Nova vest
Tenis

Subota, 04.09.2010.

15:34

Novaku otvoren put do polufinala

Iako je u prvi mah delovalo da će Novak Đoković na US Openu imati težak žreb, nakon ispadanja nekoliko favorita situacija se znatno promenila. Đokovićev eventualni protivnik u polufinalu biće Rodžer Federer, a do tog duela Novak treba da dobije još tri meča.

Izvor: Aleksa Gutović

Autor:Aleksa Gutović

Default images

Janko Tipsarević i Francuz Rišar Gaske pobrinuli su se da iz ’Novakove’ četvrtine žreba ispadnu dva najbolje rangirana tenisera, i tako našem najboljem teniseru naizgled olakšali put u Njujorku. Tipsarević je u fantastičnom meču eliminisao Amerikanca Endija Rodika sa 3:1, a Gaske je neočekivano lako deklasirao Rusa Nikolaja Davidenka sa 3:0.

Od preostalih tenisera u tom delu žreba najbolje je rangiran Gael Monfis koji je 17. favorit za titulu na US Openu, a Đoković sa svim preostalim teniserima ukupno u toj četvrtini žreba ima skor 16-3.

Jedini čovek od pomenutih igrača koji ima pozitivan bilans sa trećim teniserom sveta je Južnoafrikanac Kevin Anderson koji je slavio u jedinom odigranom meču sa Đokovićem, 2008. godine na Mastersu u Majamiju.

Najveća nepoznanica, i verovatno najveća prepreka Đokovića ka polufinalu mogao bi da bude probuđeni Francuz Rišar Gaske. Novak i Rišar igrali su do sada tri puta, dva duela pripala su srpskom teniseru uključujući i finale iz Eštorila, ali poslednji meč Đoković i Gaske odigrali su sada već davne 2007. godine.

Sa svojim narednim protivnikom, domaćim teniserom Džejmsom Blejkom, Đoković je igrao samo jednom, ali sasvim sigurno pamti taj duel. Meč je igran na Olimpijskim Igrama u Pekingu, a Đoković je nakon pobede osovojio bronzanu medalju za Srbiju, nakon što je u polufinalu nesrećno poražen od Nadala.

Ukoliko prođe Blejka, čeka ga pobednik meča Klemon – Fiš. Sa Arnoom Klemonom Novak je igrao četiri puta, vodi sa 3-1 u pobedama, a poslednji meč odigrali su prošle godine na Mastersu u Partizu gde je Đković osvojio titulu. Đoković i Klemon igrali su i na US Openu. Bilo je to 2008. kada je naš igrač slavio sa laganih 3:0.

Teško je ipak očekivati da će Klemon dobiti Fiša, a Novak sa Amerikancem ima još bolji skor – 4-0. Novak i Mardi Fiš poslednji duel odigrali su ove godine na Mastersu u Indijan Velsu, a Đoković je slavio sa 2:1 u setovima.

Preostali su Gael Monfis i Janko Tipsarević. Đoković je protiv Monfisa uvek teško dolazio do pobede, ali je uvek i pobeđivao pošto vodi sa 4-0. Srpski i francuski teniser igrali su u četvrtfinalu Igara u Pekingu, a poslednji okršaj imali su u finalu Mastersa u Partizu krajem prošle godine kada je Novak osvojio, za sada, poslednju veliku titulu.

I na kraju ostaje Janko Tipsarević, sa kojim Novak ima 2-0. Nadamo se da će dva srpska trnisera treći meč odigrati upravo u četvrtfinalu US Opena, a poslednji su odigrali na Dorćolu prošle godine kada je Novak slavio sa 2:1.

Bilans Đokovića sa preostalim igračima u svojoj četvrtini žreba:

Đoković – Monfis 4-0
Đoković – Tipsarević 2-0
Đoković – Gaske 2-1
Đoković – Blejk 1-0
Đoković – Fiš 4-0
Đoković – Klemon 3-1
Đoković – Anderson 0-1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve