Marija Kirilenko

Marija Kirilenko je ruska teniserka koja je do sada u karijeri osvojila četiri WTA tiule, dve ove godine. Najviši renking ostvarila je u julu 2008. godine (19. pozicija na WTA listi). Najveći uspeh u juniorskoj konkurenciji postigla je osvajanjem US Opena. 2006. godine postaje promotivno lice Adidasa, a specijalno za nju opremu je kreira Stela Mekartni.

Izvor: Nina Kolundžija

Petak, 22.08.2008.

00:31

Default images

2005. godinu počela turnirima u Australiji. U Sidneju nije uspela da se kvalifikuje za glavni žreb. Na svom drugom učešću na Otvorenom prvenstvu Australije stigla je do drugog kola gde je ju je lako savladala srpska teniserka Ana Ivanović. U februaru je pružila odlične partije pa se plasirala u polufinale Hiderabada i četvrtfinale Dohe, gde ju je pobedila prvi nosilac Ameli Morezmo. Dobar rezultat zabeležila je u Indijan Velsu. Uspešno je prošla kvalifikacije i potom izbacila dva nosioca na turniru. Međutim poražena je u četvrtom kolu od Končite Martinez. Prve nedelje maja takmičila se u Varšavi i stigla do osmine finala (poraz od Kim Klajsters).
Na Rolan Garosu eliminisana je već na startu od kvalifikanta Eve Birnerove. Na Vimbldonu je stigla do drugog kola gde je bolja od nje bila Magdalena Malejeva. Isti rezultat postigla je i na Otvorenom prvenstvu Amerike. Pravi podvig zabeležila je u Pekingu na turniru druge kategorije. Do svoje prve titule došla je pošto je eliminisala prvog nosioca Mariju Šarapovu u polufinalu i potom pobedila Anu Lenu Gronefeld u finalu.

Sledeće 2006. godine ostvarila je nešto bolji rezultat na Otvorenom prvenstvu Australije plasmanom u treće kolo. Poražena je od prvog nosioca Lindzi Devenport u tri seta 6:4, 4:6, 6:2. Veliko iznenađenje priredila je u Tokiju eliminacijom Ane Ivanović u drugom kolu. Međutim, već u narednoj rundi izgubila je od Martine Hingis. U SAD postiže solidan rezultat, treće kolo Indijan velsa i četvrto kolo Majamija.

Na Rolan Garosu stigla je do trećeg kola u kome je poražena od trinaestog nosioca Ane Lene Gronefeld. Na sledeća četiri turnira eliminisana je već u prvom kolu (Hertongenbošu, Vimbldonu, San Dijegu i Los Anđelesu). U Pekingu nije uspela da odbrani titulu pošto je izgubila u drugom kolu. U 2006. godini nije osvojila nijedan trofej.
U 2007. godini plasirala se u dva četvrtfinala, u San Dijegu i Los Anđelesu, jedno finale je izgubila i osvojila po jednu WTA i ITF titulu. Drugi WTA trofej u karijeri osvojila je u Kolkati na turniru treće kategorije. U finalu je ubedljivo savladala Ukrajinku Mariju Koritsevu rezultatom 6:0, 6:2. U Seulu je poražena u borbi za titulu od Venus Vilijams u tri seta 6:3, 1:6, 6:4. Godinu je završila ITF turnirom u Dubaiju na kome je trijumfovala pobedom nad Evgenijom Rodinom.

2008. godina je prilično uspešna za Mariju Kirilenko. Za sada je osvojila dve WTA titule, u Eštorilu i Barseloni, ali nije zabeležila značajniji rezultat na gren slem turnirima. Na takmičenju u Portugaliji u borbi za trofej pobedila je Ivetu Benesovu, a u Barseloni domaću teniserku Mariju Hose Martines Sančes. Njen najbolji rezultat na US Openu je treće kolo 2003, 2006. i 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: