Teniske nesreće - kada telo izda

Kolaps Viktorije Azarenke na ovogodišnje US Openu podsetnica je ljubiteljima tenisa, ali i sportistima, šta sve može da vam se desi kada se preforsirate.

Ipak, Beloruskinja nije prva koja je patila na terenu. Ovom prilikom vam predstavljamo nekoliko poznatih situacija medicinskih problema tenisera za vreme igre u poslednjih 15 godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.09.2010.

16:11

Default images

Pit Sampras (protiv Aleksa Koreče, US Open 1996)

Ovo je bio meč u kome se Sampras naprezao do maksimuma, neki kažu i preko. Čuveni Amerikanac je imao velikih problema u četvrtfinalu sa raspoloženim Korečom i trebao mu je fantastičan povratak u meč da bi obezbedio taj-brejk u poslednjem setu. Kako je meč ulazio u peti sat igre, Sampras se od muke ispovraćao pored terena, ali je na kraju ipak odneo pobedu rezultatom 9-7, iako je jedva stajao na nogama.

Bila je to mučna sezona za Samprasa, čiji je trener Tim Galikson preminuo od raka samo nekoliko meseci pred US Open. Misleći na njega, Sampras je nekoliko dana kasnije i osvojio turnir, dok mu je Galiksonov brat Tom javno čestitao: “Pita nikada ne možete da otpišete. Čak i kad obori glavu, srce mu je uvek na terenu”.



Endi Mari (protiv Tomasa Johansona, Kvins 2005)

Za mnoge Britance koji vole tenis, ovo je prva uspomena na Marija. U pitanju je dan kada je dokazao da može da se takmiči na vrhunskom nivou, pošto se tada suočio sa šestim nosiocem. Posle dva seta završena u taj-brejku (oba tenisera su osvojila po jedan), Marija je telo počelo da izdaje i našao se u grčevima. Ipak, Škot je hrabro nastavio da igra i došao je na svega dva poena od pobede, kada se zateturao i pao, nastavljajući da se grči na zemlji. Tada je takođe povredio i članak i svega par momenata kasnije, morao je da preda meč.



Giljermo Korija (protiv Gastona Gaudija, Rolan Garos 2004)

Najbolji igrač na šljaci te sezone, Giljermo Korija je bio “viđen” kao osvajač Rolan Garosa mesecima pre nego što je turnir počeo. Nažalost, sve je pošlo po zlu u finalu. Posle dva osvojena seta u kojima je izgubio samo tri gema, Korija je počeo da se muči. Ubrzo je postalo jasno da ga grćevi hvataju zbog nervoze i očekivanja najveće titule u karijeri. Posle slabe igre u trećem setu, Korija u četvrtom nije mogao ni da stoji, a kamo li da trči. Ipak, ostao je na terenu i borio se kao lav, da bi u odlučujućem setu, u kojem je jedva mogao da servira, propustio dva meč poena i izgubio najbitniji susret u karijeri.



Džon Izner (protiv Nikolasa Maua, Vimbldon 2010)

Ovaj meč će ući u istoriju kao najduži ikad odigran na Gren slemovima, ali i zbog činjenice da je nepoznanica kako ga je Izner uopšte završio. Iako se teturao na početku poslednjeg seta, Izner je nastavio da odlično servira, dok je publika samo čekala da padne ili preda susret. Sa druge strane, Mau je izgledao daleko svežije, ali je Amerikanac na kraju trijumfovao spektakularnim rezultatom 70:68 u poslednjem setu. Već u drugom kolu nije mogao da izdrži, tako dag a je Tiamo de Baker pobedio za samo 74 minuta rezultatom 6:0, 6:2, 6:3.



Endi Mari (protiv Andreja Pavela, US Open 2005)

Terenima Flašing Medousa bilo je potrebno vanredno čišćenje kada se tu 2005. pojavio juniorski šampion, sada senior Endi Mari. Posle kolapsa u Kvinsu tri meseca pred US Open, znalo se da Mari, koji je tek postao senior, nije bio najsnažniji, ali situacija se dodatno zakomplikovala kada mu je na početku poslednjeg seta toliko pozlilo, da se ispovraćao nasred terena. Meč se odložio na 20 minuta, dok su čistači uklanjali nered. Škot je posle meča za “incident” okrivio energetsko piće: “Činilo mi se da ću samo da podrignem, ali sam se onda ispovraćao, bilo je to dosta smešno”. Doduše, ne za prisutne, a kamo li za one koji su morali da čiste za njim.
Martina Hingis (protiv Dženifer Kaprijati, Australijen Open 2002)

U Melburnu je u januaru toplije čak nego i u Njujorku u septembru, što je posebno bio slučaj na ovom meču, kada je temperatura bila čak 46 stepeni. Igračice su redovno morale da sednu u senku između poena, dok su pred treći set morale da odu u svlačionicu da se potope u led. Tada se već znalo da Hingisova verovatno neće izdržati, pošto je prokockala prednost od 1-0 u setovima i 4:0 u drugom setu (kao i četiri meč lopte u taj-brejku drugog seta).

Kada su se igračice vratile na teren, bilo je očigledno da je Kaprijati “namirisala krv” i da će se boriti do poslednjeg atoma snage da bi samlela Hingisovu, kojoj je bilo teško i da hoda. O situaciji na terenu najviše govori izjava Hingisove, inače velikog borca, koja je na konferenciji rekla: “Nisam znala gde se nalazim, nisam mogla da se pomeram i ježila sam se. Pred kraj meča sam samo želela da se sve završi, nije me bila briga za rezultat”.



Džejms Blejk (tokom treninga)

Verovatno najozbiljniji incident u tenisu desio se tokom treninga Džejmsa Blejka, kada se Amerikanac pre šest godina okliznuo na šljaci i velikom brzinom pao glavom na stubić koji drži mrežu. Od jačine udarca slomio je vrat, da bi nekoliko nedelja posle nesreće otkrio da je čudo što je uopšte preživeo.

“Imao sam neverovatnu sreću, pošto mi je doktor rekao da nikada više ne bih hodao, da sam udario pod drugačijim uglom”.

Srećom, Blejk se vratio na teren posle nekoliko meseci i postao je bolji nego ikad. Došao je do 4. mesta na ATP listi 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: