Nova vest
Tenis

Četvrtak, 26.08.2010.

14:29

Federer – preko Noleta do 4. trijumfa (2007)

Kada je stigao do svog četvrtog uzastopnog US Open finala, tada već jedan od najboljih tenisera svih vremena imao je 11. Gren slem titula. I dok se verovalo da neprikosnovenog Rodžera, čijem ubojitom servisu i brzom izlasku na mrežu najviše odgovara betonska podloga, niko neće moći da namuči, počela je da se rađa generacija nekih novih klinaca, kojima je beton takođe bio omiljena podloga.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Najbolji među „klincima“ svakako je bio Novak Đoković, najmlađi teniser u Open eri koji je stigao do polufinala sva četiri slema. Izvrstan sa osnovne linije i opasan u napadu, ali i odbrani, posedovao je raznovrsnost udaraca i prilagodljivost podlogama koji su mu omogućili da se brzo popne u svetski vrh.

Da igranje na betonu najviše odgovara njegovim dubokim udarcima i čestom promenom sa bekhenda na forhend, pokazalo se i na Rodžers kupu 2007, kada je, da bi osvojio turnir, savladao Endija Rodika, Rafaela Nadala i u finalu Rodžera Federera. Ovo je bio prvi put u 13. godina da jedan teniser pobedi prva tri reketa sveta na putu do titule.



Iako je Đokoviću ovo bilo prvo finale, dok je Federer imao ogromno iskustvo, srpski teniser je u prva dva seta vodio 6:5 i imao set lopte. Doduše, na kraju je razliku napravilo upravo ogromno iskustvo Švajcarca, koji je „znao kako da se izvuče iz neugodnih situacija“ i opravda status 1. reketa sveta, koji je u tom trenutku držao rekordnih 188. uzastopnih nedelja.

U prvom setu viđena je tvrda, ali stabilna igra oba rivala, dok je odsustvo brejka zahuktavalo atmosferu.
Srpski teniser u završnici ipak stiže do brejka i servira za set. Novak je 12. gem počeo maestralno i zahvaljujući odličnim servisima došao do 40:0. Tada je Đokoviću proradila nervoza, koja mu se potom i obila u glavu.

Federer je prvo spasao tri, a zatim još dve set lopte, mudro čekajući grešku nedovoljno iskusnog rivala i taj-brejk. Posle propuštene prilike, Novak nije mogao dovoljno brzo da se oporavi u “dodatnom gemu”, dok je Rodžer brzo koristio sve šanse i poveo sa 1-0.

Srpski teniser je uspeo da se „vrati“ u drugom setu i nastavi sa hrabrom igrom, koja mu u četvrtom gemu donosi brejk. Ipak, Švajcarac mu tri gema kasnije oduzima servis „sa nulom“ i, mada je Đoković imao dve set lopte na njegov servis, nastavlja sa hladnokrvnim udarcima i u novom taj-brejku lako trijumfuje 7:2 i stiže do 2-0.

Iako vidno potresen raspletom u prva dva seta, Đoković nastavlja sa dobrom partijom, a posebno kvalitetno je igrao voleje. Ipak, kada je bilo najpotrebnije, Rodžer je bio taj koji je slao milimetarski precizne bekhend dijagonale i pasing šotove. Pokušao je Đoković da agresivnom igrom dođe do viška, ali je na 0:40 na servis rivala napravio nekoliko neoprostivih grešaka, što je Federeru bilo dovoljno za novi trijumf rezultatom 7:6, 7:6, 6:4.

„Novi momci koji mi izlaze na megdan, to mi je najveća motivacija. Vidim ih kako odlično igraju, a onda ih pobedim u finalu“, rekao je Federer posle novog uspeha.

I Đoković, koji je uprkos porazu od 3-0 prikazao odličnu igru, imao je samo reči hvale za velikog protivnika.

„Za mene je sve ovo bilo novo. Sa druge strane, on zna kako da se nosi sa pritiskom i kako da sve okrene u svoju korist“.

Kada su na kraju upitali Federera da li je Đoković spreman da postane broj 2. umesto Nadala, Švajcarac je kratko odgovorio:

„Broj tri ili broj dva, nije mnogo bitno. Samo je važno biti prvi“.

Da kvalitet Đokoviću ne fali, pokazalo se već četiri meseca kasnije, kada je osvojio titulu na Australijen Openu, a Federer je i u 2008. nastavio da ruši rekorde i postavlja nove standarde u modernoj igri...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve