Heroina dana IV: Od štaka do najveće pobede u karijeri

Krajem prošle i početkom ove godine provela je van terena sedam meseci zbog operacije levog kuka.

Izvor: Saša Ozmo

Petak, 04.09.2015.

10:30

Default images
Getty Images

To je bila samo poslednji u nizu problema sa kukovima Petre Cetkovski, problema koji joj je umnogome poremetio karijeru.

Nekada 25. teniserka sveta u Njujork je došla bez ozbiljnih ambicija, u glavni žreb ušla je zahvaljujući ’zaštićenom rangu’, a tu mogućnost iskoristila je maksimalno – prvo je pobedila Kristinu Mekhejl, a zatim i četvrtu nositeljku Karolinu Voznijacki.

Po sopstvenom priznanju, bila je to jedna od najvećih pobeda u Petrinoj karijeri – i zbog renomea protivnice, dvostruke finalistkinje US opena, ali i zbog toga šta je sve prošla da bi sa 30 godina ponovo zaigrala na najvećoj sceni.

“Prvih nekoliko meseci bilo je ekstremno teško, svakoga dana pitala sam se da li ponovo moći da igram tenis, pa još na tako velikom stadionu. Pogotovo što na početku nije išlo tako glatko, ovo je nagrada za sve ono što sam prošla“, rekla je emotivna Petra i dodala:

“Postojali su trenuci kada sam mislila da neću moći, ali bih vrlo brzo tu ideju ostavljala iza sebe i nastavljala bih da se borim. Uložila sam mnogo sati kako bih ponovo stekla snagu – nikada nisam pretpostavljala da to može da traje tako dugo, ali trajalo je. Ipak, nisam želela da odustanem“.
Beta/AP
Poslednje u nizu muka počele su prošlog jula – posle pobede na jednom od ITF turnira, Petra nije mogla ni da hoda, leđa su joj bila potpuno blokirana. Mnogo se odmarala, ali problem se nije povlačio – bol je postajao sve jači, pa se odlučila za operaciju.

Zahvatu na kuku podvrgla se krajem septembra, potom je mesec dana provela na đtakama, a tek posle tri meseca počela je da trči. Prvi put dotakla je reket u februaru, još sve nije idealno, ali Petra je očigledno na pravom putu.

Čehinja je pobedila Voznijacki sa 6:4, 5:7, 7:6 (7-1) u meču u kojem je spasla četiri meč lopte. Igrala je na način koji ju je u prošlosti doveo do osmine finala na dva Gren slem turnira – Rolan Garosa 2008. godine i Vimbldona tri godine kasnije. Agresivno, bez zadrške, pa kud puklo – meč je završila sa 61 direktnim poenom i 60 grešaka.
Getty Images
Petra je počela da se bavi tenisom sa pet godina, pošto njen otac Petr radi u lokalnom teniskom klubu. Izrasla je u igračicu sa ofanzivim stilom igre koja se oslanja na servis i forhend, a voli i da izađe na mrežu. Visoka je 172 cm, a osim u tenisu, uživa u čitanju, druženju s prijateljima i kuvanju.

Srećom po nju, za te stvari sada neće biti mnogo vremena jer je Petra na korak do osmine finala – sledeća rivalka joj je Flavija Peneta, od koje je izgubila oba dosadašnja međusobna okršaja.

“Bila sam na masaži, popila sam piće za oporavak. Sada ću da se odmorim, da se naspavam, a sutra ću ponovo ići na masažu. Sigurno neću biti na maksimumu, ali nadam se da ću biti u stanju da izađem na teren u subotu“, kaže Cetkovska.

Šta god dalje da se dogodi, Petra se već dokazala onoj najvažnijoj osobi – sebi.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: