Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 08.09.2008.

15:07

US Open, 14. dan: 83-37

Za verne čitaoce dnevnika Nikole Olića i ljubitelje tenisa, u utorak vas čeka prijatno iznenađenje.

Izvor: Nikola Olić, Njujork

Autor:Nikola Olić, Njujork

Default images

Eh da ovde imaju azbuku. Mada da abeceda ima 26 slova, od pre neki dan to ovde više izgleda nije dosta. Mediji oko vrata nose slovo M, fotografi nose P, a juniori J. Igrači oko vrata nose A, jer bi valjda trebalo da su nam važniji od svih ostalih. Ali stvari su počele da se komplikuju, jer ima sve više čudnih zanimanja i slova koja vise oko vrata. Muzičari nose S, a mogli bi Dž za Džez. Policija nosi slovo X, a mogli bi Ž za žandare. Popularne zvezde u čiju čast večeras prave veliku žurku ovde ulaze bez ikakvih akreditacija. Njih bi valjda trebalo lako da prepoznamo.

Smešno je gledati akreditacije kako se klate oko vratova poznatih igrača. Jelenu Janković i Serenu Viliams bi retko ko smeo da zaustavi dok se ovim teniskim centrom šetaju, pogotovo ovih dana kad je tako malo igrača preostalo. Serena je večeras izašla iz svlačionice 20 minuta pre Jelene, i nestala u nekom međuprostoru između svlačionice i terena. Jelena je ostala sama u svlačionici do samog početka meča. Obezbeđenje ove godine zabranjuje fotografisanje takmičara pred izlazak na teren. Sa drugog kraja hodnika se samo videlo kako Jelena namešta kosu u rep i skreće desno ka terenu.

Kao prava glumica, u toku meča Jelena je često gledala ka velikom ekranu na vrhu stadiona. Dovoljno je velikih razmera da se vidi daleko van ograda teniskog centra, a kamoli dole sa centra terena. Kosa u repu se dobro držala do samog kraja meča, bolje od rezultata koji je na semaforu pisao. Na semaforu pored poena, gemova i setova ispisuju sve važne momente u meču. Četiri puta su pisali da je Jelena imala priliku da osvoji drugi set, i sva četiri puta taj natpis zamenili bi ozarenim likom Serene Vilijams koja je – baš kao Federer Đokoviću pre godinu dana na ovom istom mestu – uspela da odbrani sve napade na set.

"Nisam bila nervozna" rekla je Jelena posle meča. Kad na konferenciji za štampu dobije pitanje na koje voli da odgovara, Jelena obično gleda novinara direktno u oči. Kad je pitaju nešto manje prijatno, voli da gleda sa strane i daje kraće odgovore. Tako nešto se dešavalo i večeras dok je još bila na terenu. Serena Vilijams voli da postavlja neprijatne forhende i bekhende, često uz krike koji traže urgentan odgovor igračice sa druge strane mreže. Jeleninu tihu igru pojačavali su naši posmatrači sa tribina, njih par stotina bili su akustički odlično raspoređeni po Arthur Ashe stadionu. Serenini potezi i krici su i njih nadjačali.

U nekim momentima Jelena je večeras i sama više bila posmatrač nego igračica, velika većina poena završavala se udarcem reketa njene protivnice, neverovatnih 83. Zvanična statistika ne postoji, ali kad sedite u 15. redu sa olovkom i papirom, svašta interesantno može da se izbroji. Taj broj se dobija zbrajanjem vinera i grešaka i nikako naravno ne predstavlja kvalitet igre. Ali taj broj može da pomogne u proceni agresivnosti u toku meča. Jelenin broj večeras je bio 37.

Pretpostavljam da bi se Jelena nasmejala da čuje ove brojeve, ona na tenis verovatno gleda na mnogo jednostavniji način. Poznati učitelj tenisa Nik Boliteri to je kod Jelene odavno primetio i ona je vrlo uspešno završila njegovu akademiju. Jelena će večeras posle meča, na putu nazad ka hotelu, sa šoferom umesto tenisa verovatno pričati o znamenitostima Njujorka. Te šofere je čak i pomenula večeras u svom vicešampionskom govoru. Posle par dana odmora opet će se vratiti na teniski teren i početi da razmišlja o Australiji. Đokovicu posle Njujorka tamo nije bilo loše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve