Đoković na Federera: Koji su ključni faktori?

Novak Đoković i Rodžer Federer od 22 sata po srednjoevropskom vremenu (16.00 po lokalnom) igraju finale US opena.

Izvor: Saša Ozmo

Nedelja, 13.09.2015.

10:40

Default images
Beta/AP

Srpski teniser juri svoju jubliarnu, desetu titulu, dok Švajcarac nastoji da sa 34 godine osvoji 18. Gren slem trofej, prvi od Vimbldona 2012. godine.

Biće to repriza finala Vimbldona u kojem je Novak slavio i poveo sa 7-6 u međusobnom skoru na Gren slem turnirima, a 2-1 u finalima. Ukupno, Federer vodi sa 21-20, a poslednji trijumf ostvario je nedavno u Sinsinatiju. Na US openu su igrali pet puta, Federer vodi sa 3-2, ali je Novak dobio poslednja dva meča, 2010. i 2011. pošto je spasao po dve meč lopte.

Đoković igrom nije oduševio na američkoj turneji, ali je bio u dva finala, u Montrealu i Sinsinatiju, a na putu do finala u Njujorku eliminisao je Sousu, Hajder-Maurera, Sepija, Bautistu Aguta, Felisijana Lopes i Marina Čilića.

Novak je izgubio ukupno dva seta, dok Federer nije izgubio set još od spomenutog finala Vimbldona – u međuvremenu je osvojio Sinsinati i na dominantan način stigao do finala u Njujorku pobedama nad Leonardom Majerom, Darsisom, Kolšrajberom, Iznerom, Gaskeom i Vavrinkom. To je prvi put od Vimbldona 2008. godine da Federer do finala GS dolazi bez izgubljenog seta.

Najviše će zavisiti od osnova igre – servisa i riterna. Federer fantastično servira, ali Đokovićev ritern u meču sa Čilićem bio je spektakularan. U finalu Vimbldona Novak je dobrim delom pobedio zahvaljujući sjajnom servisu, a to će biti značajno i sada, pogotovo dubina i varijacije pri drugom servisu kako Federer ne bi dobijao priliku da momentalno preuzme inicijativu. Đoković ne bi u kontinuitetu smeo da se pozicionira iza osnovne linije i da čeka greške protivnika, već da stoji na liniji i da pokušava da oduzme Federeru vreme i da mu daje što manje loptica po sredini, koje se mogu iskoristiti za napad.
Beta/AP
Rodžer uživa u agresivnoj igri, neće želeti da ulazi mnogo u duge razmene i koristiće svaku priliku da izađe na mrežu – zato će od velike važnosti biti Novakov ’pasing’. Ako uspe na startu nekoliko puta da prođe Federera na mreži, to će Švajcarca učiniti za nijansu nesigurnijim i uvešće poene u šablon koji Novaku odgovara.

Daleko od toga da Federer nema adute i sa osnovne linije – bekhend mu je bio stabilan tokom celog turnira, a i sâm Đoković istakao je kretanje i defanzivu kao dva elementa koje je Švajcarac naročito poboljšao.

Uprkos superiornoj igri u ovom delu sezone, Federeru neće biti svejedno što sa druge strane ima Đokovića. Novakove sezona već je više nego uspešna, ali bi titula u Njujorku bila šlag na torti. Od Đokovića možemo da očekujemo napade i servise u forhend protivnika u ranoj fazi meča, a posle toga više varijacija i prebacivanje pritiska na Rodžerov ipak labilniji bekhend.

Oba tenisera imaju po sitnicu koja će im stajati u zadnjem delu mozga i smetati – Federer nije osvojio Gren slem trofej već više od tri godine, a Đoković u finalima US opena ima siromašan skor 1-4.

Jedna neugodna serija sigurno će biti prekinuta, a koja, saznaćemo posle novog sudara dvojice velikana – Đoković na Federera, finale US opena, 22 časa po srednjoevropskom vremenu.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

190 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: