USO: Teniseri i avioni

Da parafraziramo jednu staru njujoršku šalu, na pitanje kako stići na US open možete da odgovorite da je potrebno vežbati, vežbati i samo vežbati.

Izvor: B92

Petak, 11.09.2009.

04:43

Default images

Rodžer Federer je sasvim dovoljno vežbao i sad na US Open stiže privatnim avionom. Lepo je čuti da je svom velikom rivalu i dobrom prijatelju Rafael Nadalu nekoliko puta ustupio avion kada je to bilo potrebno. Endi Rodik je takođe vlasnik malog privatnog aviona, kao i veliki američki teniser pre njega, Pit Sampras.

Od našeg specijalnog izveštača Nikole Olića

A za nas ostali svet, najbliži aerodrom teniskom centru je čuvena Lagvardija, aerodrom koji je jos sredinom 60-tih bio proglašen jednim od najboljih na svetu.

Nekada davno je aerodrom Lagvardija unapred morao da se dogovori sa US openom oko svog rasporeda poletanja i sletanja. Avionske motore bi na dve nedelje zamenili povici teniskih zvezda i publike koja ih je gledala. I teniseri i avioni su se tokom godina promenili, sad više takvih dogovora nema. Jedino su ostale legendarne priče kolega novinara koji su sa svojih sedišta 2004. godine navodno čuli kako je Serena Vilijams pitala sudiju da li mogu da sklone glasan cepelin koji je nekoliko stotina metara iznad glavnog terena nešto reklamirao.

Takvih zahteva ove godine nije bilo. Teniseri i teniserke možda i dalje gledaju u nebesa, ali iz nekih drugih razloga. Endija Rodika je pre neko veče, činilo se baš iz nebesa, na velike muke doveo dvometraš Džon Izner. Na 20 Rodikovih asova odgovorio je sa 38. Rodik najbolje zna koliko asovi bole, jednog je pre nekoliko godina uputio ka protivniku iz Belorusije brzinom od 250 kilometara na sat, sto je otprilike brzina kojom mnogi avioni koji nam ovde lete iznad glava sleću na Lagvardiju.

Našeg asa Novaka Đokovica verovatno lakše zamišljamo kako umesto u nebesa gleda dole ka zemlji. Navikli smo da dugo i mirno tapka lopticu koliko mu odgovara i, kao što je i sam rekao u sredu posle pobede nad Verdaskom, razmišlja kako se sad oseća isto kao pre dve godine kad je dogurao do finala. Ove godine ga treći put u nizu na US Openu čeka Rodžer Federer. Ako Đokovic u subotu dobije Švajcarca i posle toga jos samo jedan meč, kući će da nosi svoj drugi Gren slem pehar i cček na bar 1.6 miliona dolara. Sasvim dovoljno za jedan mali privatni avion.

Kao i sa prošlog US opena, u nedelju ćemo nasim cenjenim čitaocima postaviti nagradno pitanje u vezi sa tenisom. Srećni dobitnik ili dobitnica direktno će iz Njujorka dobiti originalni US open suvenir. Želimo vam mnogo sreće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: