Nova vest
Tenis

Četvrtak, 26.08.2010.

15:08

I u novoj godini – deža vu (2008)

Mnogi bi pomislili da će, posle godina dominacije, Rodžer Federer konačno „popustiti“, da će se povrediti, da će ga lični problemi omesti u nemilosrdnom osvajanju titula. Mnogi bi pogrešili, doduše, samo delimično, jer, posle nebrojenih nedelja terorisanja teniskog življa, pojavila su se tri velika problema u životu Švajcarca.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Najveći je, svakako, bio Rafael Nadal, koji je upravo 2008. postao dominantan koliko je to Federer bio do te godine. Posle pretrpljenog najtežeg poraza u istoriji Gren slem finala na Rolan Garosu (6:1, 6:3, 6:0), ali i pada sa trona Vimbldona (epsko finale 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7), Rodžer je bio pokunjen i ponižen jer, po sopstvenom priznanju, „još nije stigao Samprasov rekord“.

Drugi problem bio je sada već iskusniji Novak Đoković, koji je osvojio Australijen open i pretio da Švajcarcu ravnopravno parira na svim podlogama. Sve ovo uticalo je na Federera, kome je, čini se, želja da nastavi da dominira bar na US Openu bila veća nego ikad.

I tu se pojavio i treći problem, za kojeg će se na kraju ispostaviti da je ipak premostiv. U pitanju je bio mladi Škot Endi Mari, poznat kao monumentalni „udarač“ i teški „defanzivac“, za protivnike nesnosan sa osnovne linije i mogučnošću da se brani do iznemoglosti.

Dodajte na to i činjenicu da ga je pre toga Mari pobedio na dva od tri susreta (Sinsinati 2006. i Dubai 2008) i dobijate motivaciju bez presedana da se uzme peta titula.



Zato je Federer od samog početka meča igrao svom snagom i nije postepeno pojačavao ritam, kao što često radi. Forhend ga je odlično služio, dok mu je i Marijevo neiskustvo u velikim mečevima donelo brejk u šestom gemu. Britanac je napravio nekoliko ničim izazvanih grešaka (ukupno 10 u setu) i dao rivalu vođstvo.

Švajarac je suvereno držao svoj servis, potom napravio još jedan brejk i poveo sa 6:2 i 1-0 posle samo 27 minuta.

Jedino u drugom setu je Mari bio dostojan protivnik. Posle novog brejka Federera, Škot se probudio i počeo da igra nešto ofanzivnije, skraćujući poene, što mu je donelo i vraćanje brejka. Iako je do samog kraja Škot lako dobijao gemove na svoj servis, Federerovo iskustvo još jednom postaje presudno, pošto Švajcarac u 12. gemu kreće izrazito ofanzivno i dolazi do 7:5 i 2-0 u setovima.

Mari je na startu trećeg seta toltano pao na psihičkoj bazi i dozovilo je razmahanom Fedreru da lako i brzo dođe do nedostižnih 5:0. Britanac se na kratko trgao i udarcima u stilu „nemam šta da izgubim“ osvojio naredna dva gema, ali više od toga nije mogao. Konačni rezultat bio je 6:2, 7:5, 6:2.

Na kraju je meč trajao svega sat i 52 minuta, kraće nego što je trajalo žensko finale između Jelene Janković i Serene Vilijams dan ranije.

“U prethodna dva meča sam bio bolji od njega, ali mi se danas definitivno osvetio”, rekao je vidno razočarani Mari posle finala.

Bila je to 13. Gren slem titula za Švajcarca, koji je shvatio da je bliže nego ikad obaranju Samprasovog rekorda.

“Sigurno je da neću stati posle 13 titula. Čini mi se da je i tenis danas mnogo bolji, u igri je mnogo odličnih sportista”, rekao je Federer, koji je obećao da će se vratiti po nove titule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve