Dan D: Finale iz snova, Džimbo i Big Mek

Federer je povređen, Nadal se tek vraća, Đoković je rovit, Vavrinka je manje-više cele sezone van forme.

Izvor: B92

Nedelja, 11.09.2016.

08:30

Dan D: Finale iz snova, Džimbo i Big Mek
Meè sa US opena 2013. godine (Getty Images)

Situacija nije delovala obećavajuće za navijače pred početak US opena – jedino se od Endija Marija očekivalo mnogo, i to s pravom, ali on je razočarao porazom u četvrtfinalu.

Ipak, cene karata za finale (22.00 po srednjoevropskom vremenu) neće padati jer će gledaoci dobiti verovatno najbolji meč za trofej u ovom trenutku – Đokovića, koji je uspeo da se oporavi i da se sedmi put u Njujorku nađe u meču za trofej, i Vavrinku, koji je u duelima sa Del Potrom i Nišikorijem nekoliko puta ostavio publiku bez daha i podsetio na igre koje su ga učinile dvostrukim Gren slem šampionom.

“Nije prvi put da imam na papiru ulogu favorita, ali to ništa ne znači – možda je iskustvo u finalima na mojoj strani, ali to može da bude mač sa dve oštrice. Vavrinka je stabilan i kompletan igrač sa verovatno najlepšim i najefektnijim jednoručnim bekhendom – sa te strane jednako dobro igra i spin i slajs i ravno, što mu taktički pomaže“, rekao je Novak u najavi finala.
Getty Images
Razlike u stilu igre garantuju interesantan meč, baš kao i svi njihovi na Gren slem turnirima u poslednje četiri godine. Samo jedan od njih nije se završio u pet setova, i to poslednji, kada je Vavrinka u četiri seta pobedio Đokovića na Rolan Garosu prošle godine.

Dva puta su australijski maratoni pripali Novaku (2013, 2015), jednom Vavrinki (2014), a jedini okršaj u Njujorku u pet setova pripao je Đokoviću (2013).

“Biće zanimljivo videti šta će se dogoditi – Nole je imao prilično čudan turnir, ali je u finalu. Vavrinka je u dobroj formi i Đokoviću će biti potrebno da odigra sjajno kako bi pobedio, očekujem izjednačen meč“, kaže za B92 Aleks Koreča, nekadašnji drugi teniser sveta, i dodaje:

“Vavrinka stavlja mnogo pritiska na rivala – udara jako i forhendom i bekhendom, servis mu je kvalitetan, a ponekad ubacuje i slajs. Fizički je oduvek bio na pravom nivou, a u poslednje dve-tri godine mentalno je mnogo stabilniji nego ranije“.

Vavrinka je nekoliko puta istakao da mu je poraz od Novaka u Australiji 2013. godine (12:10 u petom setu) ulio veru da može da se nosi sa najboljima, a ogromnu ulogu u njegovom preporodu na mentalnom planu doneo je i trener Magnus Norman.

“Ključ je bio učiniti da veruje u sebe, pogotovo u važnim mečevima. Mnogo smo pričali – Stan želi da sluša i da uči nove stvari, a važno je i da trener razume njegova osećanja na terenu i van njega. Nema tajne formule, ništa nije došlo preko noći, već je rezultat vrednog rada“, objašnjava Norman za B92.
Getty Images
Fascinantan je podatak da u poslednjih deset finala Švajcarac nije pretrpeo poraz, a nada se da će u nedelju nastaviti taj niz.

“Obično sam pun samopouzdanja kada dođem do finala. Novak je neverovatan igrač i neverovatan borac, nekada za pobedu nije dovoljno ni prikazati vlasititi maksimum, ali ja se nadam da ću biti na svom najboljem nivou – kada je tako, znam da imam šansu za trijumf“, istakao je Vavrinka.

I zaista, Stan je trenutno možda i jedini igrač na ATP turu koji je inspirisaniji nego inače kada preko puta mreže vidi Đokovića.

Primera radi, Federer je do finala blistao na Vimbldonu i US openu prošle sezone, slično je bilo i sa Marijem ove godine u Parizu, ali u finalu sa Novakom nisu pružili svoje najbolje izdanje – delom zbog Đokovićeve igre, a delom zbog nervoze uzrokovane Novakovim autoritetom dominantnog tenisera poslednjih godina.

Za razliku od njih, otkad se etablirao kao vrhunski igrač, Vavrinka nema tu vrstu straha od Đokovića i to se vidi po gorenavedenim mečevima.

“Pobedio me je na putu ka oba Gren slem trofeja, a osim toga, osvojio je i medalju na OI, Dejvis kup... Iskusan je teniser i zna kako treba da se postavi u velikim mečevima“, svestan je i Đoković šta ga čeka.
Getty Images
U njihovom polufinalu na US openu 2013. godine bila je velika vrućina i vlaga, a i sada su slični uslovi. Teško je odrediti kome će biti teže – Novak se mučio sa povredom, ali Stan je do sada na terenu proveo mnogo više vremena.

“Videćemo kako se Novak bude osećao fizički, da li će biti na 100 posto. Mislim da će mu biti potrebna malo veća pomoć servisa, čini mi se da nije mogao da servira snažno, a to će za finale biti veoma važno. Faktor će biti i vreme – ako bude ovako vlažno, fizički će biti zahtevno, ali finale je Gren slema i dodatni trud se isplati“, kaže Koreča.

Đoković je čvrsto potvrdio da je povreda prošlost konstatujući da je rame u meču sa Monfisom “samo malo propatilo“ zbog teških loptica uzrokovanih vlažnim vremenom.

“Dobra stvar za Novaka jeste što se na ovom turniru nije mnogo pažnje obraćalo na njega, a opet je u finalu i zato je broj jedan. Još nije morao da pokaže svoje najbolje izdanje, možda će ga pokazati u nedelju“, dodaje Koreča.

Ako se to dogodi, ne bi bilo prvi put – dovoljno je samo pogledati prošlogodišnji US open kada se Novak mučio sa Bautistom i Lopesom, da bi u finalu izašao kao pobednik u duelu sa Federerom i više od 20.000 bučnih navijača na stadionu ’Artur Eš’.

Neka tako bude i u nedelju.
Foto: Nikola Oliæ
“Zašto sam budala?“, rezignirano je rekao Miomir Kecmanović posle jedne duple greške kojom je poklonio brejk loptu svom protivniku u polufinalu juniorskog US opena.

Međutim, to je bila samo trenutna frustracija jer je servis bio udarac koji je funkcionisao izvanredno – izvukao ga je u poslednjem gemu, a bilo je lepo videti da Miomir i te kako ume agresivno da odigra i drugi servis.

“Dosta sam popravio servis – u poslednja dva meča me je nekoliko puta izvukao, a onda mi je odmah lakše i dobijem više samopouzdanja. Radiću i dalje na njemu“, rekao nam je Miomir posle pobede nad Vatanukijem 6:1, 6:4.

Protivnik u finalu biće mu Kanađanin Feliks Ože-Alijasim, 16-godišnjak od kojeg se mnogo očekuje i o kojem se mnogo govori. Sada je savladao Grka Cicipasa.

“Nadao sam se Alijasimu jer mi njegov stil igre više odgovara – uglavnom udara, ne može dugo da drži loptu i mislim da mogu da ga dobijem“, optimističan je Miomir.

Postoji mogućnost da US open bude poslednji Kecmanovićev juniorski turnir, pa je plasman u finale pravi šlag na torti.

“Ovo sam čekao i za ovo sam radio, to je još jedan dokaz da idem u pravom smeru“.
Getty Images
Pre dva dana pisao sam o tome da se “ženski tenis vratio“, a potvrdu smo dobili i u finalu. Karolina Pliškova ni najmanje se nije uplašila, ali Kerber je u prvom delu meča delovala za nijansu sigurnije, tu je upliva sigurno imalo i iskustvo, pa je uzela prvi set.

Čehinju to nije pokolebalo, zaigrala je još odlučnije, osvojila drugi set, a onda se Anželik vera malo pokolebala, počela je da greši i Pliškova je povela sa 3:1 u odlučujućem setu.

Kerber konstantno beleži odlične rezultate, što je retkost poslednjih godina u ženskom tenisu, ali posle nekoliko poraza u završnicama turnira, bila joj je preko potrebna titula. Bacila je reket, potom se konsolidovala i vratila brejk, pa se nazirala drama.

Nervi su počeli da igraju važnu ulogu, a kada je tako, u većini slučajeva je teže igračici sa rizičnijim, agresivnijim stilom igre. To se i sada ispostavilo tačnim, Pliškova je izgrešila sve što je mogla u poslednjem gemu – kraj jeste bio antiklimaks, ali to ne može da baci senku na izvrstan meč koji smo gledali (6:3, 4:6, 6:4).

Našem druženju polako se bliži kraj, a sada vas ponovo ostavljam uz...

Crtice iz Njujorka

Getty Images
- Prišli smo Džimiju Konorsu, pitali ga o muškom finalu, na šta je odgovorio uz osmeh: “A žensko finale, to vas ne zanima?“ Sa slavnim teniserom uspeli smo da razgovaramo nepuna dva minuta, i to tako što smo ga opkolili jer je posle svakog odgovora pravio pokret kao da krene. Na kraju nam je utekao, ali je prethodno odgovorio na nekoliko pitanja.

- Serena Vilijams već dugo dominira svetskim tenisom i nije nikakvo čudo da osvoji dva Slema u jednoj godini. Sada je to pošlo za rukom i Anželik Kerber (Melburn i Njujork), a osim Serene, u 21. veku to su uspele i Žistin Enan (2003, 2007), Ameli Morezmo (2006), Dženifer Kaprijati (2001) i Venus Vilijams (2001).

- Na današnji dan: Martina Navratilova osvojila je 1983. godine svoju prvu titulu na US openu pobedom nad Kris Evert; Godine 1995. u novoj epizodi čuvenog rivalstva Pit Sampras pobeđuje Andrea Agasija i diže svoje treći trofej u Njujorku; Trijumfom nad Endijem Rodikom pre tačno deset godina Rodžer Federer postao je prvi igrač koji je u tri uzastopne godine osvajao i Vimbldon i US open.
Foto: Nikola Oliæ
- Novaka Đokovića pitali su kako doživljava ulogu sportiste kao zabavljača, a on je dao nešto dublji odgovor: “Treba sagledati širu sliku, ne samo sportistu kao zabavljača. Imamo privilegiju da smo uvek u centru pažnje u ovom svetu medija – treba to iskoristiti na pozitivan način, shvatiti to kao odgovornost da uradiš nešto vredno. Naravno, navijači žele da te vide kako se boriš za trofeje, ali možeš i da iskoristiš to kao platformu da podeliš s drugima nešto drugačije, nešto vredno, nešto što deca širom sveta mogu da koriste kao primer“.

- Kako se kraj Gren slem turnira bliži kraju, tako je kompleks sve prazniji i pomalo je tužno videti sve te terene kako zvrje prazne. Danas jedan nije zvrjao – na njemu su trenirali Džon i Patrik Mekinro. Iako mu je već 57 godina, Big Mek i dalje je u zavidnoj formi, čak je izveo i jedan neobični ples pre treninga.

- Pročitajte kako je ’savršenog tenisera’ skrojio nekada prvi teniser sveta Karlos Moja, a tokom dana očekuje vas vrlo sadržajan intervju sa Magnusom Normanom, trenerom Stana Vavrinke, kao i originalni odgovori Džimija Konorsa.

Pozdrav iz Njujorka,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: