Nova vest
Tenis

Utorak, 17.08.2010.

23:42

Dom US Opena

USTA Bili Džin nacionalni teniski centar na Flešing Medousu u Njujorku je dom Otvorenog prvenstva SAD u tenisu. Od 28. avgusta 2006. godine nosi taj naziv po četvorostrukoj šampionki US Opena i jednoj od najboljih teniserki sveta svih vremena. Teniski kompleks je tokom godine otvoren za posetioce koji plaćaju 16 dolara po satu.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

Sadrži 22 terena na otvorenom i devet zatvorenih. Teniski stadioni u Americi su među najvećim u svetu, a centralni teren na Flešing Medousu, ‘Artur Eš’, posebno je poznat po svojoj veličini. ‘Artur Eš’ je glavni teren, kapaciteta 24.000 mesta, a otvoren je 1997. godine. Naziv je dobio po afro-američkom teniseru koji je trijumfovao na Otvorenom prvenstvu SAD 1968.

Drugi po veličini je ‘Luis Armstrong’. Otvoren je 1978. godine i zapravo je renovirani i prošireni teren ‘Singer Bol’. Ovaj stadion, čiji je kapacitet iznosio 18.000 mesta, bio je u periodu od 1978. do 1996. centralni teren. Međutim, kada je napravljen ‘Artur Eš’ smanjen je broj mesta na ‘Luis Armstrongu’ na 10.000. Inače, renoviranje kompletnog komleksa počelo je 1995. kada su se pročule glasine da će turnir biti izmešten u San Dijego.

Treći teren je Grendstend, koji se nalazi uz teren ‘Luis Armstrong’. Tereni četiri, sedam i 11 imaju po 1.000 sedišta. Od 2005. godine teniski tereni su plavi kako bi se loptica bolje videla na televiziji.

Koliko je Amrikancima važna televizija pokazuje i to što svi tereni na US Openu imaju reflektore tako da je moguće mečeve prenositi u udarnom večernjem terminu čime se povećavaju rejtinzi. Televizijska gledanost bila je presudna da se finalni mečevi ženskog singla igraju uveče.

Prvi neteniski događaj koji je održan u USTA teniskom centru Bili Džin King je košarkaška utakmica koju je organizovala Ženska košarkaška asocijacija (WNBA). Utakmica je ušla u istoriju i kao prva koja se igrala na otvorenom i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Košarkašice Indijane FIvera pobedile su Njujork Liberti rezultatom 71:55.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve