Nova vest
Tenis

Petak, 10.09.2010.

01:57

Južnom maraton i polufinale

Rus Mihail Južni plasirao se u polufinale US Opena drugi put u karijeri pobedivši Stanislasa Vavrinku sa 3:6, 7:6(7), 3:6, 6:3, 6:3.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Maratonski meč na 'Artur Ešu' trajao je tačno četiri sata. Južni, koji je u Njujorku postavljen za 12. nosioca, gubio je sa 1:0 i 2:1 u setovima, ali je na kraju imao više snage i manje grešaka, što je i odlučilo pobedinka. Protivnik Rusa u polufinalu biće Rafael Nadal.

Bilo je očigledno da će Vavrinka ukoliko želi pobedu, morati da meč završi u tri, eventualno četiri seta jer je u prethodnim rundama provodio mnogo više vremena na terenu. Švajcarac rođen u Lozani pre duela sa Južnim pobedio je četvrtog igrača sveta Endija Marija u veoma napornom meču u četiri seta, a zatim i domaćeg favorita Sema Kverija posle pet setova i više od četiri sata.

Švajcarac i Rus su na kraju imali približan odnos neiznuđenih grešaka i vinera, ali je Vavrinka mnogo više grešio što je i odlučilo. (Vavrinka 48 vinera, 71 greška – Južni 35 vinera, 57 grešaka).

Vavrinka i Južni u većem delu meča nisu prikazali igru dostojnu četvrtfinala Gren slema, a vetar je ponovo bio važan faktor, iako nije bio jak kao u sredu. Na početku meča bolje se snašao Švajcarac koji je na startu prvog seta vratio brejk minusa, a zatim u osmom gemu napravio još jedan koji je odlučio taj deo.



Drugi set počeo je sa četiri brejka u prvih pet gemova (po dva na obe strane), nakon čega su teniseri zadržali svoje servise do taj-brejka. Južni je u 'dodatnom gemu' iskoristio tek četvrtu set loptu, tada čini se i prelomio meč, iako je Vavrinka i sledeći set dobio sa 6:3.

U četvrtom i petom setu Švajcarca je izdalo telo, a Južni je igrao sve bolje i bolje. Peti set, koji je bio najkvalitetniji, Južni je počeo sa 2:0, Vavrinka se vratio na 2:2, ali je Rus zatim napravio još jedan brejk koji je održao do kraja za veliku pobedu.

Naredni protivnik 12. nosioca biće pobednik španskog okršaja Rafael Nadal – Fernando Verdasko. Južni je jedino polufinale na US Openu, i uopšte na Gren slem turnirima igrao 2006. godine, kada je u četvrtfinalu pobedio upravo Rafaela Nadala u možda i najboljem meču karijere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve