Rodžerov pohod na rekorde (2006)

Već kada je osvojio svoju prvu Gren slem titulu na Vimbldonu, 2003, bilo je jasno da će Rodžer Federer pisati tenisku istoriju. „Mađioničar na terenu“, kako su ga mnogi zvali, brzo se nametnuo kao najdominantniji teniser svoje generacije, uz brzu i lepršavu igru koja je zadivila čak i one koji do tada nisu pratili tenis.

Izvor: AY

Četvrtak, 26.08.2010.

12:13

Default images

Posle tri slem titule u 2004. i još dve u 2005, stigla je i 2006, kada je otklonjena svaka sumnja da je ovaj momak rođen za rekorde. Sa tek navršenih 25 godina, stigao je na US Open sa osam slemova i ambicijom da bude najbolji svih vremena.

Posle „gaženja“ Lejtona Hjuita 2004. (6:0, 7:6(3), 6:0) i oduzimanja šanse Agasiju da pobedi u svom poslednjem Gren slem finalu (6:3, 2:6, 7:6(1), 6:1), izazivač je bio tadašnji deveti teniser sveta, bivši šampion i vrsni serviser i „udarač“ Endi Rodik. Upravo ovaj momak osvojio je Otvoreno prvenstvo SAD 2003, a istorija je do danas pokazala da njegov talenat nije izbledeo ni posle osam godina koliko je (uz kraće periode izuzetka) proveo u ATP Top 10. Iako je tenzija među igračima najavljivala spektakl, situacija na terenu bila je dosta drugačija. Švajcarac je u prvom setu stigao do velike prednosti od 5:0 posle svega 17 minuta, dok Rodik nije imao odgovor na mnogobrojne asove, pasing šotove i voleje. Nekoliko minuta potom, bilo je 6:2 i 1-0 za Federera.

Amerikanac je, doduše, zablistao u drugom setu i izjednačio na 1-1, a meč se lomio u šestom gemu trećeg seta, kada je Federer spasio četiri brejk lopte i potom oduzeo servis Rodiku u poslednjem gemu za 7:5 i vođstvo od 2-1 u setovima.



U četvrtom setu Rodik je 'nestao' sa terena, Federer lako dolazi do 2:0 i potom bez problema osvaja gemove, a tek u trećem pokušaju Rodik uspeva da iskoristi svoj servis i osvoji gem. Jedini, jer je u sledećem Federer bez izgubljenog poena došao do pobede, osvojivši osam od poslednjih devet gemova meča za konačnih 6.2, 4:6, 7:5, 6:1.

I statistika je išla u prilog Švajcarcu, koji je, pored 17 asova (sedam Rodika), napravio i čak 69 vinera, naspram 33 vinera Amerikanca.

Meč je trajao dva sata i 27 minuta.
To je bila 27 pobeda Federera na Gren slemovima u 2006, dok je jedini poraz doživeo protiv Rafaela Nadala u finalu Rolan Garosa.

„U seriji sam još od 2004 i, dok sam iznenađen što je sve prošlo toliko dobro, možda i nisam toliko u šoku, pošto znam da se naporan rad mora isplatiti“, rekao je Švajcarac posle meča.

Posle pobeda protiv Rodika u finalima Vimbldona 2004. i 2005, ovo je bila 11. pobeda Federera u 12. mečeva sa Amerikancom, a ujedno je postao i prvi čovek posle Ivana Lendla (1985-87) koji je osvojio tri uzastopne US Open titule, kao i prvi teniser koji je osvajao Vimbldon i US Open tri sezone uzastopce.

“Rodžer je na vrhu i on je jedini na vrhu, ma koliko ljudi žele da mu stvore rivala i porede druge tenisere sa njim. On je najbolji igrač na svetu i to se ne dovodi u pitanje”, prokomentarisao je Rodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: