Nova vest
Tenis

Utorak, 30.08.2016.

12:00

Dan I: Heroj kojeg su Srbi "napravili"

US open, četvrti Grend slem turnir u sezoni, nije praktično ni počeo, a već u prvom meču smo dobili heroja dana.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Dan I: Heroj kojeg su Srbi
Photo by Joe Scarnici/Getty Images

Takmičenje u Njujorku otvoreno je u ponedeljak od 17 časova po srednjoevropskom vremenu – u muškoj konkurenciji startovalo je devet mečeva, dva više nego u ženskoj.

Bogat program najavljivao je velika uzbuđenja, mečeve u pet setova i veliku borbu za titulu heroja. Prva dva smo dobili, ali da za treće dileme nema čitavog dana pobrinuo se jedan Britanac rodom iz Johanesburga.

21-godišnji Kajl Edmund, koji u poslednje dve sezone kvalitetom privlači pažnju teniske javnosti, predstavio se pre nekoliko nedelja srpskoj publici na Tašmajdanu. Na našu žalost, u četvrtfinalu Dejvis kupa dobio je oba meča i odveo svoj tim dalje.

Mesec i po dana kasnije predstavio se i američkoj, ubedljivom pobedom nad 13. nosiocem Rišarom Gaskeom, kojim je otvoren dan na terenima 'Flešing Medouza' – 6:2, 6:2, 6:3.

"Da, mislim da je ovo moja najveća pobeda u karijeri, igrao sam veoma dobro. Kada se pogleda plasman protivnika – da, najveći trijumf. Takođe, način na koji sam igrao, na koji sam došao do pobede je sjajan, sve je išlo kako treba. Pružio sam najbolju partiju u karijeri, veoma sam zadovolja i osim toga, ohrabren sam kako sam se nosio sa emocijama i situacijom. Bio sam pametan u trenucima kada je to bilo potrebno", rekao je Edmund.

Momak koji je rođen u Južnoj Africi i sa tri godine se sa roditeljima preselio u selo Tikton, u istočnoj Engleskoj. Kao i mnoga deca iz ovog kraja, počeo je da se bavi kriketom i plivanjem, ali se "prešaltao" na tenis kada je imao 10 godina i napravio pravi potez.

U sledećih nekoliko godina odricanja je bilo mnogo – nekoliko puta je odlazio od kuće i selio se, roditelje Stivena i Denis je viđao vikendom, a oni su uložili desetine hiljada funti u svog sina. Međutim, sve je počelo da se isplaćuje u juniorskim danima. Godine 2011. probio se zahvaljujući polufinalu US opena, potom je sa britanskom selekcijom osvojio Evropski letnji kup, da bi i na Vimbldonu stigao među najbolja četiri.

U dublu je imao većih uspeha jer je u Njujorku došao do titule 2012, baš kao i u Parizu sledeće godine.

"Pretpostavljam da je i Njujork razlog moje dobre igre. Ovo je Grend slem, zbog toga su igrači dodatno uzbuđeni".

Uprkos tome, iznenađujuće tako savladati jednog od najtalentovanijih igrača na turu – u prva dva seta Edmund je bio ubedljiv napravivši po dva brejka, a u trećem je Francuz pokušao da se vrati.

Poveo je sa 3:1, ali je potom izgubio pet vezanih gemova i završio je turnir već u prvom kolu.

"Uvek upoređujete kako igrate. Ovo se nije desilo odjednom, bio je ovo dug put i prihvatio sam način na koji igram. Rekao sam sebi: 'Ovakva je situacija, igraš protiv dobrog igrača, nemaš šta da izgubiš. Izađi na teren i samo igraj tenis'. Pružio sam bolju partiju nego što sam očekivao, to su dobri znaci. Sve je 'kliknulo’' i veoma sam zahvalan na tome".

Na uspon mladog tenisera uticaj su imali i srpski igrači protiv kojih je stekao veliku dozu samopouzdanja i vere u svoje udarce. Na startu četvrtfinala ubedljivo je savladao Janka Tipsarevića sa 6:3, 6:4, 6:0, da bi dva dana kasnije doneo odlučujući poen novim maksimalnim trijumfom.

"Ta dva meča su bila velika stvar za mene jer sam ih visoko vrednovao. Oni su mi bili prioret jer sam znao da postoji velika šansa da ih igram, pa sam sebi nametnuo dodatni pritisak. Sve je bilo jasno kada je Endi rekao da neće igrati, znao sam da ću imati odgovornost igranja oba susreta. Očajnički sam želeo da ostvarim dobar rezultat, a kada sam pobedio Lajovića, osetio sam veliko olakšanje. Postojao je pritisak i okruženja, ali mi je sve to pomoglo da odigram dobro protiv Gaskea. Kada se sastanete sa 13. nosiocem u prvom kolu Grend slema, želite da se pokažete".

Kajl se trenutno nalazi na 84. poziciji na ATP listi, ali mu je uspeh u 'Velikoj jabuci' omogućio skok od 15 mesta. Sada je blizu svog najboljeg plasmana, kada je početkom jula bio 61, a šansu da dodatno napreduje imaće u drugoj rundi.

Protivnik će mu biti malo poznati Ernesto Eskobedo, koji je prošao zahvaljujući predaji Lukaša Lacka. 20-godišnji Amerikanac meksičkog porekla voleo je Rodika i Nadala, a van tenisa uzori su mu fudbaler Ćićarito i Kobi Brajant. Do US je stigao pobedom na takmičenju za ’vajld kard’ (čelendžer u Leksingtonu).

Za mnoge je nepoznat, ali Edmund zna o kakvom se igraču radi.

"Igrao sam protiv njega u prvoj rundi čelendžera u Bingamtonu prošle godine. Mislim da je meč otišao u treći set. Pogledaću neke njegove snimke, videću šta mogu da pokupim i kakav mu je stil igre. Ali kod ovakvih mečeva, morate da izađete na teren i date maksimum. Ovo je dobra prilika da dođem do trećeg kola, ali morate poštovati svakog protivnika, iako on nije rangiran kao Gaske. Najgore što možete učiniti u sportu jeste da razmišljate unapred. Morate ići meč po meč, gledati u momka sa druge strane mreže i ostati koncentrisan. Morate poštovati svoje protivnike – stigao je do druge runde, znači da postoji razlog za to, a on je da igra dobro", pametno je zaključio mladi Britanac.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve