Federer: "Želim još Slemova"

Vozeći se u kolima svega nekoliko dana pred početak US Opena, Rodžer Federer davao je telefonski intervju za Asošiejted Pres.

Izvor: AY

Ponedeljak, 30.08.2010.

11:22

Default images

Negde u pola rečenice, Švajcarac naglašava da ulazi u Midtaun tunel i da, ukoliko izgubi signal, novinara će pozvati po izlasku na svetlost dana.

Ovo dokazuje dve stvari. Prvo, Federer je veoma kulturan, a drugo, odlično poznaje Njujork, što i ne čudi kada shvatite da već poslednjih šest godina u ovom gradu ostaje barem dve nedelje, koliko mu je potrebno da stigne do finala poslednjeg Gren slema sezone.

Iako su poslednjih meseci mnogi govorili da je Federerova karijera na zalasku, Švajcarac je prvi koji će to spremno demantovati.

“Iako je moje samopouzdanje bilo na izuzetno visokom nivou proteklih godina, ni sada nije drugačije”.

Mada je aktuelni šampion Huan Martin Del Potro morao da se povuče sa ovogodišnjeg US Opena zbog povrede, Federer će imati konkurenciju jaču nego ikad. Rafael Nadal će pokušati da kompletira sve četiri Slem titule, Endi Mari kreće u pohod na prvi veliki trijumf, dok Novak Đoković i Endi Rodik na betonu uvek vrebaju iz senke.

“Rafa, Mari i Đoković takođe imaju velike šanse, mislim da će na ovom US Openu biti više favorita, mada znam da sam ja među glavnim kandidatima za titulu, ako ne i glavni. Mojih šest uzastopnih finala dosta govore”.

Od tih šest finala, Federer je trijumfovao u čak pet, i uvek predstavlja jednog od glavnih favorite za titulu, iako je ove godine na Vimbldonu i Rolan Garosu eliminisan u četvrtfinalu.
“Siguran sam da je veoma motivisan da poravna račune posle za njega razočaravajuće sezone. Za druge bi četvrtfinala Gren slema bila velika stvar, ali ovde je Rodžer u pitanju”, kaže Endi Rodik, čija je pobeda na US Openu 2003. bila poslednja na ovom takmičenju.

Iako su kritičari zbog “sušnih perioda” u više navrata najavljivali da će se Federerova karijera brzo završiti, većina ljubitelja tenisa, kao i samih tenisera, ne vidi razlog za to.

“Njega nikada ne možete da otpišete. Svaki put kad mu neko predvidi kraj karijere, on odskoči osvoji dva-tri Slema za redom”, rekao je Mardi Fiš, koji je nedavno poražen od Federera u finalu Mastersa u Sinsinatiju.

“Ne postoji razlog da ne nastavi tradiciju. Verujem da će do kraja karijere osvojiti još nekoliko najvećih titula”.

Federer se svakako slaže sa tom ocenom.

“Sigurno da verujem da mogu da osvojim još mnogo Slemova, ali nemam neki cilj koji jurim, pošto idem turnir po turnir. Sve dok sam spreman i zdrav, znam da mogu da osvajam još Slemova”.
Otkako je izgubio od Tomaša Berdiha na Vimbldonu, Federer se žalio da ima problema sa nogom i leđima (još od pre turnira). Sada tvrdi da se dobro oseća, naročito posle dvonedeljnog odmora na Mediteranu sa suprugom i jednogodišnjim ćerkama bliznakinjama.

“Nemam problema, nikakvih bolova ni trzavica”.

Takva fizička sprema danas je privilegija malobrojnih. Većina tenisera često trpi povrede jer se previše naprežu i igraju na mnogo turnira. Tipičan slučaj je prvi teniser sveta Rafael Nadal, koji prošle godine nije branio titulu na Vimbldonu zbog težek slučaja tendonitisa.

“Kada sam prvi put postao broj jedan 2004, doneo sam svesnu odluku da se neću previše naprezati, i mislim da je to glavni razlog što sam i dalje tu gde jesam. Ipak, činjenica je da ni ja nisam bio 100 odsto spreman na svakom Slemu”.

Na kraju, Federer je poslao suptilnu poruku svim mogućim protivnicima u borbi za novu titulu.

“Svi bi trebalo da znaju šta sam u stanju da uradim kada sam u dobroj formi”, zaključio je Švajcarac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: