Nova vest
Tenis

Nedelja, 30.08.2015.

14:00

USO: Ko su ovi ljudi?

Godine 2007. sedeo sam i u gluvo doba noći sa drugom gledao Australijan open.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images
Franses Tijafo, nova nada SAD (Getty Images)

Jedan momak za kojeg do tada nismo čuli zadavao je mnogo muka tada sedmom teniseru sveta Endiju Rodiku.

Dopadljiv na prvi pogled, snažnog servisa, dobio je neverovatan prvi set u taj brejku sa 20:18. Posle je izgubio sa 3-1 u setovima, bio je tek 212. na svetu, ali je sledeće godine u Melburnu igrao finale. Taj momak bio je Žo-Vilfred Conga.

Upravo zbog takvih situacija, koje su se i kasnije dešavale sa drugim teniserima, svaki iskreni teniski zaljubljenik voli da gleda početne runde Gren slem turnira i da se upoznaje sa do tada nepoznatim igračima.

Pred nama je US open sa 128 imena, od kojih za neka sigurno nismo čuli ili ne znamo ništa više od imena i prezimena.

Franses Tijafo Sa 15 godina bio je najmlađi osvajač Oranž Boula u istoriji, pa je sada pod budnim okom američki javnosti, koja je željna domaće zvezde u muškom tenisu. Roditelji su mu emigrirali iz Sijera Leonea, sada mu je 17 godina i radi sa Hoseom Iguerasom, koji je u prošlosti trenirao Džima Kurijera, Martina, Brugeru, Moju, Samprasa...

Počeo je da se bavi tenisom na interesantan način – njegov otac Konstant radio je na izgradnji jednog teniskog centra, a posle se tu zaposlio kao šef održavanja, pa bi Franses i njegov brat blizanac često dolazili sa ocem na posao.

Vajld-kard za US open zaradio je pobedom na turniru za igrače ispod 18 godina, a u finalu je dobio Stefana Kozlova. U prvom kolu sastaće se sa Viktorom Troickim.

Marko Ćećinato Početkom avgusta prvi put je ušao u Top 100, ima 22 godine i igra uglavnom fjučerse i čelendžere. Visok je 185 cm, voleo je Marata Safina, a omiljeni udarac mu je servis. Što bi Amerikanci rekli “journeyman“, teško da će se ikada probiti i u Top 50, ali ko zna? Prvi protivnik mu je Mardi Fiš, idealna prilika za domaćeg tenisera da ostvari barem jedan trijumf na poslednjem turniru u karijeri.

Elijas Imer Postao je prvi čovek od Frenka Dančevića 2011. godine koji je prošao kvalifikacije na sva četiri Gren slem turnira. Ipak, još nema trijumf u glavnom žrebu, a sada ga čeka Dijego Švarcman. Ima 19 godina, etiopskog je porekla, a sa tenisom ga je upoznao otac, koji je voleo da gleda Majkla Čenga.

Imer dobro pokriva teren, a mnoge i likom i stilom igre podseća na Gaela Monfisa. Ipak, on se ugleda na Federera: “Profesionalan je u svakom smislu, jednostavno je savršen“.

Elijasov mlađi brat Mikael igrao je finale juniorskog Vimbldona i bio je redovni sparing partner Novaku Đokoviću na tom turniru.

Rajan Šejn To je dečko koji još ne igra profesionalno tenis (tu i tamo poneki fjučers), a učešće na US openu dobio je jer je osvojio NCAA šampionat u tenisu. Visok je 193 cm, igra jednoručni bekhend, a u prvoj rundi sastaće se sa Žeremijem Šardijem. Ne znamo kakvi su planovi ovog momka, ali i Džon Izner je počeo sa profesionalnim tenisom u leto 2007. godine, kada je već napunio 22.

Radu Albot Momak je iz Moldavije, visok je 175 cm, ima 25 godina, a trenutno je 85. na svetu. Osvojio je dva čelendžera i 14 fjučera i teško da će ikada igrati išta drugo osim tog nivoa turnira i ponekog učešća u ranoj fazi GS takmičenja. I prošle godine došao je do prve runde US opena, a sada nije morao da igra ni kvalifikacije. Uživa u fudbalu, navija za Real Madrid, a neke kolege dale su mu nadimak “Mašina“ zbog stila igre. U prvom kolu sastaće se sa Davidom Fererom.

Andrej Rubljov U redu, za njega ste verovatno već čuli, ali o njemu se mnogo manje govori nego o nekim drugim talentovanim igračima poput Zvereva. Nedavno je Rubljov dao intervju za B92, uskoro će napuniti 18 godina, a u kvalifikacijama je dobio Soedu, Sugitu i Gojovčika, a nagrada za to biće mu debi na GS turnirima i duel sa Kevinom Andersonom.

Visok je 188 cm, najdraži udarac mu je forhend, a i njegov izbor muzike je dosta pohvalan – sluša Metaliku i AC/DC. Osvojio je juniorski Rolan Garosa, do sada je najbolje rezultate beležio na šljaci, ali njegov stil igre još nije do kraja izdefinisan.

Džered Donaldson Uskoro će napuniti 19 godina, a kao klincu uzore je pronalazio u Muhamedu Aliju i košarkašu Bilu Raselu. Sada inspiraciju pronalazi u Novaku Đokoviću i Rodžeru Federeru. Visok je 186 cm, kaže da mu je najbolji udarac bekhend paralela, a sada će u prvom kolu igrati sa Lukašom Rosolom. Vrlo je takmičarski nastrojen i to je jedan od razloga zašto voli tenis. U karijeri je za sada osvojio jedan čelendžer.

Tomi Pol Nedavno je napunio 18 godina, a u kvalifikacijama je dobio Rolu i Kjudinelija. Juniorski je osvajač Rolan Garosa, visok je 188 cm i ovo mu je prvo učešće u glavnom žrebu nekog od Gren slem turnira. Igraće sa Andreasom Sepijem. Teniski uzor bio mu je Endi Rodik, a voli i košarku i igricu FIFA. Cilj u karijeri mu je “da bude najbolji što može da bude“.

Jedan je od desetorice tinejdžera u glavnom žrebu US opena, što je najviše još od 1990. godine.

Jošihito Nišioka Pažnju javnosti na sebe privukao je neverovatnim udarcem, koji će biti u konkurenciji za najatraktivniji godine, ali levoruki 19-godišnjak nada se da to neće biti sve po čemu će ga pamtiti. Konstitucija mu ne ide u prilog, visok je samo 170 cm, ali to pokušava da nadoknadi brzinom. Drugu godinu u nizu igraće u glavnom žrebu US opena, koji se igra na njegovoj omiljenoj podlozi. Kao klinac je voleo da gleda Marsela Riosa, a da nije teniser najverovatnije bi se bavio fudbalom. U prvom kolu igraće sa Pol-Anrijem Matjeom.

Bjorn Fratanđelo Ime je dobio po teniskoj legendi Bjornu Borgu, ali teško da će 22-godišnji Amerikanac ikada doći i blizu nivoa slavnog Šveđanina. Osvojio je juniorski Rolan Garos 2011. godine, prvi dečak iz SAD kome je to uspelo još od Mekinroa, ali u seniorskoj konkurenciji nema mnogo uspeha – osvojio je jedan čelendžer i osam fjučersa, ali još nikada nije bio u prvih 100 na svetu. U prvom kolu igraće sa Tomašom Berdihom.

Džon Milman i Džon-Patrik Smit, dvojica 26-godišnjih Australijanaca, povremeno se umuvaju u glavni žreb GS turnira, nekada kroz kvalifikacije, a nekada zahvaljujući razmeni ’specijalnih pozivnica’ između najvećih turnira. Isto se može reći i za 25-godišnjeg Amerikanca Ostina Krajičeka, kojem je ovo tek drugi nastup u glavnom žrebu GS turnira, što je i logično jer je prevashodno koncentrisan na dubl.

Prošvrljajte još malo žrebom, možda naiđete na još neko interesantno ime.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve