Nova vest
Tenis

Sreda, 25.08.2010.

15:03

Žulijen Beneto – nikada u samom vrhu

Nije osvojio nijednu titulu u svojoj karijeri, ali najbolji igrači sveta ne vole kada je on sa druge strane mreže. Najveću pobedu u životu ostvario je u Parizu prošle godine, kada je dobio Rodžera Federera. Ipak, iskusnog Benetoa od teniskog vrha deli mnogo, mada je istina da iz godine u godinu igra sve bolje.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Žulijen Beneto rođen je 1981. godine u Burž en Bresu na istoku Francuske, ali njegova trenutna rezidencija je u Ženevi, pošto Švajcarska ima povoljne poreske zakone.

U prvo ATP finale u karijeri došao je 2008. godine u Kazablanci, ali je izgubio, baš kao i ostala tri u Lionu (2008), Kicbilu (2009) i Marseju (2010). Najbolji rezultat na Grend slem turnirima ostvario je 2006. godine, kada je na Rolan Garosu dogurao do četvrtfinala.

Pre dve godine u Parizu je prošao u osminu finala, ali na ostalim GS takmičenjima najveće dostignuće mu je plasman u treću rundu. U karijeri je zaradio nešto preko tri miliona dolara od turnira, a 32. mesto mu je rekordna pozicija na ATP listi.

Beneto je visok 186cm, ali ima malo veći raspon ruku. Prilično je brz, dobro predviđa naredni potez suparnika i ima dobre reflekse. Takve predispozicije jasno su mu definisale stile igre baziran na izvrsnom kretanju. Ipak, Žulijen nije klasični defanzivac jer se vrlo često odlučuje za napad, uglavnom forhendom.

Prvi servis veoma mu je snažan, ali početni udarac previše mu zavisi od trenutnog raspoloženja. Ume da odservira i dvocifren broj asova, ali dogodi se i da nema nijednog tokom čitavog meča. Preferira šljakaste podloge i beton u dvorani.

Novinari su, gledajući njegove nastupe u dublu, bili začuđeni zašto Beneto češće ne koristi volej u singlu jer mu je igra na mreži zaista za svaku pohvalu. Uostalom, u konkurenciji parova igrao je bar u četvrtfinalu na svim Grend slem turnirima, osvojio je šest trofeja i bio 22. na svetu.

Tenis je počeo da trenira sa četiri godine. Otac Andre radi u kompaniji koja proizvodi naočare, dok mu je majka Lorens advokat. Ima brata Antoana, koji je kratak period igrao po ’fjučersima’, kao i dve sestre – Dominik i Mari-Sofi.

Teniski uzori u odrastanju bili su mu Joakim Noa i Džimi Konors, a obožavao je i Majkla Džordana. U slobodno vreme voli da skija i igra fudbal, a navijač je Olimpika iz Marseja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve