Nova vest
Tenis

Četvrtak, 26.08.2010.

16:26

Fantastični Del Potro uzima prvi Slem (2009)

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Posle pet godina carovanja skalp mu je skinuo fantastični Huan Martin Del Potro, koji je do trijumfa došao prvenstveno nadljudskom upornošću, ali i odsustvom straha koji je bio hendikep za Đokovića i Marija prethodnih godina.

Mladom Argentincu je upravo beton bio omiljena podloga, što je glavni preduslov za slavu na Otvorenom prvenstvu SAD. U 2008. bio je najmlađi teniser u Top 10, dok je osvojio četiri od pet finala u kojima je nastupao. Svojoj zemlji je pomogao da se dokopa finala Dejvis kupa (u kojem je slavila Španija), dok je 2009. stigao do pete pozicije na ATP listi. Svega nekoliko nedelja pre poslednjeg Slema odbranio je titulu u Vašingtonu, dok je na Rodžers kupu igrao finale.

Možda bi ti uspesi bili dovoljni da uzdrmaju Federera, ali Švajcarac je prethodno Del Potra savladao u svih šest međusobnih susreta. Ipak, preveliko samopouzdanje je na kraju bilo kobno za dotašnjeg kralja US Opena.

Nervoza svog debija u finalu Gren slema Del Potra je koštala lako izgubljenog prvog seta, a kada je Švajcarac stigao i do brejka prednosti u drugom, mnogi su mislili da je meč gotov. Tada na scenu stupa hrabrost Argentinca, koji se fantastično kretao i nije oklevao da igra riskantne udarce, ukoliko bi mu doneli viner. Del Potro oduzima servis Federeru i set ulazi u taj-brejk, u kome Argentinac nanovo dominira riskantnim forhendima i stiže do 1-1.

Podstaknut šansom za pobedu, Del Potro nastavlja agresivno i stiže do brejka u trećem setu, ali poto dominira dobro poznato golemo iskustvo Federera. Od 3:4, rodžer je bez mnogo muke došao do 6:4, dok je Del Potro pri rezultatu 30:30 u poslednjem gemu napravio dve duple servis-greške i protivniku poklonio prednost od 2-1.

Ni to nije pokolebalo mladog Huana, koji ponovo prvi pravi brejk u četvrtom setu, dok Federer počinje da trokira. Iako je prvi teniser sveta vratio brejk, igrao je sve slabije i sa mnogo grešaka, a Argentinac je uspeo da nametne tempo, ponovo bude bolji u taj brejku i potom ga „samelje“ u petom setu i dođe do trijumfa 3:6, 7:6, 4:6, 7:6, 6:2.

Del Potro je tako postao prvi teniser koji je na Gren slemu savladao i Federera i Nadala.

„Kada se osvrnem na turnir, vidim gde sam načinio propuste i zbog nekih žalim. Ipak, ne možete osvojiti sve turnire“, rekao je posle meča Federer, kojeg do tada u finalu Gren slema nije pobedio niko osim Nadala.

Na veliku žalost ljubitelja tenisa, Del Potro je u januaru ove godine zadobio tešku povredu, a povratak je najavio tek za novembar, te neće braniti titulu ove godine. Ko će umesto njega moći da se suprotstavi moćnom Rodžeru, ostaje da se vidi...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve