Donald Jang

Donald Jang je 19-godišnji teniser koji bi trebalo da vrati slavu američkog tenisa. Trenutno je 99. na svetu, a u aprilu ove godine bio je 73. na ATP listi. Već u desetoj godini imao je priliku da igra sa legendom tenisa Džonom Mekinroom, koji je posle toga rekao da Jang sjajnu perspektivu.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2008.

14:19

Default images

Profesionalac je postao 2004. godine, sa samo 15 godina. Te sezone igrao je uglavnom na ’čelendžerima’ i ’fjučersima’, a trenutno na ATP turnirima ima skor od osam pobeda i 26 poraza. Na startu profi karijere Jang, kao i mnogi juniori pre njega, nije pokazao ono što se od njega očekivalo, i zbog toga je najviše kritikovan njegov otac koji mu je i trener.

Tokom 2005. godine bio je najbolji junior sveta, a te sezone je postao najmlađi moškarac koji je osvojio Gren slem za juniore, pošto je trijumfovao na Australijan Openu sa samo 15 godina. Taj rekord ostao je na snazi godinu dana kada ge je oborio Bernard Tomić.

Sledeće godine pokazao je mali napredak, a kao najveći uspeh te godine izdvaja se set koji je uzeo Novaku Đokoviću na U.S. Openu.

U aprilu prošle godine osvojio je jedan ’fjučers’. To mu je najveći uspeh u profesionalnom tenisu. U julu je osvojio Vimbldon za juniore, pobedivši prvog nosioca Vladimira Ignatica u finalu. Ubrzo zatim osvojio je i jedan ’čelendžer’. Posle tog uspeha skočio je na 221. mesto na ATP listi.
U avgustu 2007. godine dobio je prvi ATP meč. Bilo je to u Nju Hejvenu kada je bio bolji od sunarodnika Amera Delića (4:6, 6:3, 6:4). U sledećem kolu poražen je od Nikolaja Davidenka u tri seta. Kasnije je dobio ’specijalnu pozivnicu’ za U.S. Open i u prvoj rundi je pobedio Australijanca Krisa Gučionea posle četiri seta (6:7, 6:3, 6:2, 6:3). Drugo kolo nije ni igrao pošto se sa turnira povukao Francuz Rišar Gaske zbog bolesti, a u trećem je izgubio od Felisijana Lopesa posle četiri seta.

Dobru formu zadržao je i u nastavkus ezone kda je stigao do četiri finala na ’čelendžerima’. Ti uspesi doveli su ga u prvih 100 igrača sveta.

Tekuću sezonu počeo je porazom od Mihaela Berera u prvoj rundi Australijen Opena. Na turniru u Memfisu stigao je do četvrtfinala gde je poražen od veterana Jonasa Bjorkmana. Pre toga savladao je Sema Varburga i Alehandra Falu. Na Mastersu u Indijan Velsu pobedio je Bobija Rejnoldsa i Felisijana Lopesa, pre nego što je poražen od Rafaela Nadala u trećoj rundi.

Na Rolan Garosu i Vimbldonu izgubio je u prvom kolu, a na Mastersu u Torontu poražen je u prvom kolu. Pre toga je dobio dva kvalifikaciona meča. U Los Anđelesu je zabeležio vrednu pobedu nad Tomijem Hasom, tada 40. igračem sveta. Bilo je 6:2, 6:4 za Janga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: