Nova vest
Tenis

Subota, 11.09.2010.

22:03

Novak Đoković u finalu!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković igraće u finalu US Opena pošto je savladao Švajcarca Rodžera Federera sa 3:2, po setovima 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Đoković je tako posle tri sata i 44 minuta igre ponovio uspeh iz 2007. godine kada je takođe stigao do finala Otvorenog prvenstva SAD, u kome je poražen baš od Federera. Treći nosilac će u velikom finalu igrati protiv prvog reketa sveta Španca Rafaela Nadala koji je u polufinalu eliminisao Rusa Mihaila Južnog sa 3:0, po setovima 6:2, 6:3, 6:4.

Novak će zahvaljujući plasmanu u finale i pobedom nad Federerom od ponedeljka ponovo biti drugi teniser na ATP listi.

Novak Đoković, koji je dva puta uspevao da se rezultatski vrati u meč, u jednom trenutku petog seta nalazio se na korak od poraza, ali je fantasrtičnom igrom uspeo da odbrani dve meč lopte koje je imao Federer. Srbin se tako, potpuno zasluženo, plasirao u svoje drugo finale u Njujorku, u kome će u nedelju igrati protiv Rafaela Nadala. Taj meč neće početi pre 22:30 časova.

Sa druge strane Federer, po prvi put posle šest godina neće igrati u finalu US Opena.

Federer je osvojio prvi set rezultatom 7:5, posle 51 minuta igre, ali je je Novak u drugom setu bio briljantan i za samo 26 minuta izjednačio na 1:1. Treći nosilac je u tom periodu igre svom protivniku prepustio samo jedan gem - 6:1. Usledio je treći set u kome je Švajcarac ponovo slavio rezultatom 7:5, zahvaljujući brejku u 12. gemu.

Četvrti set je bio repriza drugog pošto je Srbin još jednom bio ubedljiv i slavio rezultatom 6:2.

Odlučujući set je ponovo doneo veliku dramu – Federer je u desetom gemu imao dve meč lopte i veliku priliku da se plasira u finale, ali Đoković nije podlegao pritisku, već je uzvratio odlučujućim brejkom, koji je samo potvrdio u narednom gemu za konačnih 7:5 i plasman u veliko finale.

Novak svoje četvrto uzastopno polufinale Otvorenog Prvenstva SAD, treće protiv Federera, počeo veoma dobrim servisom. Mali aut na 40 :30 stvorio je probleme srpskom teniseru, ali je potom usledio prvi as i još jedan sjajan servis sa kojima je Đoković sprečio Federera da na samom startu dođe do prvih brejk lopti.

Srbin je nastavio da igra dobro, došao do prve dve brejk lopte, ali je Švajcarac osvojio četiri uzastopna poena i izvukao se iz veoma neugodne situacije.

U narednom gemu Đoković se našao u sličnoj situaciji pošto je branio brejk loptu, ali je treći igrač sveta ostao mirani i sa tri uzastopno osvojena poena došao do prednosti od 2:1 u gemovima.

Usledila su dva mirna gema u kojima su oba tenisera bez većih problema sačuvala svoje servise, ali se pokazalo da je to bilo samo zatišije pred buru, pošto je već u narednom gemu viđen i prvi brejk u meču.

Fenomenalan forhend Đokovića i greška Federera iz bekenda dali su Novaku prednost od 0:30. Usledila je nova greška Švajcarca, ponovo iz bekenda, koja je srpskom teniseru donela tri brejk lopte. Sjajna dva servisa održala su Švajcarca u životu, ali je Đoković iskoristio svoju petu brejk loptu u meču i poveo sa 4:2.

Međutim, već u sedmon gemu, pri rezultatu 30:30, Novak pravi prvu duplu servis grešku, koju Švajcarac koristi i odmah uzvrasća ribrejkom. Usledio je možda i najlakši gem za Federera i izjednačenje 4:4, ali je Đoković u narednom servis gemu, ipak, uspeo da se konsoliduje i da prekine seriju svog protivnika.

Posle novog izjednačenja usledio je najslabiji servis gem srpskog tenisera, koji je izgubio bez osvojenog poena. Federer je tako došao do velike prednosti u završnici prvog seta. Petostruki osvajač US Opena nije propustio priliku koja mu se ukazala i bez problema osvoja naredni gem za vođstvo od 1:0 u setovima.

Novak je sjajno otvorio drugi set i poveo sa 3:0, uz jedan brejk u drugom gemu. Federer je potom smanjio na 3:1, ali je posle toga usledila nova serija Novaka Đokovića. Srbin je bez problema osvojio i naredna tri gema, uz još jedan brejk, pa je posle samo 26 minuta igre izjednačio na 1:1 u setovima.

Usledio je treći set koji je odlučen utek u 12. gemu, kada je Federer napravio jedini brejk za vođstvo od 2:1. Prvih 11 gemova proteklo je u velikoj borbi, ali bez brejk prilika i činilo se da će set biti odlučen u taj brejku. Međutim, Federer je ponovo odigrao najbolje u završnici seta, kada mu je to bilo najpotrebnije. Švajcarac je u 12. gemu iznenadio Đokovića i oduzeo mu servis bez izgubljenog poena, pa je posle 48 minuta igre osvojio treći set i poveo sa 2:1.

Za četvrti set se slobodno može reći da je bio repriza drugog , pošto je Novak još jednom bio ubedljiv i slavio rezultatom 6:2.

Srpski teniser je odbio da se preda i ponovo bio dominantan – posle startnih 1:1, Novak je napravio brejk u trećem gemu za vođstvo do 2:1, da bi u narednom gemu došao i do prednosti od 3:1. Usledio je novi sjajan gem za trećeg nosioca u kome je napravio još jedan brejk, drugi u setu, i tako stigao do velikih 4:1, a potom i 5:1. Federer je uspeo da sačuva svoj naredni servis, ali ne i da spreči Đokovića da posle pola sata igre osvoji svoj drugi set u meču i izjednači na 2:2.

Odlučujući peti set ponovo je doneo dramu i veliku borbu, i ponovo nije bilo brejka sve do samog kraja seta. Ovoga puta prvi je pripretio Federer, koji je u desetom gemu, pri vođstvu od 5:4, na servis Đokovića došao do dve meč lopte. U tim trenucima oba tenisera su igrala fantastično, ali je Đoković odigrao mnogo hrabrije što mu se na kraju i isplatilo.

Srpski teniser jednostavno nije imao šta da izgubi, što se videlo i po njegovoj potpuno otvorenoj igri, koja je malo iznenadila Federera, pa je Švajcarac do kraja tog gema bio u apsolutno podređenom položaju. Nakon novog izjednačenja (5:5), Novak je na najbolji mogući način iskoristio nešto rezervisaniju igru svog protivnika i psihološku prednost spašenih meč lopti, pa je nastavio da vrši pritisak na njegov servis, što mu je donelo odlučujući brejk u petom setu.

Velika borba je viđena i u narednom gemu, ali Federer jednostavno nije imao snage da napravi novi preokret pa je Đoković posle tri sata i 44 minuta herojske borbe potpuno zasluženo došao do svog drugog finala US Opena i ukupno šestog trijumfa protiv Rodžera Federera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

360 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve