Viktorija Azarenka

Viktorija Azarenka je beloruska teniserka rođena 31. jula 1989. u Minsku. Trenutno je šesnaesta igračica sveta u singlu što je ujedno i njen najbolji plasman na WTA listi, a sedma u konkurenciji parova. Najveći uspeh postigla je osvajanjem gren slem titule na US Openu u konkurenciji mešovitih parova 2007. sa Maksom Mirnim.

Izvor: Nina Kolundžija

Sreda, 20.08.2008.

13:42

Default images

Azarenka je 2005. osvojila Australijen Open i US Open u juniorskoj konkurenciji i iste godine proglašena je za najbolju juniorsku teniserku sveta. Kao profesionalna igračica do prvog polufinala dolazi na turniru u Kini u kome je poražena od kasnije osvajačice trofeja, Jan Zi.

Na turniru u Memfisu 2006. godine prvi put pobeđuje teniserku koja je među dvadeset najboljih, a to je bila Nikol Vajdišova. Dva meseca kasnije u Majamiju, bila je bolja i od Jelene Janković koja je u tom trenutku zauzimala poziciju 27. Na Otvorenom prvenstvu Francuske i Vimbldonu eliminisana je u prvom kolu. Na US Openu postiže bolji rezultat. Savladala je jedanaestog nosioca Anastasiju Miškinu u prvom i Džameu Džekson u drugom kolu. Ruskinja Ana Čakvetadze pobedila je Azarenku u trećem kolu u Njujorku. Već na sledećem turniru, u Taškentu, plasirala se u polufinale u kome je izgubila od Tjantjan Sun. Godinu je završila osvajanjem ITF turnira u Pitsburgu savladavši u finalu Aleksandru Voznijak.
2007. godinu Azarenka je startovala kao 96. teniserka sveta i već u januaru u Australiji stiže drugi put uzastopno do trećeg kola gren slema u kome je eliminisana od Jelene Janković. Na WTA listi dolazi do mesta broj 78. Isti rezultat postigla je na turnirima u Indijan Velsu i Majamiju. Veliki uspeh ostvarila je u Eštorilu plasiravši se u prvo WTA finale. U neizvesnom meču za titulu poražena je od Nemice Grete Arn u tri seta 2:6, 6:1, 7:6. Nedelju dana kasnije predala je polufinalni meč turnira u Pragu Japanki Akiko Morigami. Dobrim igrama popravila je i renking pred drugi gren slem u sezoni. Bila je 48. teniserka sveta.

Učešće na Rolan Garosu ponovo je završila u prvom kolu. Bolja od nje je bila Italijanka Karin Knap. Na Vimbldonu je stigla do trećeg kola u koje je izgubila od četrnaestog nosioca Nikol Vajdišove. Na američkoj turneji eliminisana je u prvom kolu Stanforda i drugom kolu San Dijega. U Los Anđelesu je pružila bolje partije i plasirala se u četvrtfinale u kome je Jelena Janković bila bolja. Na US Open dolazi kao 41. igračiva sveta i postiže najbolji rezultat na jednom gren slemu plasmanom u osminu finala u kome je izgubila od Svetlane Kuznjecove. Pre toga u trećoj rundi Azarenka je bila bolja od Martine Hingis u tri seta 3:6, 6:1, 6:0. U konkurenciji mešovitih parova sa Maksom Mirnim osvaja trofej pobedom u finalu nad Megan Šafnesi i Lenderom Paesom.
Posle Otvorenog prvenstva Amerike, Azarenka je učestvovala na turniru u Luksemburgu gde je došla sa najboljim renkingom u karijeri, 38. mesto na WTA listi. U drugom kolu priredila je veliko iznenađenje pošto je eliminisala trećeg nosioca, Nadju Petrovu. Međutim, već u narednoj rundi poražena je od Vere Zvonareve. Na turnir u Taškentu stigla je kao 35. teniserka sveta. Do finala je igrala bez izgubljenog seta, ali je u borbi za titulu izgubila od Paulin Parmenti u dva seta 7:5, 6:2.

Do kraja godine, Beloruskinja je igrala na još jednom turniru, Kup Kremlja. U Moskvi je ponovila dobru igru i u drugom kolu izbacila domaću teniserku Mariju Šarapovu. Poražena je u četvrtfinalu od kasnije šampionke Jelene Dementijeve. Sezonu je završila na 27. mestu u singlu i 29. mestu u konkurenciji dublova.

2008. godinu Azarenka je dobro počela i već na prvom turniru plasirala se u finale. Međutim, ni ovaj put nije uspela da trijumfuje, poražena je od Kineskinje Na Li. Na Otvorenom prvenstvu Australije eliminisana je u trećem kolu od Amrikanke Serene Vilijams. Nije učestvovala na turniru u Indijan Velsu, a ponovo je došla do trećeg kola u Majamiju. Još jedno finale gubi u Pragu. Bolja od nje bila je Ruskinja Vera Zvonareva. Odlično je igrala na turniru prve kategorije u Berlinu gde je izbacila dva nosioca, a potom je u polufinalu izgubila od Dinare Safine, koja je kasnije osvojila trofej. Na Rolan Garos dolazi sa najboljim renkingom u karijeri (17. mesto na WTA listi). U prva tri kola nije izgubila nijedan set, ali je u četvrtfinalu eliminisana od Svetlane Kuznjecove. Na Vimbldonu je postavljena za 16. nosica. Lako je prošla prvo i drugo kolo. U narednoj rundi sa Nadjom Petrovom igrala je jedan od najneizvesnijih mečeva na turniru i izgubila posle dva taj brejka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: