Mihail Južni

Mihail Južni je ruski teniser i ima 26 godina. U karijeri je zaradio skoro 5 miliona dolara i osvojio četiri titule – Štutgart, Sankt Petersburg, Roterdam i Čenaj. Početkom tekuće sezone bio je 8. teniser planete, što mu je najviši plasma na ATP listi ikada. Najbolji rezultat na Gren slemovima ostvario je upravo u Njujorku pre dve godine, kada je stigao do polufinala. Ove sezone je igrao četvrtfinale u Melburnu, a na Vimbldonu je čak pet puta dolazio do četvrte runde, ali nikada dalje. Jednom je dogurao do osmine finala i na Rolan Garosu. Na nadmetanjima iz Masters serije četiri puta je prošao među najboljih osam, ali nikada i u polufinale.

Izvor: Saša Ozmo

Sreda, 20.08.2008.

19:10

Default images

Profesionalac je od 1999. godine. U toj sezoni je trijumfovao na četiri ’fjučersa’, a pritom je pobedio nekoliko solidnih tenisera, poput Mišela Ljodre i Robina Vika. U sledećoj sezoni je zabeležio skor 24-14 na ’čelindžerima’ i bio šampion u Samarkandu.

Godine 2001. prvi put je okončao sezonu u prvih 100. Stigao je do treće runde na Australijen openu, gde je ispao od dobrog servera Endrua Ilijea iz Australije. Dobar rezultat na Melburnu omogućio mu je proboj u prvih 100, koji je nadgradio plasmanom u polufinale Kopenhagena. Na Vimbldonu je savladao trojicu bolje rangiranih igrača (Volčkov, Dupui, Santoro) i izgubio od servis-volej specijaliste Patrika Raftera.

U 2002. je u Štutgartu osvojio prvi trofej – eliminisao je Arazija, Lapentija, El Ajnauija, Burgsmilera i u finalu Giljerma Kanjasa u pet setova. U odlučujućem meču finala Dejvis kupa sa Francuskom anulirao je vođstvo Pol-Amrija Matje od 2:0 u setovima i doneo Rusiji ’salataru’. Odsustvovao je sa Tura šest nedelja zbog povrede leđa, ali je i pored toga igrao finale u Sankt Petersburgu i ušao u prvih 50.

U Melburnu 2003. je pobedio tada sedmog tenisera sveta Jirija Novaka, a ispao je u četvrtoj rundi od Rodika. Te godine pružao je dobre, ne i odlične igre, a sledeće godine napravio je bum plasmanom u Top 20. Ostvario je rekordne 42 pobede na Turu, ali je na Gren slemovima dva puta ispao na startu, a dva puta u trećoj rundi. Trijumfovao je u Sankt Petersburgu, u finalu je dobio Karola Beka sa 6:2, 6:2.
U 2005. je pružao prosečne partije, a rang mu je varirao između 20. i 30. mesta. Jedini rezultati vredni pomena su četvrto kolo Vimblodna i četvrtfinale Sinsinatija. Oscilacije, koje su ga non-stop pratile kroz karijeru, nastavile su da ometaju njegov prodor u uži svetski vrh i u 2006. godini. Eliminisan je već na početku Australijen opena od Ksaviera Malisa, izugbio je od 124. igrača sveta Kevina Kima u prvom kolu u Indijan Velsu, kao i od drugih znatno lošijih tenisera, npr. Giljerma Garsije Lopesa, Simona Greula...

Pravo niotkuda Južni je na US openu odigrao najbolji turnir karijere i stigao do polufinala. U prvom kolu lako je savladao Dominika Hrbatija, a zatim je napravio preokret poritv Nikolasa Masua i slavio sa 5:7, 6:7, 6:4, 6:3, 6:0. Usledile su pobede nad Davidom Fererom i Tomijem Robredom ,pa fantastična predstav protiv Rafaela Nadala. Mnogo puta sam gledao Južnog kako igra i taj meč sigurno spada u tri najbolja koja je ikada odigrao. Pogađao je gde je hteo, forhend paralelama je uništavao Nadala, a hitrim reakcijana i hvatanjem loptice u penjanju nije dao Špančevoj brzini da dođe do izražaja – 6:3, 5:7, 7:6, 6:1. U polufinalu je izgubio od Rodika, ali je odličnim rezultatom ponovo došao nadomak prvih 20.

Južni na turniru u Roterdamu u februaru 2007. nije bio jedan od nosilaca, ali to mu nije smetalo da na veličanstven način dođe do treće titule u karijeri. U polufinalu protiv Đokovića Rus je spasao tri meč lopte i na kraju trijumfovao sa 3:6, 7:6, 7:5, dok je bitku za titulu sa Ljubičićem lako okončao u svoju korist – 6:2, 6:4.
U Dubaiju je pobedio redom Nieminena, Berdiha, Nadala i Soderlinga, ali je Federer ipak bio previše dobar u finalu - 6:4, 6:3. Rus je igrao tada u životnoj formi ,ali je na Gren slemovima imao velike pehove – najranije moguće naleteo je na Federer u Melburnu (treće kolo) i Rolan Garosu (osmina finala), dok je na Vimbldonu ispao od Nadala, iako je vodio sa 2:0 u setovima. Razočarao je na US open, gde je ispao u drugoj rundi od Kolšrajbera.

Na početku tekuće sezone je u Čenaju dokazao da Nadal nikada ne moće da računa na pobedu u duelu sa njim, pošto ga je ubedljivo dobio sa 6:1, 6:0 za manje od jednog časa igre. U Melburnu je izgubio od zahuktalog Conge u četvrtfinalu, a na Vimbldonu od Nadala u četvrtoj rundi.

Mihail Južni, slično Davidenku, udara lopticu u penjanju, a razlika je u tome što Južni igra mnogo rizičnije. Svaku loptu udara ravno, a kada mu krene, retko ko može da mu se suprotstavi. Ima osećaj za skraćene loptice i često ih koristi, čime njegova igra dobija na nepredvidivosti. Najslabija tačka mu je servis, na početnom udarcu najviše oscilira. Više je u pitanju preciznost, pošto mu snage ne manjka. Njegov zaštitini znak je jednoručni bekhend kojim pravi direktne poene i kojim zna da vrati ravnotežu u poenu kada deluje da je u podređenom položaju.

Publika voli Južnija zato što je “lud”, kako su ga opisali na jednom od internet foruma. Lud u smislu “hrabar” – u najbitnijim poenima retko čeka grešku rivala, već ide po ‘viner’, nekada nažalost i brzopleto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: