Nova vest
Tenis

Sreda, 25.08.2010.

14:50

Ana Ivanović – ima li konačno snage za povratak?

Loše, gore, pa bljesak, i tako ukrug. To je jezgrovit i tačan opis ovogodišnje forme Ane Ivanović, nekadašnje prve teniserke sveta koja na predstojećem US openu neće biti čak ni nosilac. Ana se nalazi u sličnoj situaciji kao pred Rolan Garos; polufinale u Rimu pružalo je realnu podlogu za uspeh u Parizu. Uspeh nismo dočekali, ali nadajmo se da će polufinale Sinsinatija biti precizniji vesnik US opena.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Posle odličnih igara i plasmana u polufinale turnira u Rimu, zaključio sam da je Anina kriza blizu kraja i da bismo u skoroj budućnosti ponovo mogli da očekujemo vrhunske rezultate od Ivanovićeve. Ispostavilo se da nisam bio u pravu i da je savladan tek jedan sloj krize, ali da mora da prođe još vremena kako bi stvari došle na svoje mesto.

Tenis je sport u kojem odlučuju nijanse, jedan poen može kola da gurne nizbrdo, ali događa se i obrnuto. Ana je donekle poboljšala samopouzdanje, istina je da igra smirenije i strpljivije, ali ti poeni još joj predstavljaju poteškoću.

Ivanovićeva je u drugom kolu Rolan Garosa izgubila sa 6:3, 6:0 od Alise Klejbanove. Možda će nekom zvučati smešno, ali Ana uopšte nije toliko loše odigrala taj meč, u to se uverio svako ko ga je gledao. Jednostavno, nije iskoristila nijednu priliku kada je Ruskinja bila ’lomljiva’, a bilo ih je bar četiri-pet, i brod je tonuo sve dublje dok konačno nije potonuo.

Srpska teniserka sada ima još jednu otežavajuću okolnost na putu povratka u vrh. Loši rezultati naplatili su danak osetnim padom na WTA listi (Ana je u jednom trenutku bila 64.), pa je Ivanovićeva na retko kojem turniru nosilac. Zato je žreb po definiciji teži, što se najbolje videlo na Vimbldonu, kada je već u prvom kolu naletela na 13. nosioca Šahar Per.

Ni US open serija nije počela naročito ohrabrujuće – poraz od Bartoli u drugom kolu Stenforda i ponovo od Per na startu turnira u San Dijegu.

Novi proboj, bljesak sa početka teksta, dogodio se u Sinsinatiju. Činilo se da će sve ići po starom jer je Ivanovićeva u prvoj rundi gubila sa 6:2, 4:2 od Viktorije Azarenke, ali uspela je da dobije drugi set u taj brejku i da u odlučujućemo odigra sjajno – 2:6, 7:6 (8-6), 6:2. Kako je i sama istakla, ključni udarac za trijumf bio je ritern kojim je Ana podsetila na dane kada je bila prva na svetu.

Forhend, Anina i majka i maćeha, te nedelje bio joj je majka. Pogađala je uglove, hvatala lopticu u penjanju i najviše zahvaljujući forhendu eliminisala Švedovu, Vesninu i Amanmuradovu.

Malerima Ane Ivanović još se ne naslućuje kraj jer je povredila članak na početku polufinalnog meča sa Kim Klajsters. Duel sa Belgijankom bio je jedan od onih kojima savršeno pristaje floskula „nema šta da izgubi, ali može mnogo da dobije“. Ana je dobila šansu da vidi može li ponovo da se nosi sa kremom svetskog tenisa protiv igračice koja je trenutno u najboljoj formi od svih, ali povreda ju je sprečila.

Posle jedne forhend paralele, Ana je osetila bol u unutrašnjem delu stopala i bila je primorana da u suzama preda meč. Prema najnovijim informacijama, Ivanovićeva će biti spremna za poslednji Grend slem turnir u sezoni.

Čak i da nije bilo povrede, bilo bi apsolutno nemoguće predvideti kakve će Ana partije pružiti u Njujorku. Kao što sam već napomenuo, mnogo zavisi od žreba, ali ipak više od igre i ’glave’ Ane Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

4 h

U fokusu

Vidi sve