Nova vest
Tenis

Sreda, 20.08.2008.

19:26

Stenford

Turnir u Stenfordu ima istoriju dugu 38 godina i najstarije je isključivo žensko tenisko takmičenje na svetu. Ove sezone na Bank od the West Classic-u, kako je naziv turnira, igračice su otvorile US Open Seriju.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Takmičenje se održava na Univerzitetu Stenford, koji se nalazi oko 60 km jugoistočno od San Franciska (Kalifornija). Taj Univerzitet vrlo je cenjen, osnovan je 1891. godine i u prvoj generaciji studenata bio je Herbert Huver, budući predsednik SAD-a. Stenford se nalazi u srcu Silikonske Doline, koja predstavlja sinonim za sve poslove u vezi sa visokom tehnologijom. Spomenućemo samo neke kompanije koje se nalaze u ovom predelu: Google, Hewlett-Packard, Yahoo, Apple Inc., Netscape, Facebook…

Stenford je domaćin Bank of the West Classic-a od 1997. godine. Nadmetanje se održava na Taube Family Tennis Stadium-u i poseta je skoro uvek veća od 43 hiljade tokom jedne sedmice koliko turnir traje. U singlu učestvuje 28 igračica, u dublu 16 parova, a ukupni nagradni fond iznosi 700 hiljada dolara (Tier II kategorija). Ranije su u Stenfordu pobeđivale: Bili Džin King, Kris Evert, Martina Navratilova, Monika Seleš, Martina Hingis...

Kapije stadiona otvaraju se 30 minuta pre početka programa, a pred polufinalne i finalni okršaj gledaoci mogu da uđu i 1 čas ranije. Pušenje je zabranjeno, a mobilni telefoni moraju se utišati u toku mečeva.

Bank of the West Classic, sponzor takmičenja, osnovana je 1874. godine, “teška” je 62 milijarde dolara i druga je najveća banka u Kaliforniji. Ima oko 700 predstavništava u 19 država na Zapadu i Srednjem Zapadu.

Godina 2008.

Pobednica ovogodišnjeg nadmetanja u Stenfordu bila je Kanađanka Aleksandra Voznijak. Ona je u finalu savladala 6. nosioca Marion Bartoli sa 7:5, 6:3 i tako postala prva kvalifikantkinja koja je trijumfovala u Stenfordu. Meč je odigran pred više od 3000 gledalaca, a Voznijakova je došla do prve titule u karijeri. Treba reći da je Aleksandra u polufinalu imala dosta sreće, jer joj je prvi nosilac Serena Vilijams predala meč zbog povrde levog kolena. Pre toga je izbacila Samantu Stosur, Sibil Bamer i Frančesku Skjavone. Sve u svemu, briljantna sedmica za 20-godišnju Kanađanku.

„Ovo je predivan osećaj. Uzubuđena sam i vrlo ponosna na sebe i svoje dostignuće. Nije lako odigrtati i pobediti osam mečeva u jednoj nedelji. Verujem u sebe, ali nisam ni pomišljala da mogu da trijumfujem“, izjavila je Aleksandra.

Ukupno gledano, konkurencija na turniru nije bila naročito jaka, a i favoriti koji su se opredelili za učešće u Stenfordu nisu opravdali očekivanja. Ana Čakvetadze je ispala u četvrtfinalu od Bartolijeve, dok je Vera Zvonarjeva izgubila u drugom kolu (njen prvi meč) od Australijanke Stosur. Nadja Petrova je poražena na startu od Dominike Cibulkove, a takmičenje je u drugoj rundi završila Danijela Hantuhova (poraz od Ai Sugijame).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve