Nova vest
Tenis

Četvrtak, 10.09.2015.

21:46

Četvrtak: Kiša, teniseri, policajci i ćirilica

Kako stvari stoje ovog jutra, rezultat je već 100:0 za kišu.

Izvor: Nikola Olić

Autor:Nikola Olić

Default images
Foto: B92/Nikola Oliæ

Radije bi gledali brojke 0, 15, 30 ili 40, one pričaju priču o tenisu a ne o meteorološkim procentima.

O procentima smo počeli da slušamo i nagadjamo u sredu, prvog dana ovog US Opena gde su oblaci promenili boju i promenili svoju laganu ulogu ukrasa u Njujorškim fotografijama. Sad su doneli kišu a sa njima i šarene kišobrane koji sa 29. sprata izgledaju kao krofne. Vreme je za doručak a nadamo se kasnije i za tenis.

Kiša je juče malo pretumbala mečeve, terene i karte. Posle ženskih četvrtfinala koja su se pod sve tamnijim oblacima uspešno završila na Artur Eš stadionu, jedno muško četvrtfinale prelilo se posle kratke kiše na susedni Armstrong stadion, te su se dva muška polufinala odvijala manje više paralelno. Na oba stadiona pobedila je Švajcarska, veći stadion za Federera, manji stadion za Vavrinku, po redu veličina.

Drame je bilo više na tribinama nego na terenu, oba meca su zavrsena u po tri seta. Sredinom prvog seta na Armstrong stadionu milicija je morala da interveniše i oslobodi novinarska sedišta koje je zauzela publika željna dobrog tenisa i dobrih mesta, bez obzira sto na sedištima piše da nisu slobodna. Sporazumevamo se vrlo brzo, pogotovo dok je milicija tu. Nemaju dobro naoružani momci puno vremena, imaju preča posle no da pregledaju karte.

Sa druge strane Njujorka, neki drugi policajci slabije su radili svoj posao. Džejmsa Blejka, nekadašnjeg 4. reketa sveta i miljenika publike ovde u Njujorku greškom su identifikovali kao kriminalca, oborili na zemlju i uhapsili. To se desilo upravo ispred glavnog hotela, jedan od policajaca shvatio je grešku i posle nekoliko minuta Blejku su uz izvinjenje skinute lisice. Obaranje na zemlju je bilo brzo, bolno, iznenadno i bez ikakve potrebe, rekao je posle Blejk. Mogli su samo da mu pridju i objasne o čemu se radi, nisam imao gde da bežim, izjavio je posle.

Sledeće godine, pod novim krovom, bežanje od kiše na US Openu biće manje komplikovano. Dosta godina za redom finala su se zbog kiše pomerala sa nedelje na ponedeljak popodne, dosta zeznut momenat za gledanje tenisa čak i preko televizije, a kamoli uživo. Ovog četvrtka su na programu interesantna polufinala iz raznih kategorija, ponajviše naravno dva ženska singla u udarnom terminu od 7pm. Kiša danas medjutim i dalje vodi 100:0, ali kažu brojke da će večeras možda biti bolje.

Na putu ka teniskom centru, tunel ispod Ist Rivera jedini je suv deo vožnje. Brisači autobusa šibaju levo desno, ritam uspavljuje. Autobus je pun novinara, tenisera, trenera i sudija. Pozadi se čuju Rumunski novinari, pričaju drugima o Nadji Komaneči koja je sedela u boksu kod njihove Simone Halep. Tokom tog meča su netajno kršili pravilo da se sa novinarskih sedišta ne navija, i u autobusu jutros su slično veseli i glasni.

Ako danas ne bude tenisa, možda će biti nekih drugih igara. Igračka loža pravo je mesto za razonodu i odmor, fotelje su udobne, internet brz, klopa blizu. Tokom godina se svašta interesantno tu odvijalo. Nadal je bio šampion u onom malom fusbalu, Ivan Ljubičić je mnoge preslišavao u šahu. Ana Ivanović je igrala sama protiv sebe tenis u nekoj video igrici. Marat Safin je voleo da se izvali sa ispruženim nogama preko stolića pored fotelje. Mirno čita rusku literaturu, Tennis Magazine pod nogama, ćirilica u rukama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve