Nova vest
Tenis

Četvrtak, 09.09.2010.

15:24

Završnica US Opena – Kralj Rafa i opasni Verdasko

Posle devetog dana US Opena poznati su svi učesnici muških četvrtfinala. Uprkos eliminaciji Endija Marija i Endija Rodika, konkurencija je ove sezone jača nego poslednjih godina, a svi koji su se obreli u završnici pokazali su impresivnu igru u dosadašnjem toku turnira i veruju u uspeh, pa i u osvajanje titule.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

U trećem četvrtfinalnom susretu snage će odmeriti dva stara znanca, zemljaka i prijatelja – Rafael „Strašni Sud“ Nadal i „dečko koji stalno obećava“ Fernando Verdasko.

O Nadalu, pogotovo ove godine, nema mnogo toga novog da se ispriča. Posle teškog oblika tendonitisa, zbog kojeg je, nakon eliminacije sa Rolan Garosa od Robina Soderlinga, morao da se povuče sa Vimbldona i pauzira dva meseca, trebalo mu je neko vreme da se vrati u formu. Mnogi su čak predviđali da se nikada neće oporaviti, a kamo li osvajati nove Slemove i vratiti na prvo mesto.

Kardinalna greška u proceni.

Posle pada na drugo, potom i na treće mesto na ATP listi i serije za njega slabih rezultata, čak i na betonu, onaj stari strah-i-trepet Rafa vratio se na velika vrata. Iako je i prošle godine stigao do polufinala US Opena, igrao je dosta slabije, teško se kretao i servis ga nije služio. Tada ga je eliminisao Huan Martin Del Potro u tri seta, 6:2, 6:2, 6:2. U Šangaju je stigao i do finala, zatim polufinale Pariza, gde ga je savladao naš Novak Đoković, i krah i tri poraza na završnom Top 8 turniru.

Uzdignute glave, skromni Maljorčanin je tvrdio da ga ništa ne može pokolebati, kao i da mu se vraćaju brzina i samopouzdanje. I pored finala Dohe na početku ove sezone, mnogi su i dalje bili skeptični, naročito kada je zbog nove povrede (trbušnih mišića) predao meč četvrtfinala Australijen Opena Endiju Mariju. „Ovo je kraj Nadalove karijere, telo mu neće izdržati“, glasili su komentari mnogih stručnjaka.

Četiri meseca kasnije, Rafael Nadal vratio se na prvo mesto ATP liste.

Posle dobrih partija u Indijan Velsu i Majamiju, gde je stigao do polufinala i pokazao da ne beži od igre na betonu, osvojio je sve velike turnire na šljaci za redom – Monte Karlo, Rim, Madrid i, na kraju, Rolan Garos. Uz Federerovu ranu eliminaciju, Rafi je „vraćena“ titula, kao i prvo mesto, koje je potvrdio novim trijumfom, ovoga puta na Vimbldonu.

Vezujući pobede na velikim turnirama na raznim podlogama, Nadal je potvrdio da je ponovo pronašao formu, sada možda i bolju nego ranije. Kretanje je prilagodio travi, odnosno betonu, dok je neverovatno poboljšao i servis, koji ove godine na US Openu premašuje 200 km/h u proseku.

Što se tehnike tiče, mnogo toga se kod Nadal promenilo poslednjih godina. Od „teškog udarača“, moglo bi se reći defanzivca, specijaliste za šljaku i tenisera koji stoji daleko iza osnovne linije, Španac je postao agresivan i daleko ofanzivniji teniser, koji protivnike pre svega matira preciznošću dubokih udaraca sa mnogo spina.

Njegov bekhend-slajs maltretira sve koji se usude da izađu na mrežu da mu se suprotstave, a često ćete ga videti i u „filmskim“ situacijama, gde stiže da vrati udarce brzinom koja bi impresionirala i Useina Bolta. Ukoliko se sastane sa tehnički doteranim, ofanzivnim teniserima koji preferiraju brze poene (Federer, Đoković), kada ga nateraju da se brani i stiže „nemoguće“ loptice, do izražaja dolazi možda i njegovo najjače oružje – vineri „niotkuda“ u vidu pasing šotova ili skraćenih dijagonala.

Svedoci svega gore navedenog bili smo praktično tokom čitave godine, a na US Open Rafa je stigao posle polufinala Toronta i četvrtfinala Sinsinatija, gde je, ruku na srce, pokazao nešto slabiju formu.

U Njujorku za sada Nadal nema problema sa igrom. Da li je u pitanju inat što nikada do sada nije stigao do finala jedinog Gren slema koji mu fali, ili nešto drugo, ne zna se, ali do četvrtfinala je uspeo da pregazi Tejmuraza Gabašvilija, Danisa Istomina, Žila Simona i Felisijana Lopesa bez izgubljenog seta.

Mada mu je ovo životna šansa da postane najmlađi teniser koji je kompletirao „Zlatni slem“, to neće biti nimalo lako, jer ga već u četvrtfinalu čeka osmi teniser sveta, nekada loš, a često briljantni Fernando Verdasko.

Nadal ima mnogo razloga da strahuje od osmog tenisera sveta. Verdasko je „ofanzivni linijaš“, kome odgovara da se nadigrava i ima snage da igra duge poene, dok mu je omiljena podloga upravo beton. Takođe je levoruk i forsira udarce sa mnogo top spina, što će biti problem za prvog tenisera sveta, koji poseduje slične karakteristike igre.



Već na Australijen Openu 2009. videlo se da će Verdasko brzo ući među elitu. Tada je pružio performans života upravo protiv Nadala u polufinalu, mada je Rafa slavio u pet setova i nakon punih pet sati igre.

Posle konačnog upada u ATP Top 10 nakon Indijan Velsa 2009, Verdasko je pokazao da može da opstane u vrhu, uprkos tome što je titulu osvojio samo u Nju Hejvenu. Iz turnira u turnin postizao je sve bolje rezultate, da bi u februaru 2010. osvojio turnir u San Hozeu, a potom igrao finala Monte Karla (gde ga je Nadal „samleo“ 6:0, 6:1), bio najbolji u Barseloni, došao polufinale Rima i nekoliko četvrtfinala.

Na US Openu se za sada dobro drži, pošto je, nakon eliminacije Fabija Fonjinija i Adrijana Manarinoa, pobedio i nepredvidivog Davida Nalbandijana, ali i sunarodnika Davida Ferera.

Uprkos činjenici da ga je pobedio u svih 10 dosadašnjih susreta, Nadal ima mnogo respekta za protivnika.

“Sve u vezi sa Verdaskom me plaši. on je kompletan igrač, ume da odigra svaki udarac i sada igra odlično, zar ne? Mnogo bolje nego prethodnih meseci, tako da će ovo biti težak meč. Gledao sam ga kako je igrao protiv Ferera, ali i protiv Nalbandijana pre neki dan. On sada igra solidno i moraću da budem agresivan ako mislim da ga pobedim”, rekao je Nadal o Verdasku.

Verdasko je takođe svestan sa kakvim se teniserom suočava na putu do polufinala, ali uprkos mnogo boljem serviranju Nadala, i sâm je siguran u svoje sposobnosti.

“Mislim da sam na ovom turniru mnogo poboljšao servis. To mi je možda i najveća promena u odnosu na prethodne turnire i prethodni US Open. To mi donosi dosta “besplatnih” poena i daje mi više samopouzdanja. Nadal takođe bolje servira, čak bolje i nego na Vimbldonu ove godine. Moraću da budem 100 odsto spreman ako uopšte mislim da izađem na teren protiv njega”, zaključio je Verdasko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve