Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 08.09.2008.

00:07

Endi Mari u finalu!

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Škot Endi Mari pobedio je prvog igrača sveta Rafaela Nadala rezultatom 6:2, 7:6, 4:6, 6:4 u polufinalu US opena. Biće to prvo Gren slem finale u karijeri 21-godišnjeg Britanca, a u njemu ga čeka Švajcarac Rodžer Federer. Meč Marija i Nadala igrao se u dva dana zbog prekida uzrokovanog kišom, a Škot je sasvim zasluženo došao do pobede. To je prvi trijumf za Marija posle pet poraza od Španca.

Meč je posle prekida zbog kiše nastavljen oko 22.40h. Nadal je imao dva seta zaostatka i brejk viška u trećem. Sve do poslednjeg gema bilo je malo uzbuđenja, a onda je Mari u desetom gemu došao do brejk lopte zbog neodlučnosti Nadala prilikom izlaska na mrežu. Maljorčanin brejk priliku neutrališe asom, a zatim odličnim forhendima smanjuje na 2:1 u setovima.

Četvrti set krenuo je vrlo dramatično. Mari je spasao jednu brejk loptu as udarcem, a onda je u narednom gemu propustio čak sedam. Drugi gem trajao je punih 15 minuta, a Nadal je brejk lopte spasavao ili dobrim servisima ili zbog početničkih grešaka Britanca, uglavnom iz bekhenda. Ponovo je Mari pokazao svoju slabu stranu – psihološku nestabilnost. Igrao je katastrofalno bitne poene u tim trenucima, a Nadal je već u sledećem gemu napravio brejk bez izgubljenog poena.

Činilo se da Španac drži set pod kontrolom, a onda je u šestom gemu napravio previše grešaka i dozvolio Mariju da se vrati. Prvo je lagan volej posle dobrog napada poslao u mrežu, a zatim je i forhend otišao daleko u aut – 3:3.

Stvari su se od tog trenutka ponovo proekrenule u korist Britanca. Prvo je na 4:3 predugim bekhend slajsom propustio novu priliku za brejk, ali je na 5:4 uspeo da završi posao.

Dva poena u uvodnoj fazi poslednjeg gema Mari je osvojio uz neverovatnu pomoć mreže, a do meč lopte je došao hrabrim i preciznim udarcima sa bazne linije. Već prvu meč loptu Mari je iskoristio, pošto je lagano stigao loš drop šot’ Nadala i pobedio posle 3 časa i 29 minuta igre.

Razlozi pobede/poraza:

Mari je bio bolji tokom celog meča i njegova pobeda potpuno je zaslužena. Do nje je došao prvenstveno odvažnom igrom sa osnovne linije i dobrim servisima. Uz to, na pravi način je napravio ravnotežu između agresivnosti i čekanja greške protivnika, što mu njegov talenat i raznovrsnost u igri omogućuju.

Nadal nije bio na svom uobičajenom nivou, a pogotovo se to odnosi na način na koji je igrao najvažnije poene. Retko kad se desilo da Rafael poklekne na prvoj set lopti (taj brejk drugog seta) i na prvoj meč lopti, obično je protiv njega potrebno znatno više truda. Umor je takođe igrao bitnu ulogu u porazu, bilo je to očigledno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve