Norman za B92: Znamo da Stan može da dobije Novaka

Stan Vavrinka ističe ga kao čoveka najzaslužnijeg za svoj preporod, a svojevremeno je bio i drugi teniser sveta.

Izvor: B92

Nedelja, 11.09.2016.

12:00

Norman za B92: Znamo da Stan može da dobije Novaka
Getty Images

Magnus Norman trenira Vavrinku od 2013. godine i vodio ga je do najvećih uspeha u karijeri, a Šveđanin je u intervjuu za B92 govorio o predstojećem finalu sa Đokovićem, o tome kako su radili na mentalnoj stabilnosti, šta znači sada već čuveni ’Vavrinkin prst’, kao i o tome kakav je Stan van terena.

Vavrinka je jedan od retkih ljudi koji poslednjih godina parira Novaku – od pet poslednjih Gren slem mečeva dobio je dva (Melburn 2014. i Pariz 2015), izgubio je tri (Melburn 2013. i 2015, US open 2013), a svi osim duela na Rolan Garosu odlučeni su u pet setova.

“Novak je broj jedan, Stan je broj tri i logično je da Đokoviću nije lako da ga pobedi, nivo tenisa je izuzetno visok. Novak je neprikosnoveni broj jedan kada se pogleda cela sezona, svih 12 meseci, ali znamo da je Stan sposoban da ga dobije ukoliko ima svoj dan“, kaže Norman za B92 i dodaje:

“Fizički i mentalno Novak je besprekoran – naravno, njegov ritern je izvanredan i čvrst je sa osnovne linije, što znači da u kontinuitetu otežava posao rivalu. Novak je kombinacija brojnih stvari, ali ako treba da izdvojim jednu stvar, to je njegova mentalna stabilnost“.
Getty Images
Upravo to područje Vavrinka je mnogo unapredio otkad je počeo da sarađuje sa Normanom, a Šveđanin ističe da nema nikakve posebne tajne.

“Ključ je bio naterati ga da veruje u sebe, da ima malo više samopouzdanja, pogotovo u velikim mečevima i u važnim poenima – to je bila glavna tačka naših razgovora. Postigli smo to vrednim radom i sa mnogo priče – Sten je momak koji voli da sluša i spreman je da čuje i proba nove stvari“, kaže Norman i pojašnjava:

“Ne postoji neka tajna formula koja ti kaže: ’Radi ovako i biće sve u redu’, to je proces. Ponavljam, Stan je momak kojeg je lako trenirati, a ja sam trener koji razume ono što on prolazi na terenu i van njega. Kada se spoje sve sitne stvari koje radimo na dnevnom nivou, dobije se veliki rezultat“.

Posle važnog poena, osvojenog seta ili meča, Vavrinka pogleda u pravcu svoje lože, stavi prst na slepoočnicu, kao da kaže: “To je to“.

“To je samo potvrda toga da je čvrst. Mora da bude takav, uvek ga teram da bude još čvršči prema sebi, a taj prst samo je jedan od načina da to pokaže, nije to nešto o čemu smo razgovarali“.
Getty Images
Poslednjih dana u Njujorku je izuzetno vlažno, što i te kako može da utiče na igru, ali Norman smatra da se odgovor ne krije samo u telu.

“Mislim da neće biti toliko vlažno kao ovih dana, ali sve zavisi od toga kako se osećaš na terenu – način na koji ćeš se izboriti sa umorom i vlažnošžu povezan je sa nivoom stresa, sa time da li si nervozan ili nisi. Ako si opušten, onda bolje podnosiš i vrućinu – rekao bih da je na kraju sve povezano sa glavom, pa je teško reći kome bi vlažni uslovi pogodovali“.

Vavrinka će se boriti za svoju treću Gren slem titulu – on je savremenik trojice igrača koji su među najboljima svih vremena, ali i sebi je obezbedio lepo mesto u istoriji tenisa.

“Teško je tačno odrediti to mesto, ali nema mnogo momaka koji su uzeli dva Slema – Stan je već postigao neverovatne stvari vredne Kuće slavnih. Sada mu se ponovo ukazala prilika, pokušaće da uživa u trenutku, u svom trećem Gren slem finalu“.
Getty Images
Često teniseri ponavljaju da će pokušati da “uživaju na terenu“, a koliko u tome zapravo ima istine?

“Tačno je da je vrlo teško kada si na terenu, ali ja sam i bio tamo i gledao sa strane – zato je moj savet igraču uvek da pogleda okolo, da malo upije atmosferu i da bude svestan da je među retkim ljudima na svetu koji su imali privilegiju da dožive takav trenutak“.

Za kraj, pitali smo finalistu Rolan Garosa iz 2000. godine kakav je Stan Vavrinka van terena.

“On je veoma normalna osoba, kao komšija s kojim biste poželeli da odete na pivo i lepo se provedete. Ništa ’fensi’, ne kupuje skupu odeću, nije se uopšte promenio“, zaključio je Norman za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: