu se isplatila ofanzivna igra – servis, viner i as za smanjenje na 4:2.
Photo by Michael Heiman/Getty Images
Nije bilo problema za prvog reketa sveta u gemovima u kojima je servirao, ali je sebi napravio poteškoće kada je u osmom propustio dve set lopte. Kod prvog se suočio sa snažnim servisom, dok je kod drugog imao priliku kada je lagani ritern izbacio u aut.

Vavrinka je smanjio i dobio dodatnu dozu samopouzdanja koja je rasla iz poena u poen. Posle nove dve greške Đokovića bilo je 0:30, da bi Stan agresivnim forhendom došao do tri vezane brejk lopte za povratak u set. Prvu je Novak neutralisao asom, kod druge mu je dubina donela poen, ali je na trećoj odservirao dvostruku grešku – 5:4.

Treći teniser na ATP listi potpuno se vratio u meč – izgubio je samo jedan poen i izjednačio u gemovima, ali je srećom i Novak odgovorio. Sigurno je odservirao i napadima došao do 6:5.

Jednako ubedljiv bio je momak iz Ženeve i otišlo se u taj brejk. Dodatni gem Nole je otvorio sigurnim poenom, a onda pritiskom iznudio grešku iz forhenda za prvi mini brejk.

Ako je onaj poen sa početka drugog poena bio sjajan, sada smo možda dobili još bolji. Vavrinka je posle čelendža morao da odservira drugi servis, razvila se razmena i Švajcarac je u dva navrata izlazio na mrežu. Lob nije bio uspešan, izvukao se na 2:1 i dobio aplauz protivnika.

Stan se rastrčao, imao inicijativu u sledećem poenu, pa je pohitao na mrežu – sada je pored njega sevnuo pasing šot bekhendom po paraleli, ali sada aplauza nije bilo. Tada je set rešen, pošto je Novak nastavio seriju i došao do prvog seta za skoro sat vremena – 7:6 (7-1).
Photo by Chris Trotman/Getty Images for USTA
Nakon prvog poena u drugom setu mnogi su se ponadali da bi mogao da iskoristi nalet iz finiša prvog i odmah napravi brejk. Nije u tome uspeo jer je napravio nekoliko jeftinih grešaka za 0:1.

Uveo je sebe u mali problem u drugom gemu – napravio je duplu servis grešku za 15:30, ali je izuzetno hrabrim smečom sa osnovne linije pogodio viner. Usledila su nova dva kvalitetna poena i izjednačenje na 1:1.

Đoković je izuzetno dobro vraćao ‘projektile’ iz servisa rivala i u mnogim situacijama dolazio do inicijative. Nije je koristio na pravi način, pa je propustio da dođe do brejk lopte.

Za razliku od riterna, servis srpskog igrača nije funkcionisao i opet je počeo da raste broj dvostrukih grešaka. Nova dva promašaja koštale su ga mirnog gema za 2:2, pa je Stan agresivnim bekhendim izborio šansu za brejk. Osetio se strah u Novakovoj igri, loptice su bile kratke, a Vavrinka je jednu takvu kaznio izuzetnim vinerom – 1:3.

Samo pola minuta kasnije mogli smo da vidimo ribrejk – dobar poen Noleta, uz dve greške sa druge strane bile su dovolje za 0:40 za tri vezane prilike. Kod prve je Vavrinka ubacio prvi servis, ali je počela razmena i kada se očekivalo da je Đoković dobije, on je ubacio lopticu u mrežu. Tada je gem praktično rešen, pošto je Švajcarac odservirao četiri ‘bombe’ i otišao na 1:4.
Photo by Al Bello/Getty Images
Uzvratio je prvi igrač planete gemom sa ‘nulom’, a onda vinerom iz riterna najavio veću borbu u sedmom gemu. Izdržao je nekako nalete, da bi posle bekhend dijagonale i čelendža došao do brejk lopte. Vratio je snažan početni udarac, sačekao grešku iz forhenda i posle šest propuštenih prilika oduzeo servis za 3:4.

Fantastičan period produžio je zahvaljujući dobrim servisima, koji su mu omogućili da forhendom završava poena. Dva puta je upisao viner po kratkoj dijagonali i izjednačio na 4:4.

Vavrinka je u tim trenucima bio poprilično nervozan, mrmljao je sebi u bradu i moglo je da se pretpostavi da će njegova igra krenuti silaznom putanjom. Desilo se sasvim suprotno – fantastičan viner forhendom, onda još tri poena za novo vođstvo – 4:5.

Ni finiš drugog seta nije mogao da prođe bez oscilacija – greška forhendom, pa greška bekhendom i nove poteškoće (15:30). Usledio je dug poen koji Stan dobija uz mnogo sreće i stiže do dve vezane set lopte. Već kod prve je imao dobru šansu, ali se spetljao nakon odličnog loba i Novak je video svetlo na kraju tunela.

Međutim, do njega nije došao jer nikako nije dobijao jeftine poene početnim udarcem. Dobio je loptu bez brzine, a onda neshvatljivo i za njega nekarakteristično gađao viner. Izbacio je forhend u aut i izgubio drugi set – 4:6.
Photo by Mike Hewitt/Getty Images
Posle izgubljenog seta stradao je reket zbog čega je Đoković dobio opomenu sudije Alija Nilija, što je bila najava novog spektakularnog gema. Bilo je 15:40 na servis Švajcarca, malo se ispraznio posle izjednačenja, ali je, za razliku od rivala, mogao da se osloni na servis. Vezao je četiri poena, po ko zna koji put pogađao bekhendom i poveo 0:1.

Iako je brzo i jednostavno dobio prva dva poena u drugom gemu, bilo je jasno da Novak mentalno nije na najvišem nivou. Viner Vavrinke, neiznuđena greška, pa sjajan poen protivnika i odmah kazna. Vavrinka produžava seriju gemova i brejkom dolazi do 0:2.

Rezultatski rolekoster nastavio se u trećem gemu – Stan je poveo, Nole defanzivom došao do 15:30, pa i brejk šanse. Pre gema je nezadovoljno gestikulirao i govorio ka svom boksu, a to je ponovio kada je protivnik smestio bekhend na liniju i naterao ga na grešku. To je bila deveta propuštena brejk šansa Srbina, koji je više puta ponovio da sreća prati hrabre.

Očigledno, nije bio dovoljno hrabar, za razliku od protivnika koji na neverovatan način dobija sledeća dva poena i potvrđuje brejk – 0:3.

Prvi put od sredine prethodnog seta upisao se na semafor bez poteškoa, ali umesto da postane hrabriji, postao je nervozniji. Odavno Đoković nije toliko gestikulirao, upućivao je sarkastične komentare publici, a sa druge strane Stan je bio u ‘zoni’ i sve pogađao. Morao je i on da počne da se prazni, što se dogodilo kod 1:3.
Photo by Elsa/Getty Images
Ponovo je snažnim udarcima sebi omogućio priliku da materijalizuje prednost, ali je počeo da greši. Servisom je spasao brejk loptu, kod druge imao mnogo sreće, ali se zbunio jer su svi mislili da je lob poslao u aut. Napravio je grešku i omogućio Novaku da smanji na 2:3.

Iskoristio je tek treću od 14 brejk šansi, da bi nedugo zatim prišao osnovnoj liniji i izjednačio na 3:3 u trećem setu.

Đoković je počeo sve bolje da udara – prvo je proradio bekhend, da bi i forhendom dobio nekoliko važnih poena. Uspeo je da uzdrma protivnikov servis, ali je Vavrinka nastavio da se izvlači početnim udarcem i ludačko agresivnim bekhendima – 3:4.

Bilo je potrebno dva i po sata i dva i po seta da Srbin pusti ruku. Kada je to učinio, mnogo lakše je dobijao gemove u kojima je servirao – 4:4.

Polako se ulazilo u finiš trećeg seta i sve je mirisalo na dramu, koju je Novak mogao da prekrati na 30:30 na servis rivala. Izgradio je poen i imao jednostavan udarac iz sredine terena, ali je forhend zakucao u mrežu. Uspeo je tri puta da dođe do djusa, dalje ipak nije mogao – 4:5.

Bez izgubljenog poena je odgovorio, a onda ga je ponovo vrh mreže sprečio da dođe do brejk lopte. Ubacio je još jedan udarac u mrežu i Vavrinka je obezbedio taj brejk (5:6).

Na 30:0 očekivali smo da ćemo dobitnika seta drugi put dobiti u dodatnom gemu, ali je Đoković priredio novo negativno iznenađenje i popustio kada je bilo najvažnije. Dozvolio je protivniku da preuzme kontrolu, ovaj to znalački koristio i sačekao grešku koja mu je donela brejk i drugi set – 5:7.
Photo by Mike Stobe/Getty Images for USTA
Novu injekciju adrenanila momak iz Ženeve je iskoristio na najbolji mogući način. Četvrti set počeo je gemom u kojem je izgubio samo jedan poen, da bi napao već u sledećem. Na 30:30 je bekhendom pogodio ćošak, upisao viner, a Srbin je osetio grč u levoj nozi. Usledio je slab drugi servis i novi brejk za 0:2.

Švajcarac je ponovo ‘leteo’ po terenu, asovi i vineri su se ređali kao na traci, pa je posle 13 minuta u četvrtom delu igre imao velikih 0:3.

Pored igračkih pojavili su se i zdravstveni problemi – osim grčeva, Noleta su mučili žuljevi na oba stopala, zbog kojih je jedva servirao. Duplom servis greškom omogućio je novu brejk šansu Švajcarcu, ali se nekako izvukao, pošto ovaj nije dobro reagovao.

Iako je završen neparni gem, Đokoviću je dozvoljena lekarska intervencija, što je poprilično iznerviralo Vavrinku. Konstantno se žalio sudiji Niliju dok se Srbin nije umešao i izvinio velikom prijatelju, rekavši da nije mogao da izdrži.

Očigledno je da mu je zasmetala pauza jer je posle dva osnovna poena, dozvolio Novaku da veže tri komada. Ipak, Đoković je jeftino propustio tu brejk šansu, potom još dve, pa je Stan stigao na dva gema do velikog trijumfa – 1:4.

Srpski igrač trpeo je velike bolove, prst na desnoj nozi mu je krvario, pa je još jednom morao da dobije pomoć lekara. U međuvremenu je Vavrinka dobio gem i došao na korak do pobede, ali on nije bio lak. Bez preteranog otpora sačekao je svoj red za servis, ali je izgubio prva dva poena. Ipak, usledio je forhend viner, potom i dva poena za meč loptu. Novak je spasao dubokom bekhend paralelom, ali drugu nije mogao - 6:7 (1-7), 6:4, 7:5, 6:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1371 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: