Nova vest
Tenis

Utorak, 08.09.2015.

12:30

Heroj dana VIII: Dvometraš u prvom Gren slem četvrtfinalu

Godinama je vrebao, ali do ovogodišnjeg US Opena nijednom nije uspeo da se plasira u četvrtfinale nekog Gren slema.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Getty Images

Na Vimbldonu je bio blizu, uzeo je dva seta prvom reketu sveta Novaku Đokoviću, ali je u Njujorku tek osetio slast pobede koja vodi u četvrtfinale, i to protiv trećeg tenisera sveta Endija Marija. Anderson je do trijumfa došao sa 7:6, 6:3, 6:7, 7:6, i sada ga čeka susret sa Stanom Vavrinkom iz Švajcarske, koji je pobedio domaćeg tenisera Donalda Janga sa 6:4, 1:6, 6:3, 6:4.

Osećam da sam odigrao jedan od najboljih mečeva u svojoj karijeri. Ali, uraditi to ovde, u osmini finala i proći u četvrtfinale Gren slema prvi put u karijeri, to mi još više znači“, istakao je Anderson.

Južnoafrikanac je relativno kasno uspeo da se probije, a svoju prvu pobedu nad igračima iz Top10 na svetu upisao je nad Đokovićem na Mastersu u Majamiju 2008. godine. Od tada, četiri puta je uzeo ’skalp’ Švajcarcu Stanu Vavrinki, dva puta Davidu Fereru iz Španije, kao i Mariju, kojeg je po drugi put pobedio protekle noći.

Anderson je visok 203 centimetra i zbog toga je očekivano što mu je najjače oružje servis. Mnogi igrači imaju velike probleme protiv njegovog servisa, pa se retko dešava da njegovi dueli budu obeleženi velikim brojem brejkova.

Tenisom je počeo da se bavi u rodnoj Južnoafričkoj republici, ali je prve ozbiljnije korake napravio tokom studija u Ilinoisu. Tada je postao i veliki ljubitelj američkog fudbala, a koliko se ’zarazio’ tim sportom govori i podatak da se trudi da ne propusti prenos nijedne utakmice Čikago Bersa.

Sanjao je da bude kao Pit Sampras. To nije bilo moguće jer su na terenu potpuno drugačiji igrači, posebno zbog visine, ali je Anderson bio presrećan kada je dobio priliku da upozna svog idola.

Pit Sampras mi je oduvek bio inspiracija, obožavao sam da gledam njegove meče. Imao sam sreću da dobijem poziv da mu se pridružim na ručku u njegovoj kući 2008. godine. Ne mogu da opišem kakav je osećaj to bio“, rekao je Anderson.

Do sada, Anderson je upisao tri titule, od kojih je poslednja došla pre nekoliko nedelja u Vinston-Sejlemu. Za svoj najveći uspeh za sada smatra trijumf na turniru u Johanesburgu 2011. godine, gde je osvojio svoj prvi trofej, a iako ima već 29 godina, nada se da su još veći uspesi tek pred njim.

Svoj najlepši sportski trenutak vezujem za svoju prvu titulu u Johanesburgu. Imao sam podršku svojih navijača, a sam boravak u Južnoj Africi je doprineo svemu tome“, rekao je Anderson.

Za Švajcarca Rodžera Federera kaže da bi voleo da mu bude dubl partner, ali je Nadal teniser kojeg željno želi da pobedi, a ima i zanimljiv razlog zašto.

Izgubio sam od Nadala sa nulom kada sam imao oko 13 godina, pa se nadam da ću jednog dana dobiti priliku za osvetu“, istakao je Anderson uz smeh.

Andersonov naredni rival biće Vavrinka, a pošto se zna da je on jedini od najboljih na svetu sa kojima ima pozitivan skor, ima čemu da se nada. Južnoafrikanac trenutno vodi sa 4-3 u trijumfima, a u prilog mu ide i činjenica da ga Vavrinka nije pobedio u poslednje dve godine. Srećom, samo do srede ćemo morati da sačekamo da vidimo šta Anderson može...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve