Dan 12: Serena na Klajstersovu

U petak su na US openu na programu ženska polufinala i finale muškog dubla, a u centru interesovanja biće meč Serene Vilijams i Kim Klajsters.

Izvor: B92

Petak, 11.09.2009.

03:23

Default images

One otvaraju program na Artur Eš stadionu u 18.30h po srednjeevropskom vremenu, a posle na teren izlaze Janina Vikmajer i deveti nosilac Karolina Voznijacki. Poslednji meč na Ešu je finale dubla između trećih nosilaca Maheša Bupatija i Marka Nolusa i četvrtih nosilaca Lukaša Dlouhog i Leandera Paesa.

Kim Klajsters ima priliku da uđe u istoriju kao prva teniserka koja je osvojila Gren slem titulu bez ranga na WTA listi. Posle povlačenja Belgijanka je odigrala samo dva turnira, a tri su neophodna za ulazak na listu.

Iako nimalo povlašćena prilikom žreba, Klajstersova je uspela da se probije do polufinala eliminisavši Viktoriju Kutuzovu, Marion Bartoli, Kirsten Flipkens, Venus Vilijams i Na Li.

Sledeći zadatak najteži je na turniru – rivalka je branilac titule Serena Vilijams, ukupno tri puta najbolja u Njujorku.

"Ona (Serena) je uvek bila sposobna da podigne nivo igre na Gren slemovima. Gledala sam je ovde kako igre i veoma je odlučna. Njeni udarci su vrlo snažni, a uz to se odlično kreće, što je opasna kombinacija", analizirala je Klajstersova vrline mlađe Vilijamsove, a potom je prokomentarisala nedostatke:

"Svaka teniserka ima trenutke, bilo to i na 1-2 gema, kada popusti koncentracija i agresivnost, tako da mislim da imam šansi. Pokušaću da diktiram tempo u poenu i da budem agresivna, a ključno je da napravim manje neiznuđenih grešaka".

Serena je u dosadašnjih sedam susreta šest puta slavila, a poslednji put igrale su pre šest godina u Majamiju (6:4, 6:2 za Amerikanku).

"Gledala sam Kim kako se kreće i deluje da je još brža nego što je ranije bila. Oduvek je igrala agresivno, a sada joj je igra poprimila totalno drugu dimenziju jer nema šta da izgubi. Kada ste rasterećeni, igrate svoj najbolji tenis", kaže Serena, koja je na putu do polufinala pobedila Aleksu Glač, Melindu Cink, Mariju Hose Martines Sančes, Danijelu Hantuhovu i Flaviju Penetu.
Posle, kako u američkim medijima vole da ih nazovu, 'blokbaster-meča' Klajstersove i Vilijamsove, sledi okršaj Janine Vikmajer i Karoline Voznijacki.

Mlada Belgijanka, trenutno 50. na WTA listi, najveće je iznenađenje turnira, pošto nikada ranije nije prošla drugo kolo na nekom Gren slemu. Ipak, 19-godišnjakinja je na najbolji način iskoristila slabe igre favorita, a kuriozitet je da je do polufinala igrala samo sa jednim nosiocem – Viržin Razano u prvoj rundu. Posle toga je izbacila Suai Peng, Saru Erani, Petru Kvitovu i Katerinu Bondarenko.

Karolina Voznijacki je prva Dankinja koja je ušla u polufinale nekog Gren slema, a uprkos svom visokom rejtingu, nikada pre nije prošla četvrtu rundu na najvećim turnirima. Na putu do polufinala Voznijacki je pobedila Galinu Voskoboevu, Petru Martić, Soranu Kirsteu, Svetlanu Kuznjecovu i Melani Udan.

Dve teniserke se do sada nisu sastajale, a biće to zanimljiv sudar azličitih stilova igre. Dankinja, iako nije potpuno defanzivan teniserka, zna da bude strpljiva i da spinovima i sigurnijim udarcima postepeno gradi poen, dok Vikmajerova voli lopticu da udara ravno i da dosta rizikuje.

Posle njih dve, na programu je finale u muškom dublu, a na terenu 11 igra se drugo polufinale u ženskom dublu između prvih nosilaca Lajzel Huber i Kare Blek i trećih nosilaca Samante Stosur i Rene Stabs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: