Nova vest
Tenis

Utorak, 09.09.2008.

10:36

Dan poslednji: Rezime i nagrada

Nikola Olić 15 dana neumorno je uzveštavao sa US Opena. Uz poslednji tekst sa turnira priremio je nagradu posetiocima sajta B92.

Izvor: NO ČŽ

Autor:NO ČŽ

Default images

Poslednji dan US Opena. Već od prošlog vikenda počeli su redom da rasklapaju teniske terene. Krenuli su od spoljašnjih ka ovom najvećem u sredini, prvo skidaju kamere, semafore i ostalu elektroniku, onda na red dođu pomoćna sedišta i reklame, i na kraju dokrajče teren skidanjem mreže. Ono što ostane podseća malo na umetničko delo holandskog slikara Mondrijana.

Zelene, plave i bele površine, sve pod pravim uglovima. Evo još par stvari koje će posle ovog US Opena ostati u sećanju.

Naši teniseri osim kvaliteta na ovom turniru imali su i kvantitet. Pored Novaka, Ane, Jelene i Nenada tu su bili Troicki, Vemić i Tipsarević sto je ponajviše doprinelo pričama među novinarima da sada imamo snažan Davis Cup tim, koji ima potencijala da dominira sportom narednih par godina. Stare poznate priče o treniranju u bazenima i dok su bombe padale izgleda da su postale neinteresantne i igračima i novinarima.

Ivo Karlović i Amerikanac Sem Kveri odigrali su jedan od najzanimljivih mečeva prvog dela turnira. Oba tenisera su poznata po jakim servama i taj meč zavrsio se sa više od 40 aseva. Ivo Karlović lako je prepoznatljiv po svojoj visini i po jakom servisu koji karakteriše mnoge hrvatske igrače. Sem Kveri, čini mi se, i dalje drži svetski rekord sa deset uzastopnih aseva. Šta taj rekord čini još interesantnijim je, da je jedan od aseva bio iz druge serve.

US Open je odlično mesto za posmatranje aviona kako sleću i polecu sa Lagvardija aerodroma. Do nedavno su avioni preletali direktno preko centra, ali su posle diplomatskog pritiska od strane tadašnjeg gradonačelnika Njujorka pristali da promene raspored kako bi što vise izbegli direktna preletanja. Igrači kažu da primećuju avione kako lete iznad i da mogu lako da izgube koncentraciju. Ako su avioni dovoljno nisko, kao što se desilo pre neki dan, igrači više ne mogu jasno da čuju linijske sudije. To je bio osnovni razlog za promenu.

Našeg dubl tenisera Dušana Vemića nemamo prilike često da sretnemo na velikim turnirima. Uglavnom se takmiči na manjim turnirima Južne Amerike i nema puno razloga, kako sam kaze, da ode do Evrope, osim da vidi svoje najbliže. Dušan ima neuobičajen servis, na pocetku stoji nagnut napred na levoj nozi dok mu je desno stopalo visoko iznad zemlje. Na ovom turniru servirao je u jednom momentu sa 138 milja na sat. Jedan kolega nazvao je Vemića teniserskim boemom.

Od poznatih ličnosti na ovom US Openu upamtili smo glumicu Šarliz Teron, mis Amerike Kristi Stjuart, glumicu Natali Portman, milijardere Ričarda Bransona i Donalda Trampa. Nik Boliteri iz istoimene teniserske akademije je u Njujorku isto prihvaćen kao zvezda, ali većinu vremena ipak provodi na sporednim terenima posmatrajući svoje studente.

US Open je ove godine započeo inicijativu brige o životnoj sredini. Trudili su se da što više recikliraju u toku celog turnira, da koriste manje energije za semafore, reflektore, pa čak i za sam usopen.org website. Ceo ogranak Američke teniserske asocijacije sad je posvecen raznim inicijativama za zaštitu životne sredine.

Naši navijači su i ove godine imali prilike da bodre svoje omiljene tenisere do samog kraja turnira. Kao nešto sasvim novo svim drugim navijačima oko njih, naši su često tražili od Jelene Jankovic da im se javi. Novinari bi se posle raspitivali šta joj je to publika dobacivala.

Đoković je ovaj put imao drugačiji prolaz kod Njujorške publike. Posle meča sa Rodikom dobio je glasne kritike skoro celog stadiona zbog preteranog proslavljanja nekih poteza. Na konferecniji za štampu posle meća bio je vidno uzbuđen. Iz toga što su i on i Rodik rekli znamo da su popričali posle meca i pomirili se.

Finalista Endi Mari se na svojim konferencijama za štampu čini vrlo tihim i introvertnim. Obično sedi tri metra iza mikrofona i vrlo ga je teško razumeti. Kad bi napravio neki iznenadan potez rukom ili ako bi se kojim slučajem nasmejao, fotoreporteri bi to odmah beležili rafalima.

Drugi finalista i pobednik celog turnira Rodžer Federer ušao je na svoju poslednju konferenciju za štampu sa velikim osmehom na licu. Iskreno je objasnio da voli odmah da proslavi sa porodicom i prijateljima i da je prethodnih sat ipo proveo u razgovoru uz šampanjac. Na konferecniji za štampu mu se pojavio i otac, što je prava retkost. Nosio je istu RF kapu kakvu obično ima kad sedi na tribinama.

Pobednika US Opena svake godine čeka fotografisanje u centru Njujorka, dan posle osvajanja titule. Serena se slikala rano ujutru u ponedeljak oko 10:15 na ulici Brodvej.

Za kraj izveštavanja iz Njujorka želeli bi posetiocima sajta B92 da ponudimo priliku da osvoje oficijalnu US Open lopticu, koja je korošćena na turniru. Nagradno pitanje je u vezi sa jednim čudnim događajem koji se Jeleni Janković desio pre 3 godine. Skratila je lopticu protivnici sa druge strane mreže, ali se zbog jakog vetra i spina loptica posle odbijanja o teren vratila nazad na Jeleninu stranu, dovoljno daleko da Jelena tu lopticu nije mogla da stigne. Ko je osvojio taj poen?

Pošaljite mi vas odgovor na olic@b92.net. Autor prvog tačnog odgovora će direktno iz Njujorka za nedelju dana poštom dobiti svoju lopticu. Hvala i sretno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve