Cvetana Pironkova – proživela vimbldonsku bajku

Ženski tenis je sport u kojem se očekuju iznenađujući rezultati i gde nije retkost da slabije rangirana teniserka pobedi neku bolje plasiranu. Ipak, plasmana Bugarke Cvetane Pironkove u polufinale ovogodišnjeg Vimbldona predstavlja prvorazrednu senzaciju. To apsolutno niko nije mogao da predvidi, uključujući i nju, Cvetana je u jednom trenutku ostala bez sobe u hotelu jer je nije rezervisala toliko dugo.

Izvor: Saša Ozmo

Sreda, 25.08.2010.

14:33

Default images

„Sve izgleda kao san. Kada sam dolazila, nisam ni pomišljala da ću igrati ovako dobro i stići do polufinala. Veoma sam srećna“, izjavila je Pironkova posle pobede nad Venus Vilijams u četvrtfinalu.

Cvetana Pironkova rođena je 1987. godine u Plovdivu, u kojem i danas živi. U karijeri je osvojila šest titula, ali sve iz ITF kategorije. Poslednji put uzela je trofej u Bordou 2007. godine, na turniru sa nagradnim fondom od 100.000 dolara.

I pre vimbldonskog čuda Pironkova je imala povremene, doduše retke bljeskove, a u centar pažnje teniske javnosti dospela je početkom 2006. godine, kada je u prvom kolu Australijan opena eliminisala Venus Vilijams. Potom je izgubila od Lore Grenvil u drugoj rundi. Iste godine je na Vimbldonu dobila tada Top20 igračicu Ana-Lenu Grenefeld i to joj je do ove godine bila jedina pobeda na terenima Ol Ingland Klaba. Do juna ove godine, dakle, Pironkova je bila ispodprosečna teniserka, koja nije imala zapažene rezultate na WTA turu, a naročito ne na Grend slem takmičenjima. Pre ovogodišnjeg Vimbldona i treća runda za nju je bila misaona imenica, ali za dve nedelje svet se iz korena promenio za mladu Bugarku.

Eliminisala je redom Lapušenkovu, Duševinu, Kulikovu, Bartoli, da bi u četvrtfinalu savladala Venus Vilijams sa 6:2, 6:3 napravivši samo šest neiznuđenih grešaka tokom celog meča.



U polufinalu je Cvetana ispala od Vere Zvonarjove, ali Vimbldon 2010. godine pamtiće ceo život, makar više nikada ne ponovila sličan uspeh. U nastavku sezone Pironkova ne beleži sjajne rezultate, ali joj 900 bodova sa Vimbldona predstavljaju solidnu zalihu i trenutno je 33. na WTA listi.
Cvetana potiče iz sportske porodice – njen otac, ujedno i trener, Kiril Enčev bio je šampion u kanuu, a majka Radosveta bavila se plivanjem.

Kao omiljeni film izdvaja „Gladijator“, ali njen filmski ukus nema mnogo veze sa njenim načinom igre. Iako je nesporno borbena, Pironkova igru bazira na taktici i inteligenciji ne oslanjajući se previše na snagu. Upravo joj je pravo razmišljanje u toku samog meča donelo tako visok plasman na Vimbldonu. Prvi servis ume da joj bude jak i precizan, mada je podložan oscilacijama. Najbolji aspekt njene igre jeste kretanje, rad nogu joj je fenomenalan i omogućuje joj da se efektno brani.

Sada preostaje da vidimo da li je Pironkova bila jednokratno čudo ili će je Vimbldon osloboditi i dati joj prostora da novim uspesima dokaže talenat.

Čak i da sve ostane samo na lepoj londonskoj bajci, podvig Cvetane Pironkove mora da predstavlja podstrek ostalim devojkama da nastave da treniraju istim intenzitetom i da nikada ne odustaju od svojih ambicija i ciljeva. Videli smo, uz malo sreće mogu i da se ostvare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: