Nova vest
Tenis

Utorak, 09.09.2008.

01:05

Rodžer superiorno do 13. GS trofeja

Švajcarac Rodžer Federer je peti uzastopno šampion US opena, a za bivšeg 'broja 1' ovo je ukupno trinaesta Gren slem titula.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

On je u finalu savladao Škota Endija Marija rezultatom 6:2, 7:5, 6:2 za 1 čas i 51 minut igre.U međusobnim okršajima sada je 2-2. Federer je prvi set odigrao na najvišem nivou i lako ga dobio, Britanac je bio pravi izazov jedino u drugom, a treći set bio je samo rutinsko završavanje posla.

Federer je od samog početka meča igrao svom snagom i nije postepeno pojačavao ritam, kao što često radi. Znao je da protiv u velikim duelima neiskusnog protivnika prvi set može biti presudan. Forhend ga je odlično služio, ali je Marijeva dekoncentracija ipak bila preusdna za brejk u šestom gemu. Britanac je napravio nekoliko ničim izazvanih grešaka (ukupno 10 u setu) i dao rivalu vođstvo.

Švajarac je suvereno držao svoj servis, potom napravio još jedan brejk i poveo sa 1:0 posle samo 27 minuta.

Drugi set počeo je onako kako se prvi završio – dominacijom Federera. Škot je prvo poslao loptu u mrežu i dao rivalu brejk loptu, a Švajcrac je skraćenom forhend dijagonalom iz trka na divan način došao do brejka.

Očekivao se odgovor i Mari je ubrzo učinio stvari zanimljivim. Počeo je da ’čita’ servise suparnika, pa je do izražaja došao ritern, Marijev zaštitni znak. Najviše zahvaljujući tom udarcu Škot je vratio brejk, a potom je greškama Federer došao do 0:40 u narednom servis-gemu rivala. Švajcarac je tada imao i malo sreće, jer je 2-3 puta u gemu pogodio spoljni deo linije.

Britanac je sve do finiša lakše držao svoje servis-gemove, ali je pritisak bivao sve veći jer je federer prvi servirao. U 12. gemu Mari nije izdržao, odigrao je previše pasivno, Federer je maestralno promenio ritam sa dva juriša na mrežu i došao do 2:0 u setovima.

Mari je na startu trećeg seta toltano pao na psihičkoj bazi i dozovilo je razmahanom Fedreru da lako i brzo dođe do nedostižnih 5:0. Britanac se na kratko trgao i udarcima u stilu „nemam ša da izgubim“ osvojio naredna dva gema, ali više od toga nije mogao.

Federer je novim velikim trijumfom teniskom svetu pokazao da je daleko od penzije, koju su mu mnogi predviđali posle nešto slabije sezone.

Podsetimo se finala iz 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve